Utorok, 6. jún, 2023 | Meniny má Norbert

Vaverka: Politika do kuchyne nepatrí

Byť šéfkuchárom v päťhviezdičkovom hoteli nie je ľahké. Poznať a zladiť chute zákazníkov z celého sveta si vyžaduje obrovskú dávku fantázie. Šéfkuchár piešťanských kúpeľov Arnošt Vaverka z Brna (44) hovorí, že každý v kuchyni je trochu improvizátor a alch

Šéfkuchár Arnosť Vaverka.Šéfkuchár Arnosť Vaverka. (Zdroj: RASŤO PIOVARČI)

ymista.

Do piešťanských kúpeľov prišiel 1. marca 2006 a priniesol so sebou európske trendy a skúsenosti z hoteliérstva. Nové vedenie od neho očakávalo veľké zmeny v kuchyni.

"Situácia nebola ani zlá, ani dobrá, pretože vždy je čo zdokonaľovať. Napríklad radičným slovenským jedlám som dal nový šat. Na druhej strane som sa sám musel naučiť hygienické pravidlá. A tie sú pre kúpeľníctvo úplne odlišné," spomína šéfkuchár Arnosť Vaverka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S prísnou kontrolou jedál a diétnymi sestrami, ktoré na všetko dohliadali, sa stretol po prvý raz. "Pre každého hosťa máme individuálny jedálniček. Ak má niekto bezlepkovú diétu, našou povinnosťou je to tam zakomponovať. Kuchári musia takéto jedlá vedieť variť, stále sa učíme a zlepšujeme. Od človeka v tejto branži sa žiada flexibilnosť a pohotové myslenie," upozorňuje.

SkryťVypnúť reklamu

Pretože ak hosť príde so špeciálnou požiadavkou, kuchár by ju mal vedieť splniť. " Snažíme sa poskytnúť všetko. Tu je pokoj - na rozdiel od dnešných trendov stravovania, ktoré sú rýchle a trpí nielen žalúdok aj človek."

Každé jedlo je neopakovateľný originál

Dobrý kuchár musí mať obrovskú fantáziu, aby vedel vyhovieť rozmanitým chutiam zákazníka. Každé jedlo je originál a pripravuje sa individuálne pre hosťa.

"Musím poznať rozličné chute. Takisto vstupujem do buniek hosťa, aby som sa priblížil jeho predstave. Práve vtedy je potrebné byť na spoločnej vlne. On je kráľ, on rozkazuje a my sa snažíme k nemu dostať čo najbližšie," vysvetľuje.

Vo väčšine prípadov sa kuchárom podarí získať si priazeň hosťa. Preto si neustále zlepšujú a trénujú svoje kulinárske schopnosti. Vo varení majú voľné ruky a sledujú aj veci, ktoré prinášajú nastupujúce trendy.

SkryťVypnúť reklamu

"Pánom je však klient, ak sa mu nepáči, sľúbime mu, že nabudúce to urobíme inak. Takže stále sa učíme. Vymýšľame rôzne veci, diskutujeme o jedlách, čo pridať, čo ubrať. Kým ich ponúkneme, vychutnáme si ich. Fantázia a improvizácia hrá veľmi dôležitú úlohu."

K slovenským jedlám dávajú kuchári podobné upozornenie ako majú cigaretové krabičky. Varujú ľudí pred kalóriami.

"Pôvodne sme zamýšľali tradičnú slovenskú kuchyňu upraviť, pretože je vysokokalorická. Ale ak namiesto smotany dáme mlieko, nie je to ono. Tradičné bryndzové halušky sú hotová kalorická bomba. Hostia sa sťažujú, že pribrali za dvanásť dní šesť kilogramov. Pre nás je to pochvala, znak toho, že im chutí!"

Podľa šéfkuchára však v ľuďoch naďalej pretrváva podvedomý strach prísť sa najesť. "Hovoria, že nemajú kravatu, sako, spoločenské šaty. Stále u nich pretrváva pocit, že ide o uzavretú spoločnosť. S týmto mýtom bojujem už dva roky!"

SkryťVypnúť reklamu

Napriek svojmu moravskému pôvodu Arnošt Vaverka propaguje Slovensko a jeho kuchyňu. "Mám na obleku, v ktorom varím slovenskú vlajku. Naša reč i myslenie sú si veľmi blízke. Slovenský kuchár nie je o nič horší než český. Nie je to politik, máme spoločný cieľ - zavďačiť sa všetkým, i keď možno niekoho nemáme radi."

Kuchyňa nerobí žiadne rozdiely medzi ľuďmi, každý je hosť. "Nikto nedostane menej a nikto viac, iba rovnako, pretože sú normy a počty, a tie musia sedieť."

Ľudia sa ešte stále boja vypýtať si to, na čo majú chuť

Občas sa stáva, že nespokojný zákazník reklamuje niekoľkokrát svoju porciu. "Pani si objednala rybu a štyrikrát sme ju vymenili. Nakoniec sa nám priznala, že má chuť na hovädzie mäso. A bála sa to povedať," vysvetľuje. Preto šéfkuchár tvrdí, že zákazník aj čašník musia komunikovať otvorene.

"Nie je to žiadna autorita, žiaden strach. Ale u nás sú ľudia zo všetkých kútov sveta, rôzne národnosti a nikto potom nevie, čo sa môže. Každý je akoby v malom strachu. Ale po prvom týždni sa už každý s každým baví." Kuchyňa podľa neho národy spája. Všetci jedia európske jedlá. "Nech sa vo svete deje čokoľvek, tu akoby zastal čas."

Jedlo však vyvoláva v ľuďoch aj nostalgiu. Do kúpeľov chodia najmä staršie ročníky, ktoré príliš neinklinujú k moderným trendom a uprednostňujú klasiku.

"Vyskúšali sme maľovanie na tanier, ale nestretlo sa to z úspechom. Hostia chceli svoj guláš, halušky. Jedna Nemka sem chodila tridsať rokov a opäť dostala chuť na halušky. Tie jej oživili ducha mladosti. Potom už len rozjímajú, spomínajú."

Podľa šéfkuchára aj napriek tomu, že ovládajú množstvo nových jedál, nemajú dostatok priestoru pre ich prípravu, lebo hostia si stále žiadajú klasiku. "Človek by rád ukázal čo vie, čo dokáže, lenže ak chceme byť dobrí, musíme variť to, čo si želajú ľudia."

Šéfkuchár bez obľúbeného jedla

Arnoštovi Vaverkovi zachutili slovenské lokše, pretože tie sa na Morave príliš nerobia. Ale inak žiadne jedlo nevyzdvihuje.

"Moja profesia mi nedovolí uprednostniť nejakú kuchyňu, lebo jej prvky by som potom tlačil aj inam. Mám však rád čerstvé bylinky a zeleninu, ktorými sa nedá nič pokaziť. Ak sa pripraví na olivovom oleji, človek si na nej pochutí dvakrát - vôňou aj chuťou."

V Piešťanoch sa musel naučiť aj nové kuchárske pojmy. "Český kotlíkový guláš je hustejší ako slovenský. Kuchári sa voči mne ohradili a vtedy som sa zarazil - prvá kritika. Čo som urobil zle? Nenaučil som sa zvyky, môj svet som chcel preniesť sem, čo sa však nedá."

Kuchár musí ochutnávať a zisťovať ako to v danej krajine chodí, iba vtedy tam dokáže naplno fungovať. Vtedy si ho ľudia naozaj vážia.

Najčítanejšie na My Trnava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  3. Myslite na zdravie močových ciest!
  4. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  5. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  6. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  8. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo
  1. Čo priznali rodičia?
  2. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  3. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  4. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  5. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  7. Tesco naplno spúšťa svoj Online Club
  8. Po košickom úspechu pobočka aj v Bratislave
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 12 426
  2. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 12 106
  3. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 11 729
  4. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 728
  5. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 545
  6. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 614
  7. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 938
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 668

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: O písaní
  2. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti.
  3. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCIX - Lentini, alebo Tam za múrom je Etna.
  4. Ján Valchár: O Kachovke a následkoch
  5. Martin Sukupčák: Barbari na Slovensku
  6. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Ako začať s dobrovoľníctvom vo firme. Týždeň dobrovoľníctva 2023
  7. Věra Tepličková: Malá spomienka na Prahu...
  8. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori.
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 74 295
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 14 243
  3. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 955
  4. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 8 736
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 579
  6. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 734
  7. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 889
  8. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 573
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Policajt zachránili muža.

Polícia na všetky volania o pomoc reaguje promptne a vždy vysiela na miesto najbližšiu hliadku.


24m

Trend nárastu podielu mestského obyvateľstva na úkor vidieckeho má globálny rozmer.


4 h
Ilustračné foto.

Išlo o pracie prášky, pracie gély, šampóny a čistiace prostriedky.


SITA 5 h

Stále menia koncept stretnutí podľa potrieb návštevníkov.


TASR 6 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: O písaní
  2. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti.
  3. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCIX - Lentini, alebo Tam za múrom je Etna.
  4. Ján Valchár: O Kachovke a následkoch
  5. Martin Sukupčák: Barbari na Slovensku
  6. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Ako začať s dobrovoľníctvom vo firme. Týždeň dobrovoľníctva 2023
  7. Věra Tepličková: Malá spomienka na Prahu...
  8. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori.
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 74 295
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 14 243
  3. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 955
  4. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 8 736
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 579
  6. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 734
  7. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 889
  8. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 573
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu