TRNAVA. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š. p., finišuje s jej vypúšťaním, chce po 25 rokoch prevádzky urobiť kontrolu trvalo zaplavených objektov a prípadné potrebné opravy. Úplne bez vody by mala byť nádrž podľa plánov 27. októbra.
Podľa vyjadrenia hovorcu SVP Ľuboša Krna je celkový objem nádrže 3,8 milióna kubických metrov (m3), zatopená plocha je takmer 50 hektárov. Výška hrádze je 18,3 metra. Výstavba nádrže začala v roku 1988 za účelom zmiernenia povodňových prietokov, zlepšenia prietokov v období sucha, výroby elektrickej energie a závlahy pozemkov, ale využíva sa aj na športový rybolov. Hladinu znižuje SVP od júla, každý deň zhruba o desať centimetrov.
"Predpokladáme, že vylovíme okolo 20 až 30 ton rýb," povedal pre TASR tajomník Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Trnave Tomáš Dobrovodský. Výlov majú naplánovaný do 18. októbra a na každý deň na to potrebujú zhruba 70 ľudí. V rámci záchrany čo najväčšieho počtu rýb ich budeme následne prevážať na najbližšie vodné priehrady - Boleráz, Suchá nad Parnou a Buková. Trofejné ryby budú prevezené na vodnú nádrž Dolné Dubové, dodal Dobrovodský.
Hlavnými rybami na orešianskej priehrade sú podľa jeho vyjadrenia kapor, zubáč, sumec a šťuka. Rybári plánujú časť rýb komorovať na rybničnom hospodárstve v Hornej Krupej. Ide podľa Dobrovodského predovšetkým o ryby stredných veľkostí s najvyšším genetickým potenciálom, ktoré budú už budúci rok schopné reprodukcie a budú zabezpečovať celkovú regeneráciu vodnej nádrže. "Je to výber zo všetkých druhov, aby sme dokázali zachovať druhovú pestrosť, budú opäť nasadené ihneď po napustení vody do priehrady," uviedol Dobrovodský.
Kompletné vypustenie vodnej nádrže je podľa rybárov veľký zásah do ekosystému. Regenerácia trvá určité obdobie, a preto najlepším riešením pre zotavenie sa ekosystému v priehrade je dočasný zákaz lovu rýb. Znovuotvorenie vodnej nádrže pre rybárov je plánované na začiatok roka 2017, vodnej nádrži doprajeme v roku 2016 oddych od loviacich, uzavrel tajomník trnavskej rybárskej organizácie.