Streda, 27. október, 2021 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Pri výrobe marmelád Radovana inšpirujú aj trnavské sirupy

Hasič, dobrovoľník a Trnavčan Radovan Cifra (34) má netradičného koníčka. Venuje sa výrobe marmelád. Bodoval s nimi aj na medzinárodnej súťaži.

Hasič a dobrovoľník Radovan Cifra (34) bodoval so svojimi marmeládami na súťaži v Anglicku.Hasič a dobrovoľník Radovan Cifra (34) bodoval so svojimi marmeládami na súťaži v Anglicku. (Zdroj: (LEN))

Hasič, dobrovoľník a Trnavčan Radovan Cifra (34) má netradičného koníčka. Venuje sa výrobe marmelád, s ktorými bodoval aj na medzinárodnej súťaži v Anglicku. Prvý impulz k ich vareniu prišiel na Šumave, inšpirujú ho aj šikovní výrobcovia sirupov Herbert.

TRNAVA. Sympatický mladý muž zasvätil svoj život krajskému hasičskému zboru v Bratislave, kde pracuje ako operačný dôstojník. Okrem toho sa Radovan Cifra venuje aj dobrovoľníctvu v neziskovej organizácii Ruže sv. Alžbety, kde pomáha sociálne slabším s hľadaním práce a začlenením do spoločnosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Málokto by povedal, že mu popri tomto všetko zostáva čas aj na takého, pre muža netradičného koníčka, akým je varenie marmelády. A to nie hocijakej, ale rovno ocenenej na medzinárodnej súťaži v Anglicku. Čo o svojej marmeláde, kuchárskych začiatkoch i plánoch do budúcnosti prezradil?

V prvom rade si povedzme, aký j e rozdiel medzi marmeládou a lekvárom. Mnohí to podľa mňa netušia...

- Čo sa môže nazývať marmeládou určila Európska únia. Od roku 2004 sa takto môžu na jej území označovať len produkty, ktoré obsahujú citrusové plody. Všetko ostatné je džem, resp. lekvár alebo ovocná nátierka.

Marmeláda s príchuťou whisky bola práve tá, ktorú ocenila porota v Anglicku bronzovou medailou. Ako vám vôbec napadla takáto kombinácia?

- Toto je dosť častá otázka, odpoveď na ňu je však veľmi jednoduchá. Whisky som dostal od brata, a tak som ju vyskúšal. Nebolo to cielené, prišlo mi to ako spontánny nápad. A keďže je tá whisky ešte a j zo Slovenska, chcel som ešte takto spropagovať slovenskú šikovnosť a nápaditosť.

Skryť Vypnúť reklamu

foto6_r7313_res.jpg

Do marmelád vyberá Radovan tie najlepšie suroviny.

foto3_r8022_res.jpg

Bronzová medaila a ocenená marmeláda s whisky. 2X FOTO: (LEN)

Prezraďte čitateľom viac o súťaži marmelád. Mali ste na nej aj iné marmelády okrem tej s whisky?

- Celosvetová súťaž marmelád sa koná v Cumbrii na severe Anglicka už desať rokov. Do súťaže sa môže zapojiť prakticky každý, kto pošle alebo prinesie svoj výtvor a zaplatí zápisné šekom vo výške osem libier za jeden pohár. Celý výťažok je venovaný na charitu, tento rok sa súťaže zúčastnilo vyše dvetisíc súťažiacich. Vždy začiatkom roka sú vyhlásené kategórie, do ktorých je možné sa prihlásiť. Ja osobne som sa zapojil do troch kategórií - Začiatočníci, Vyrobené mužmi a Marmelády s alkoholom. Moja marmeláda s príchuťou whisky získala bronzové miesto v kategórii Marmelády s alkoholom. Marmeláde s citrónmi a tymianom, ktorú som prihlásil v kategórii Vyrobené mužmi, ušlo ďalšie bronzové miesto len o jeden bod.

Skryť Vypnúť reklamu

Dajú sa vaše výrobky aj niekde kúpiť? Varíte aj na želanie?

- Momentálne nie, varím len pre známych a blízkych. V budúcnosti nevylučujem, že by som sa vareniu marmelád venoval profesionálne. S varením na želanie už mám skúsenosti, a preto rád namiešam marmeládu podľa predstáv svojich známych.

Ako dlho sa vareniu marmelád vlastne venujete?

- Nie je to veľmi dlho. Prvý môj pokus bol v septembri minulého roku. Priviedli ma k tomu ženy, ktoré sa ma na Šumave, kde som bol na návšteve a chcel som si tam kúpiť ako turista nejaké marmelády opýtali, či vôbec viem, ako sa také marmelády varia, že to nie je také jednoduché a podobne. To ma tak správne naštartovalo a to už bol len kúsok k vareniu.

Aké boli vaše začiatky?

- Vôbec nie slávne (úsmev). Pozeral som návody na internete, skúšal, testoval, miešal, až som sa dostal k finálnemu, ocenenému stavu, s ktorým som bol spokojný. Zo začiatku mi vychádzala skôr pomarančová výživa, skúšal som rôzne sladidlá ako med, hnedý cukor, brezový cukor a, samozrejme, aj rôzne citrusy.

Spomeniete si na vôbec prvú marmeládu, ktorú ste pripravili?

- Prvá marmeláda, ktorú som uvaril, bola z pomarančov a čerstvej mäty s medom, ktorá sa zložením skôr podobala na výživu. Môj prvý pokus nebol zlý, bol to skôr taký medzistupienok a dobrá škola do budúcnosti.

Ako j e to dnes? Varíte marmeládu doma v kuchyni alebo máte nejakú výrobňu? Kde hľadáte inšpiráciu pre rôzne príchute?

- Marmeládu v súčasnosti naozaj varím v kuchyni v mojom byte. Inšpiráciou pre varenie sú mi staré kuchárske knihy, moje okolie a, samozrejme, internet. Příchutě marmelád záležia dosť od ovocia, ktoré pridávam. Ocenená marmeláda je s príchuťou whisky, zeleného čaju s jazmĺnom a s cukrom, čo je pre mnohých dosť neobvyklá kombinácia.

Varili ste už aj niečo, čo nebolo chuťovo príliš vydarené?

- V prípade kombinácií sa mi ešte nestalo, že by bolo niečo vyslovene zlé alebo nekonzumovateľné. Treba počas prípravy a varenia ochutnávať a nikdy nedávať všetky prísady hneď, ale postupne. Mojou najobľúbenejšou kombináciou je citrónová s tymianom a sušenou kôrou z citróna, k vareniu ktorej ma inšpirovali slávne trnavské sirupy Herbert.

Koľko litrov marmelády v konkrétnej príchuti zvyčajne robievate?

- Veľkosť várky, ktorú varím, dosť ovplyvňuje ovocie, z ktorého varím. Väčšinou sa snažím variť z jedného kilogramu ovocia a k tomu podľa chuti pridávam cukor a ďalšie ingrediencie. Minimálne raz za týždeň varím jednu novú príchuť, čiže mesačne je to viac ako päť litrov marmelády. Suroviny na výrobu marmelád sa snažím vyberať vždy tie najlepšie. Preto ovocie je v biokvalite, hoci je drahšie. Ostatné prísady tiež vyberám podľa kvality a na základe odporúčaní mojich známych a priateľov.

Vyrábate marmeládu klasicky odparovaním alebo používate nejaké zahusťovadlá či iné prídavné alebo konzervačné látky?

- Varenie marmelád je podľa mňa celkom jednoduché, hoci časovo náročnejšie. Ja som pri varení používal obidve metódy, čiže aj odparovanie, a aj konzervačné látky. Po viacerých pokusoch používam už len odparovanie a osvedčilo sa mi to a môžem to každému len odporučiť. Variť bez chemických prísad má svoje čaro a ajvýsledok je chutnejší a prírodnejší.

Prezradíte nejaké vaše osvedčené triky, aby sa marmeláda podarila?

- Osvedčený trik na varenie úspešných marmelád je podľa mňa vytrvalosť a chuť skúšať niečo nové. Príprave marmelád u mňa predchádza príprava pohárov a viečok, ktoré najprv čistím saponátom, potom ich vyváram v horúcej vode, následne osuším a až potom ich plním marmeládou. Po naplnení ich taktiež sterilizujem v horúcej vode a po vybratí ich ešte otáčam na dvadsať minút. Takto sa snažím zabezpečiť, aby marmeláda vydržala čo najdlhšie. Hoci moji známi marmelády odo mňa zjedia do pár dní, takže nemajú veľa času „zostarnúť" (úsmev).

Máte aj nejaké zaujímavé historky spojené s vaším marmeládovým koníčkom?

- Pri varení marmelád je potrebné dávať pozor, pretože človek pracuje s horúcim obsahom, ktorý ho môže popáliť a pri nešikovnej manipulácii všeličo polepiť. Práve táto druhá situácia sa stala mne, keď som pri prenášaní hotových, no ešte horúcich marmelád, zle položil podnos a všetko mi to spadlo na zem. Poháre sa otvorili a doslova zaplavili koberec u nás doma. No mal som čo robiť, kým som to upratal. Podotýkam, že to bolo v maminej kuchyni a ona mala prísť domov z práce do tridsiatich minút. Všetko som to stihol (úsmev). Teraz mi tak napadá, že keď si to tu prečíta, asi sa ma bude pýtať na podrobnosti, ale to už je asi na iný príbeh.

Najčítanejšie na My Trnava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  2. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  3. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  4. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  5. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  6. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  7. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  3. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  4. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  5. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  6. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  7. P3 stavia pri Lozorne novú halu
  8. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  9. Až dve tretiny Slovákov chcú mať všetky služby v jednom balíku
  10. A čokoládového Oscara získava – táto slovenská pralinka! Mňam!
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 9 886
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 419
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 184
  4. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 237
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 4 941
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 699
  7. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 3 278
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 146
  9. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 460
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 314

Blogy SME

  1. Pavel Macko: Chatagate je vysoká hra
  2. Jozef Sitko: Jáchymov najväčším väzením sveta?
  3. Ján Marton: Slizká uhlíková čiara za priemyselným chovom dojníc. Vráťme kravy na hospodárstva, pasienky a mlieko do kanvíc.
  4. Dušan Vršanský: Chcete e-certifikát po očkovaní? Nebuďte naivní, nedostanete nič, časť2.
  5. David Talian: Čože je to 50 000€?
  6. Štefan Vidlár: Pokapala pri Levicách slaňina
  7. Robert Škerko: Naša prvá dovolenka na Sázave .
  8. Adriana Boysová: Stretnutie
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 730
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 056
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 534
  4. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 7 276
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 475
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 306
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 994
  8. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 4 823
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Vodiči hlásia zdržanie, úsek je neprejazdný od Voderád.


11m

Hasiči označili ako príčinu požiaru nedbalosť a neopatrnosť dospelých.


49m

Pozrieme sa aj na tieto novinky: Hokejová reprezentácia privítala mladíkov, darilo sa aj Slovákovi v zámorí.


3 h

Leopoldovčanov trápia chýbajúci hráči aj slabá účasť na tréningoch.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľuďom sa jej správanie nepáčilo, zavolali políciu.


26. okt

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši prerušil vyučovanie na týždeň.


26. okt

Otec a dve deti utrpeli zranenia.


25. okt

Ak ste muža videli, kontaktujte políciu.


26. okt

Blogy SME

  1. Pavel Macko: Chatagate je vysoká hra
  2. Jozef Sitko: Jáchymov najväčším väzením sveta?
  3. Ján Marton: Slizká uhlíková čiara za priemyselným chovom dojníc. Vráťme kravy na hospodárstva, pasienky a mlieko do kanvíc.
  4. Dušan Vršanský: Chcete e-certifikát po očkovaní? Nebuďte naivní, nedostanete nič, časť2.
  5. David Talian: Čože je to 50 000€?
  6. Štefan Vidlár: Pokapala pri Levicách slaňina
  7. Robert Škerko: Naša prvá dovolenka na Sázave .
  8. Adriana Boysová: Stretnutie
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 730
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 056
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 534
  4. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 7 276
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 475
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 306
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 994
  8. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 4 823
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu