TRNAVA. Vianoce strávené v kruhu rodiny, dodržiavanie tradícií a návštevy priateľov. Na najkrajšie sviatky v roku sa už tešia aj herci a riaditeľ trnavského Divadla Jána Palárika.
Pre naše noviny prezradili, ako budú ich sviatky vyzerať, s kým ich strávia a čo na štedrovečernom stole určite nesmie chýbať.
Tomáš Mosný, herec
- Vianoce budem tráviť ako už niekoľko rokov so svojou rodinou a so svojimi blízkymi. Na sviatočnom stole nesmie chýbať ryba, oblátky s medom a cesnakom, kapustnica. Najradšej na Vianociach mám ich posolstvo.
Tatiana Kulíšková, herečka
- Štedrý večer trávim už 22 rokov v úzkom rodinnom kruhu s mojím partnerom (Vladimír Jedľovský pozn. redakcie) a naším synom doma. Slávnostné menu máme tradičné – vianočná kapustnica, vyprážaný kapor a zemiakový šalát. Pred večerou rozkrojíme jabĺčko, oblátky polejeme medom a do rohov stola schováme šupinky z kapra a strúčiky cesnaku.
Prvý sviatok vianočný sa u nás zídeme v širšej rodinnej zostave a menu tvorí pečená kačica, lokše a dusená červená kapusta. A na Štefana zase ideme my gratulovať oslávencom k nim domov.
Vianoce si neviem predstaviť bez vône ihličia, preto máme každý rok živú, košatú, vysokú jedličku. Sladkosti pečiem v závislosti od toho, koľko mám času – tento rok máme pred sebou premiéru, takže piecť budem na poslednú chvíľu.
Vianočný zemiakový šalát vylepšujem podľa rady mojej tety Helenky – pridávam doň trošku surového nastrúhaného zeleru.
Najkrajšie Vianoce sú, keď sú deti ešte malé, ale aj dnes sa teším na to, či svojich blízkych poteším darčekmi, pretože nevedia vopred, čo im Ježiško prinesie.
Michal Jánoš, herec
- Posledných pár rokov trávim vianočné sviatky spolu s mojou manželkou a jej rodinou na lyžovačke v rakúskych Alpách. Sám síce nelyžujem, nakoľko si to nemôžem z pracovných dôvodov dovoliť. Ale minulý rok som dostal pod stromček bežky a tak mám už aj ja okrem dojedacieho aj športové vyžitie.
Na rozdiel od minulých rokov však tento rok vyrážame už 20. decembra, a tak prvýkrát vo svojom živote nebudem na Štedrý deň doma s rodičmi. Sám som zvedavý, ako sa budem v ten deň cítiť, ktorá z maminých vôní mi bude najviac chýbať.
Doma sme vždy mali na štedrovečernom stole kapra so záhoráckym „šmykľavým“ (klasický zemiakový šalát v octovom náleve) šalátom. Na rozdiel od svokrovcov, ktorí podávajú pred rybou aj kapustnicu, u nás od rána rozvoniavala na sporáku šošovicová polievka, pre prípad akútneho hladu.
Pred večerou si každý našiel pod tanierom žito a pár halierov (teraz už centov). Potom sa krájalo jablko, samozrejme, vždy s najväčším úsilím, aby vznikla na reze krásna hviezda. A pred kaprom sa ešte podávala vianočná oblátka s medom.
Na vianočných sviatkoch mám najradšej to, že majú pre mňa toľko konkrétnych vôní, na ktoré sa opätovne rok čo rok teším. I keď vekom už človek nemá takú radosť z darčekov, o to viac sa dokážem tešiť z toho, že mám okolo seba ľudí, ktorých mám rád.
Emil Nedielka, riaditeľ
- Teším sa, že aj tohoročné Vianoce strávim tradične - v kruhu najbližšej rodiny, ktorá sa tento rok rozšírila o nášho zaťa Petra. Tradičné bude aj vianočné menu - oblátky, ktoré každý rok pre celú rodinu napečie naša švagriná teta Mila, hubová polievka a kapor so šalátom. Z domu vyjdeme len na vianočné bohoslužby do kostola. Žiadne iné rituály už nedodržiavame.
Na Vianociach mám najradšej dni, keď sa z kuchyne šíri omamná vôňa pečených medovníkov a iných dobrôt, čo zaujme celú rodinu, a ja môžem pokojne sedieť pred televízorom a vyjadrovať sa ku kvalite napečených sladkostí.