Na farmársku tržnicu, ktorú pôvodne plánovali otvoriť ešte pred Vianocami v budove bývalej diskotéky na Zelenom kríčku, si musia Trnavčania zatiaľ počkať.
TRNAVA. Sezónne produkty od malých farmárov sa rozhodla obyvateľom mesta ponúknuť Trnavská Tržnica. Tá vzniká v priestoroch bývalej diskotéky na Zelenom kríčku, zatiaľ však otvorená nie je.
Hoci pôvodný hrubý odhad majiteľov hovoril o otvorení v polovici decembra, termín sa nakoniec posunul.
„Bolo z našej strany vyvinuté maximálne úsilie, aby do tohto termínu budova prešla interiérovými úpravami pre potreby budúcich nájomníkov. Ako sme už spomínali, naším záujmom je dotiahnuť sem nájomcov s naozaj kvalitnými produktmi. Znamená to tiež, že ide prevažne o malých farmárov, malých pestovateľov, chovateľov a výrobcov, ktorých možnosti sú limitované,“ vysvetľuje Vanesa Kováčová z Trnavskej Tržnice.
Budúci či potenciálni predajcovia podľa nej už mali v predstihu dohodnuté adventné predaje na rôznych miestach, nebolo preto možné, aby teraz začali predávať aj v Trnavskej Tržnici.
Pozitívne ohlasy
Po medializácii projektu prišlo jeho autorom množstvo pozitívnych ohlasov. Ľudia nápad chválili aj na facebookovej stránke našich novín, mnohým podobný priestor v Trnave chýbal. Niektorí už dokonca tržnicu priamo navštívili v domnení, že je otvorená.
„Keďže reakcie a ohlasy budúcich zákazníkov sú veľmi priaznivé, rozhodli sme sa ich aj takto informovať o posunutí otvorenia. Chceme povedať, že budeme pracovať aj počas sviatkov, aby sme otvorili v čo najkratšom čase. K oficiálnemu otvoreniu sa presne nevyjadríme, ale zabezpečíme, že sa o ňom všetci ľudia včas dozvedia či už prostredníctvom sociálnych sietí alebo z tlačových médií,“ doplnila Kováčová.
Otvorenie projektu tohto typu si podľa nej tiež vyžaduje aj množstvo povolení a vyjadrení sa kompetentných úradov, čo tiež potrebuje určitý čas.
„Pri tejto príležitosti chcem povedať, že spolupráca so všetkými dotknutými inštitúciami je doposiaľ korektná a ústretová, za čo sme vďační,“ hovorí Kováčová.
Zdravo a chutne
Za projektom Farmárskej Tržnice v Trnave stojí tím mladých ľudí na čele s Vanesou Kováčovou a Patrikom Zatkom, ktorí sa aj týmto spôsobom vrátili do detstva.
„Obaja sme vyrastali na dedine, na jar rýľovali záhrady, cez leto polievali a začínali zbierať úrodu, na jeseň zavárali, mixovali, uskladňovali. Inšpiráciou nám boli práve tieto naše skúsenosti. Povedali sme si, že sa pozrieme po okolí, či sú tu ľudia, ktorí niečo pestujú, chovajú a vyrábajú poctivo tak, ako naše staré mamičky,“ hovorí Kováčová.
Ako mladým ľuďom, ktorí sa snažia žiť zdravým a aktívnym životným štýlom, im v meste tiež chýbali potraviny, dopestované bez agresívnych chemických prostriedkov a s obsahom vitamínov a nutričných hodnôt, aké majú byť.