PIEŠŤANY. Staré odrody jabĺk, ktoré sa dajú stále nájsť zaštepené v starých záhradách a sadoch, ale pomaly sa z nich vytrácajú, mohli ochutnať študenti piešťanskej hotelovej akadémie.
Ich spolužiaci z 2. ročníka na predmete Technológia výroby jedál pripravili koncom týždňa pokrmy, do ktorých použili staré odrody jabĺk. Prezentovali sa tu šamrole, linecká torta, jablčné ruže alebo bravčové s rozmarínovými zemiakmi s čatní jablčno-paradajkovou omáčkou.
Stalo sa tak na základe mikroprojektu Staré sorty sú in, ktorý realizuje Andrea Uherková v rámci štúdia na Sokratovom inštitúte a jeho cieľom je propagovať toto miznúce ovocné dedičstvo prostredníctvom použitia odrôd v kuchyni.
Hotelákov zaujal na výstave jabĺk a hrušiek napríklad polkilový Libernáč vinický, drobná Ananásová reneta, či kožovky ako Boskoopské alebo Kožená reneta zimná. Zaujímavosťou boli najmä odrody krajové a miestne, ktoré môžeme nájsť len v určitej obci alebo doline.
Tie nesú názvy ako Holubičky, Pruháč, Pogáč alebo Šimkovo. Každú z viac ako 30 vystavených odrôd dopĺňal popis s možnosťou využitia a chuťou, akou oplýva. Niektoré z nich sú vhodné na priamy konzum, iné na sušenie, džemy či muštovanie. Tu mohli študenti ochutnať mušt zo starej anglickej odrody Londýnske, ktorý mal veľký úspech, keďže niektorí si prišli doplniť pohár viackrát.
Podujatie bolo podľa Uherkovej znamením, že staré odrody majú potenciál zaujať miesto v kuchyniach, hoteloch a reštauráciách a nahradiť tak chemizované a dovážané komerčné odrody, dostupné v obchodoch.