TRNAVA. Archaická odroda Bouvierovo hrozno či Kybernet Sauvignon, ktorého etiketa má podobu dierneho štítku. To je len vybraný pár z ponuky vín, ktorú v pivnici na Pekárskej ulici predstavil pezinský vincúr Pavol Boriš. Štyri druhy bieleho a štyri druhy červeného vína ponúkal návštevníkom Dňa vínnych pivníc v krásnych karafách, asistovala mu aj dcéra s manželkou.
„Bouvierovo hrozno je stará odroda, ktorej je v rámci Slovenska vysadených len 0,02 percenta plochy vinohradov. Má zaujímavú chuť, mávam ho tak sto až stopäťdesiat litrov, čo nie je veľa,“ hovorí Boriš.
Tí, ktorí dávajú prednosť mladému vínu, mali tento rok obmedzené možnosti. Ich chuťové poháriky však určite uspokojilo vinárstvo Lahofer, ktoré predstavilo rad Mladý + Mladá.
Biele polosuché, ružové polosladké a ani žiadne ďalšie víno z ich ponuky však nenájdete v žiadnom supermarkete.
„Stavili sme na výrobu vín s prívlastkom, ktorým je potrebné venovať primeranú starostlivosť. Rovnaký prístup očakávame aj od obchodníkov, ktorí naše vína ponúkajú konečnému spotrebiteľovi,“ hovoria zástupcovia vinárstva.
Okrem vín mohli návštevníci ochutnať aj pravé spišské párky, klobásky, slaninu či šunku z rodinného podniku. Predstavil sa aj umelecký rezbár a výrobcovia syrov.
V pivnici na Pekárskej ponúkal Pavol Boriš s rodinou vína v krásnych karafách. FOTO: (LEN)
Spišské párky a tradičné výrobky ľuďom chutili. FOTO: (LEN)
Historická pivnica pod Čajkou na Halenárskej bola opäť plná. FOTO: (LEN)
V priestoroch Západoslovenského múzea mohli návštevníci obdivovať aj rezbárske výrobky. FOTO: (LEN)