TRNAVA. Šesť nových pivníc, sedem nových vystavovateľov a desiatky vzoriek vína. Tak by sa dal v stručnosti zhrnúť v poradí dvanásty ročník Dňa vínnych pivníc, ktorý sa bude v Trnave konať druhú novembrovú sobotu.
Na milovníkov vína, syrov, ale aj pagáčikov, čokolády či párkov čaká spolu 32 zastávok po celom meste. Ochutnávať sa po novom bude v kaviarni History Café, v pivnici reštaurácie Ofsajd, v reštaurácii Wasabi, ktorá je známa pre svoje sushi, v pivnici Tirna i pivnici Ateliér DV a v hoteli Premiér.
„Pre záujemcov bolo k dispozícii viac ako sedemstvo vínnych pasov, vypredané sme mali už pred dvoma mesiacmi. Zastávky sa nám v porovnaní s vlaňajškom mierne zmenili, vypadla Malá synagóga, Malý Rím aj divadlo, v ktorom sa práve v tento večer koná kultúrne podujatie,“ povedal Eduard Krištofovič, predseda trnavského spolku priateľov vína Vincech, ktorý podujatie organizuje.
Okrem vín z regiónu Trnavy a okolia si budú môcť šťastlivci, ktorým sa vínny pas ušiel, pochutnávať, napríklad na arcibiskupskom zámockom víne z Kroměříže, sereďskom Huberte či tokaji z Malej Tŕne.
Okrem ochutnávania si budú môcť víno priamo na mieste aj zakúpiť. V pivnici Západoslovenského múzea im budú k dispozícii aj rezbárske výrobky Venantia Oscitého z Budmeríc alebo syry zo Slovenskej Ľupče.
Pochúťky sú však pripravené aj na ďalších zastávkach, napríklad v rodinnej pivnici na Kapitulskej to budú originálne spišské párky z Prakoviec alebo slovenské syry z Hranoviec.
Menej možností však budú zrejme mať milovníci mladého vína, pretože tento rok vinárom neprial.
„Viacerí vinári sa sťažovali, že im hrozno popraskalo alebo ho požrali škorce. Mnohí víno tento rok nerobili vôbec, hrozno zužitkovali na burčiak. Takmer všetci však ešte majú zásoby z minulého, veľmi úrodného roka,“ povedal Krištofovič.