Streda, 20. marec, 2019 | Meniny má Klaudius, Víťazoslav

Už deti majú problémy s tlakom či pečeňou

Od roku 2001 narástol podiel školopovinných detí s problematickou hmotnosťou na Slovensku priemerne o šesť percent. Detskí lekári v Trnave sa stretávajú s prípadmi vysokého tlaku, bolestí kĺbov i stukovatenia pečene.

S chorobami dospelých bojujú už čoraz menšie deti.S chorobami dospelých bojujú už čoraz menšie deti.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ-TASR)

Od roku 2001 narástol podiel školopovinných detí s problematickou hmotnosťou na Slovensku priemerne o šesť percent. S pribúdajúcim vekom prestávajú deti raňajkovať, konzumujú menej ovocia a mliečnych výrobkov. Detskí lekári v Trnave sa stretávajú s prípadmi vysokého tlaku, bolestí kĺbov i stukovatenia pečene.

TRNAVA. Napolitánky, mastné mäsové výrobky, biele pečivo a sladené nápoje. Tak vyzerá podľa výskumu, ktorý robil v priebehu rokov 2009 až 2013 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote, každodenná strava našich ratolestí.

Na štúdii, ktorej cieľom bolo zmonitorovať stravovacie návyky detí v štyroch vekových skupinách, sa podieľali všetky regionálne úrady na Slovensku. Odborníci sa zamerali na deti od dvoch do šiestich rokov, od sedem do desať rokov, na mládež od jedenásť do štrnásť rokov a na adolescentov medzi pätnástym a osemnástym rokom.

Zistili, že deti jedia málo ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, alarmujúco nízka je aj konzumácia rýb.

Naopak, aj do stravy slovenských detí čoraz viac prenikajú špeciality rýchleho občerstvenia či pochúťky v podobe čipsov a ostatných nutrične málo hodnotných potravín.

Vysoko nad odporúčaným limitom je u detí aj spotreba kuchynskej soli, keď si takmer každé jedlo dosáľa takmer desať percent detí vo veku medzi jedenástym a štrnástym rokom.

Nábeh na obezitu

„Vo všeobecnosti možno konštatovať, že nárast obezity dosahuje v priebehu ostatných dvoch dekád epidemické rozmery v mnohých krajinách sveta. Až v 96 percentách prípadov je obezita u detí zapríčinená nesprávnymi stravovacími návykmi a nedostatkom pohybu v kombinácii s genetickými faktormi,“ uvádzal už v roku 2007 v správe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici László Kovács, prednosta 2. detskej kliniky v Bratislave.

Ak je jeden z rodičov obézny, riziko vzniku obezity je u dieťaťa trojnásobné, ak obaja, až desaťnásobné. Doktor Kovács upozorňuje aj na to, že z detí, ktoré sú obézne, až v 80 percentách prípadov vyrastú obézni dospelí.

Novšie výskumy rimavskosobotského úradu ukazujú, že normálnu hmotnosť má v skupine medzi dvoj až štrnásťročnými deťmi asi osemdesiat percent z nich. Tri percentá detí sú hodnotené ako veľmi chudé, rovnaké tri percentá zas ako obézne. Detí, ktoré majú podváhu alebo nadváhu, je v populácii po sedem percent.

Výskumy ukázali aj to, že problémovú hmotnosť majú častejšie deti žijúce na vidieku.

Zlé stravovacie návyky

S pribúdajúcim vekom klesá v celoslovenskom meradle počet detí, ktoré pravidelne obedujú v školskej jedálni. Kým v prípade predškolákov je to takmer 95 percent detí, na obedy chodí pravidelne len o niečo viac ako polovica žiakov na druhom stupni základných škôl.

Z grafu, ktorý zachytáva situáciu priamo v Trnavskom kraji, je viditeľné, že deti medzi jedenástym a štrnástym rokom veku prestávajú raňajkovať, už takmer neolovrantujú a v podstate začínajú konzumovať len obedy a večere.

graf_obezita_res.jpg

Najčastejšie deti ráno podľa vlastných slov nejedávajú pre nechutenstvo, nepociťovanie hladu, bolesti brucha alebo pravidelné užívanie liekov či nedostatok času.

S vekom u detí v našom kraji klesá aj spotreba vody. Kým vo veku do šesť rokov vypije 65 percent detí jeden až jeden a pol litra vody denne, v skupine starších školákov je takmer polovica tých, ktorí nevypijú ani jeden liter. Vekom klesá aj spotreba ovocia, naopak, staršie deti prichádzajú viac na chuť zelenine.

Choroby dospelých

Nárast počtu detí s nadhmotnosťou evidujú vo svojich ambulanciách aj trnavskí lekári. Tento problém sa podľa nich týka detí všetkých vekových skupín, o niečo častejšie ho vraj pozorujú u mladších chlapcov.

„Pri hodnotení nadhmotnosti používam hmotnostné krivky na posudzovanie so smerodajnou odchýlkou, podobné krivky sa používajú aj na hodnotenie rastu a hodnotí sa aj proporcionalita výšky dieťaťa k hmotnosti a veku,“ vysvetľuje pediatrička Jana Pešková.

Ak je hmotnosť dieťaťa nad normálom, všeobecný lekár môže odporučiť návštevu endokrinológa, pri ďalších zdravotných komplikáciách prichádza na rad kardiológ, gastroenterológ, nefrológ a niekedy aj psychológ.

„Obézne deti bývajú často psychosociálne „deprivované“, ľahšie podliehajú stresom, často trpia na funkčné bolesti brucha. Vo svojej ambulancii najčastejšie riešim problematiku hepatopatie pri stukovatení pečene obéznych. Z dlhodobého hľadiska vzniká v pečeni zápal, ktorý môže v priebehu rokov až desaťročí vyústiť do cirhózy či rakoviny pečene podobne ako u alkoholikov,“ hovorí trnavský detský gastroenterológ, ktorý si želal zostať v anonymite.

Doktorka Pešková dodáva, že vo svojej praxi sa pri takýchto deťoch najčastejšie stretáva s hranične zvýšeným krvným tlakom, bolesťami kolenných kĺbov pri záťaži a zadýchavaním sa pri zvýšenej aktivite.

„Rodičom radím, aby dieťaťu nedávali piť žiadne sladké nápoje, obmedzili sladkosti a zaviedli pravidelnosť v stravovaní. Treba vylúčiť jedlá rýchleho občerstvenia a naučiť jesť deti veľa ovocia a zeleniny, cereálie či jogurt. Mám k dispozícii aj písomný materiál - letáčik s návrhom jedálnička, ktorý obsahuje rady na stravovanie detí rôznych vekových skupín a brožúrky pre rodičov detí do troch rokov,“ doplnila Pešková.

Rodičom ponúka pre deti s nadhmotnosťou aj pobyt v detskej ozdravovni, ktorá má pre ne špeciálny program.

„Dôležité je presvedčiť celú rodinu obézneho dieťaťa, lebo celá rodina má zlé stravovacie zvyklosti, že treba niečo robiť od útleho veku. Základom je sledovanie príjmu a výdaja energie,“ dopĺňa gastroenterológ.

Prezentácie pre rodičov

Počas väčšiny roka sa na jedálnom lístku detí podieľajú vo veľkej miere aj školy a školské zariadenia. Kým materské školy v Trnave poskytujú deťom desiatu, obed a olovrant, v základných školách majú žiaci k dispozícii obedy a doplnkové stravovanie v podobe desiaty.

„Školské stravovanie je súčasťou starostlivosti o deti. Jeho úlohou je dosiahnuť zmeny postojov k zdravej racionálnej výžive. Pri zostavovaní jedálnych lístkov sa, samozrejme, berie do úvahy sezónnosť surovín, ktoré sa využívajú pri príprave jedál,“ hovorí Babeta Gašparíková z odboru vzdelávania, športu a kultúry mestského úradu.

Spôsob prípravy, použité suroviny a skladbu jedálneho lístka upravujú vyhlášky a normy ministerstva školstva.

„Materiálno-spotrebné normy majú prepočítané nutričné hodnoty daného pokrmu, ktoré musia vedúce školských jedální sledovať a podľa toho zostavovať jedálny lístok. Prepočet výživových dávok sa robí priemerne raz za mesiac a tým sa sleduje plnenie odporúčaných výživových dávok. V školskom stravovaní je zakázané používať iné receptúry na prípravu jedál,“ vysvetľuje Gašparíková.

Deti tak v priebehu týždňa musia dostať dve hlavné mäsové jedlá, jedno hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa, jedno hlavné múčne jedlo a jedno hlavné zeleninové jedlo.

Kým v minulosti jedálne nemohli využívať suroviny, ako napríklad olivový olej, celozrnnú múku, pohánku, lososa a veľa iných zdravých surovín, dnes sa podľa Gašparíkovej snaží ministerstvo o ich zaradenie do jedálnička detí.

„Vedúce školských jedální podľa možností robia prezentáciu nátierok či šalátov rodičom počas rodičovských združení, poprípade sa robia „Zdravé dni“ na školách. Snažíme sa, aby sa deti naučili zdravo stravovať, aby jedlá boli rôznorodé a kvalitatívne na vysokej úrovni,“ dodala Gašparíková.

Chute sa menia

- Predškoláci v Trnavskom kraji mali podľa údajov z roku 2009 z vybraných jedál najradšej jablká, nasledovali jahody, zmrzlina, jogurty a na poslednom mieste hydina. Mlieko, čokoláda, hrozno alebo banány sa do prvej päťky nedostali. Za najneobľúbenejšie jedlo označili predškoláci svorne vo všetkých krajoch vnútornosti.

- Sedem až desaťročné deti v Trnavskom kraji udávali, že najradšej konzumujú zmrzlinu, jahody a pizzu, nasledované jogurtmi a jablkami. Vnútornostiam stále na chuť neprišli deti z väčšiny krajov a udržali si prvú priečku medzi neobľúbenými potravinami. Výnimkou je Nitriansky kraj, kde deti za najmenej obľúbené označili kel, tekvicu a špenát.

- V roku 2012 mali jedenásť až štrnásťročné ročné deti v kraji najradšej jahody, pizzu, jablká, zmrzlinu a čerešne. Najmenej obľúbené zostali vnútornosti, zaujímavé sú však ďalšie priečky. Deti udávali, že nemajú radi víno, likéry, pivo a tekvicu.

Zdroj: Výskum RUVZ Rimavská Sobota

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Investment Advisory Guide for Slovakia
  5. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  1. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  2. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  3. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  6. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  7. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  8. Investment Advisory Guide for Slovakia
  9. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  10. Spolupráca Katedry architektúry SvF s mestskou časťou Dúbravka
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 26 281
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 011
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 18 017
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 13 457
  5. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 13 022
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 12 951
  7. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 8 437
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 7 139
  9. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 3 904
  10. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 3 894

Hlavné správy z MY Trnava

Trnavské sídliská rozkopú. Pre teplovod

Teplovod na sídlisku Ľudmily Podjavorinskej, Družba, Hospodárska a na Tamaškovičovej ulici budú opravovať. V každom prípade pôjde o niekoľko sto metrov zemných prác pri obytných domoch.

Na Dostojevského rade a priľahlých uličkách sa v týchto dňoch dokončuje rekonštrukcia plynových prípojok. Rozkopávky, ktoré obmedzujú najmä chodcov, sú povolené do 1. júna.

Na Atómovej po rokoch obnovia nefunkčnú kuchyňu

Dôvodom je očakávaný zvýšený počet stravníkov po zavedení dotovania školských obedov štátom.

(ilustračné foto)

Do vedenia Hlohovca sa vracia Peter Dvoran. Ako druhý viceprimátor

Peter Dvoran sa vracia na mestský úrad ako viceprimátor, pracovať bude na tretinový úväzok a jeho agendou bude starostlivosť o seniorov v sociálnej a kultúrnej oblasti.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár (vpravo) a druhý viceprimátor Peter Dvoran.

Mal sedieť v base, miesto toho napadol muža v Hlohovci

Polícia zadržala podozrivého muža len šesť hodín po útoku. Zistili, že mal nastúpiť do väzenia za iný trestný čin.

Koplotovčan napadol v Hlohovci muža z Červeníka.

Nebezpečné plyny prevážal cez Slovensko bez oprávnenia

Ukrajinec vo svojom aute prevážal pod batožinou pätnásť nádob s nebezpečnými plynmi. Odhalili ho colníci v Brodskom, vyviazol s peňažným trestom.

Ukrajinca chytili pri prevážaní nebezpečných plynov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prijali ju pre kašeľ, zomrela na opuch mozgu. Mala len rok a pol

V liečbe dievčaťa pochybila nemocnica v Galante, tvrdí úrad pre dohľad.

V Prievidzi otvorili zmodernizované letisko za viac ako tri milióny eur

Prievidzské letisko má po novom dráhu s asfaltovým povrchom. Dnes na ňom pristáli lietadlá z Nemecka. Modernizácia pomôže rozvoju regiónu.

Mali by sa cirkevníci vyjadrovať k voľbám? Odpovedali kňazi z Kysúc

Pri svojich vyjadreniach či kázňach majú predstavitelia cirkvi zodpovednosť aj za voličov.

Muža, po ktorom pátrala polícia, našli mŕtveho

Príbuzným povedal, že potrebuje lekársku pomoc.

Vybrali SME

Už ste čítali?