Utorok, 25. september, 2018 | Meniny má Vladislav

Včelári z okolia Trnavy hlásia podpriemerný rok

Po miernej zime a sľubnom začiatku sezóny priniesli včelárom z okolia sklamanie studený máj a premenlivé letné počasie. Rok hodnotia ako hlboko podpriemerný.

Včely tento rok veľa nektáru do úľov nepriniesli.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ-TASR)

Po miernej zime a sľubnom začiatku sezóny priniesli včelárom z okolia sklamanie studený máj a premenlivé letné počasie. Rok hodnotia ako hlboko podpriemerný.

TRNAVA. Koniec augusta znamená pre včelárov z okolia Trnavy aj koniec včelárskej sezóny. Inak to nie je ani v prípade Rasťa Hvizdoša, ktorý chová svoje včely v neďalekom Zelenči. Jeho v poradí šestnásta včelárska sezóna však veľa radosti nepriniesla.

Hoci všetko vyzeralo spočiatku veľmi sľubne, keď sa po miernej zime plásty začali napĺňať nektárom z ovocných stromov a neskôr z repky olejnej, studený máj všetko zmenil.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Máj je mesiac, počas ktorého meduje hlavná nektarodajná rastlina agát. Včely z kvetov agátu priniesli len malý zlomok nektáru a keďže včelstvá sa nachádzali v hlavnom populačnom období, spotrebovali veľké množstvo už prinesených medových zasob,“ vysvetľuje Hvizdoš, ktorý sa začal o včely zaujímať už ako pätnásťročný chlapec.

V tom čase dostal od priateľa svoju prvú včeliu rodinu a za šestnásť rokov sa jeho včelárstvo rozrástlo na viac ako tristo kmeňových včelstiev.

Lipa zhorela, slnečnicu „spláchlo“

Na jeden kilogram medu musia včely opeliť asi milión rastlín. Pre svoje vlastné prežitie pritom jedno včelstvo spotrebuje za rok asi sto kilogramov medu. Včely vyhľadávajú nektarodajné rastliny a tento rok to naozaj jednoduché nemali.

„Po agáte nasledovala bezkvetová priepasť. Kvety lipy u nás v horúčavách zhoreli, najbližšia nádej tak bola slnečnica. Koncom júna pekne zamedovala, náhle daždivé počasie a ochladenie však zastavilo vylučovanie nektáru a bolo prakticky po včelárskom roku,“ hovorí Hvizdoš.

Na včely má podľa neho vplyv aj fakt, že ľudia prestali v záhradách pestovať ovocie či zeleninu a premenili ich na trávniky.

„Lúky sa často vykášajú predtým, ako sa rastliny na nich stihnú vysemeniť. To má za následok, že na Slovensku postupne miznú pôvodné lúčne kvety. Nejedno včelárstvo dokážu podlomiť aj niekedy nie príliš vhodné postreky rastlín herbicídmi,“ hovorí Hvizdoš.

Redší med

Hoci si med udržuje stálu kvalitu a jednotlivé sezóny sa líšia z pohľadu včelárov iba výdatnosťou, ten tohtoročný môže byť trochu redší ako po iné roky. Súvisí to s vysokou vlhkosťou prostredia, ktorú zapríčinilo striedanie dažďov a vysokých teplôt.

„Podnebie tu bolo prakticky ako v trópoch. Nektár, ktorý včely prinesú do úľa, obsahuje až 70 percent vody, ktorú sa snažia odpariť na zvyčajných 16 až 18 percent. Tento rok však prostredie vlhkosť len ťažko prijímalo, preto sa medy môžu zdať spotrebiteľovi redšie. Na ich zdravotné kvality to však žiadny vplyv nemá,“ povedal Hvizdoš.

Po zahustení nektáru v úli ho včely obohatia enzýmami a zaviečkujú voskom. To je pre včelára signál, že med je zrelý. Zaviečkované plásty vyzbiera a odnesie do medárne, kde z nich pomocou odstredivej sily medometu med vytočí a plásty vráti do úľa.

Med potom dôkladne precedí a plní do pohárov.

„Peľ sa získava pomocou peľochytov. Je to plochá platňa s otvormi, cez ktoré včela prejde a časť peľu sa tu zachytí. Peľové zrná sa potom vysušia a môžu sa konzumovať,“ doplnil Hvizdoš.

Zazimováva

Včelárska sezóna sa podľa Rasťa Hvizdoša začína i končí v auguste. Kým začiatkom mesiaca vytočia posledný med, koncom prázdnin včely zazimujú.

„Práve zazimovanie včel- stiev je hlavný faktor, od ktorého závisí, v akom stave si včelár v skorú jar svoje včel- stvá nájde. Musíme dbať na to, aby mali včely v úli dostatok medových zásob, čo je asi dvadsať kilogramov na včel- stvo. Ak med v úli chýba, musí ho včelár doplniť cukrovým roztokom,“ vysvetľuje Hvizdoš, podľa ktorého musí dobrý včelár dbať aj na správnu polohu včelieho telesa v úli a jeho dôkladné preliečenie proti klieštikovi, ktorý sa živí včelou „krvou“.

Chov včiel si preto vyžaduje veľa práce a trpezlivosti, ktorú rôzni falšovatelia medu nemajú. Podľa včelára je pravý med od toho falošného vizuálne len ťažko rozpoznateľný, falšovatelia bývajú veľmi vynaliezaví. Odporúča preto sústrediť sa na miesto, kde med kupujete.

„Vyhnite sa supermarketom a radšej vyhľadajte včelára vo vašom okolí. Nepoznám ani jedného, ktorý by mal to srdce znehodnotiť falšovaním výsledky svojej milovanej práce. Podporíte tak aj zavčelenie našej krajiny, kde je až 70 percent plodín závislých od včelieho opelenia,“ uzavrel Hvizdoš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 888
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 214
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 093
  4. Najužitočnejšia appka 6 847
  5. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 6 324
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 521
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 869
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 306
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 879
  10. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 3 793

Hlavné správy z MY Trnava

Z dvora chcel ukradnúť odkvap, ďalší zlodeji išli po šperkoch

Zlodeji, ktorí kradli v rodinných domoch na juhu kraja, skončili v rukách polície.

Michalský jarmok skomplikuje dopravu v Hlohovci

Polícia žiada vodičov o ohľaduplnosť voči ostatným účastníkom cestnej premávky, hlavne k chodcom.

Samospráva získala tristotisíc eur na autobusové zastávky

Vďaka nenávratnému finančnému príspevku bude v meste vynovených dvadsať zastávok.

Potraviny "nakúpili" bez platenia, dvaja Trnavčania sú už vo väzbe

29-ročný Peter a 38-ročný Tomáš z Trnavy sú už vo väzbe, po treťom komplicovi polícia pátra.

Deťom i dospelým predstavia dielo architekta Emila Belluša

V sobotu 29. septembra o 14. h sa v Piešťanoch začne tradičný výlet za architektúrou na bicykloch.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Začala sa dražba pozemkov pre výstavbu rodinných domov

Prvý majiteľ sa teší zo svojho nového pozemku, stačilo mu prihodiť dvetisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?