Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Včelári z okolia Trnavy hlásia podpriemerný rok

Po miernej zime a sľubnom začiatku sezóny priniesli včelárom z okolia sklamanie studený máj a premenlivé letné počasie. Rok hodnotia ako hlboko podpriemerný.

Včely tento rok veľa nektáru do úľov nepriniesli.Včely tento rok veľa nektáru do úľov nepriniesli.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ-TASR)

Po miernej zime a sľubnom začiatku sezóny priniesli včelárom z okolia sklamanie studený máj a premenlivé letné počasie. Rok hodnotia ako hlboko podpriemerný.

TRNAVA. Koniec augusta znamená pre včelárov z okolia Trnavy aj koniec včelárskej sezóny. Inak to nie je ani v prípade Rasťa Hvizdoša, ktorý chová svoje včely v neďalekom Zelenči. Jeho v poradí šestnásta včelárska sezóna však veľa radosti nepriniesla.

Hoci všetko vyzeralo spočiatku veľmi sľubne, keď sa po miernej zime plásty začali napĺňať nektárom z ovocných stromov a neskôr z repky olejnej, studený máj všetko zmenil.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Máj je mesiac, počas ktorého meduje hlavná nektarodajná rastlina agát. Včely z kvetov agátu priniesli len malý zlomok nektáru a keďže včelstvá sa nachádzali v hlavnom populačnom období, spotrebovali veľké množstvo už prinesených medových zasob,“ vysvetľuje Hvizdoš, ktorý sa začal o včely zaujímať už ako pätnásťročný chlapec.

V tom čase dostal od priateľa svoju prvú včeliu rodinu a za šestnásť rokov sa jeho včelárstvo rozrástlo na viac ako tristo kmeňových včelstiev.

Lipa zhorela, slnečnicu „spláchlo“

Na jeden kilogram medu musia včely opeliť asi milión rastlín. Pre svoje vlastné prežitie pritom jedno včelstvo spotrebuje za rok asi sto kilogramov medu. Včely vyhľadávajú nektarodajné rastliny a tento rok to naozaj jednoduché nemali.

„Po agáte nasledovala bezkvetová priepasť. Kvety lipy u nás v horúčavách zhoreli, najbližšia nádej tak bola slnečnica. Koncom júna pekne zamedovala, náhle daždivé počasie a ochladenie však zastavilo vylučovanie nektáru a bolo prakticky po včelárskom roku,“ hovorí Hvizdoš.

Na včely má podľa neho vplyv aj fakt, že ľudia prestali v záhradách pestovať ovocie či zeleninu a premenili ich na trávniky.

„Lúky sa často vykášajú predtým, ako sa rastliny na nich stihnú vysemeniť. To má za následok, že na Slovensku postupne miznú pôvodné lúčne kvety. Nejedno včelárstvo dokážu podlomiť aj niekedy nie príliš vhodné postreky rastlín herbicídmi,“ hovorí Hvizdoš.

Redší med

Hoci si med udržuje stálu kvalitu a jednotlivé sezóny sa líšia z pohľadu včelárov iba výdatnosťou, ten tohtoročný môže byť trochu redší ako po iné roky. Súvisí to s vysokou vlhkosťou prostredia, ktorú zapríčinilo striedanie dažďov a vysokých teplôt.

„Podnebie tu bolo prakticky ako v trópoch. Nektár, ktorý včely prinesú do úľa, obsahuje až 70 percent vody, ktorú sa snažia odpariť na zvyčajných 16 až 18 percent. Tento rok však prostredie vlhkosť len ťažko prijímalo, preto sa medy môžu zdať spotrebiteľovi redšie. Na ich zdravotné kvality to však žiadny vplyv nemá,“ povedal Hvizdoš.

Po zahustení nektáru v úli ho včely obohatia enzýmami a zaviečkujú voskom. To je pre včelára signál, že med je zrelý. Zaviečkované plásty vyzbiera a odnesie do medárne, kde z nich pomocou odstredivej sily medometu med vytočí a plásty vráti do úľa.

Med potom dôkladne precedí a plní do pohárov.

„Peľ sa získava pomocou peľochytov. Je to plochá platňa s otvormi, cez ktoré včela prejde a časť peľu sa tu zachytí. Peľové zrná sa potom vysušia a môžu sa konzumovať,“ doplnil Hvizdoš.

Zazimováva

Včelárska sezóna sa podľa Rasťa Hvizdoša začína i končí v auguste. Kým začiatkom mesiaca vytočia posledný med, koncom prázdnin včely zazimujú.

„Práve zazimovanie včel- stiev je hlavný faktor, od ktorého závisí, v akom stave si včelár v skorú jar svoje včel- stvá nájde. Musíme dbať na to, aby mali včely v úli dostatok medových zásob, čo je asi dvadsať kilogramov na včel- stvo. Ak med v úli chýba, musí ho včelár doplniť cukrovým roztokom,“ vysvetľuje Hvizdoš, podľa ktorého musí dobrý včelár dbať aj na správnu polohu včelieho telesa v úli a jeho dôkladné preliečenie proti klieštikovi, ktorý sa živí včelou „krvou“.

Chov včiel si preto vyžaduje veľa práce a trpezlivosti, ktorú rôzni falšovatelia medu nemajú. Podľa včelára je pravý med od toho falošného vizuálne len ťažko rozpoznateľný, falšovatelia bývajú veľmi vynaliezaví. Odporúča preto sústrediť sa na miesto, kde med kupujete.

„Vyhnite sa supermarketom a radšej vyhľadajte včelára vo vašom okolí. Nepoznám ani jedného, ktorý by mal to srdce znehodnotiť falšovaním výsledky svojej milovanej práce. Podporíte tak aj zavčelenie našej krajiny, kde je až 70 percent plodín závislých od včelieho opelenia,“ uzavrel Hvizdoš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  1. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  2. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  3. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  4. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  5. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  6. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  7. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  8. Na Považí budete môcť surfovať po internete 2-krát rýchlejšie
  9. Novodobá optická sieť zavíta aj do obcí v okolí Banskej Bystrice
  10. Slováci jedia vajcia pomerne často, najradšej v praženici
  1. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 22 493
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 21 602
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 187
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 967
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 197
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 426
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 366
  8. Kedy patrí dieťaťu do rúk mobil? Základom je, aby mu neublížil 7 276
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 073
  10. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 6 869

Hlavné správy z SME | MY Trnava - aktuálne správy

Pavol Hammel prichádza do Malokarpatskej galérie s Ilúziou hudby

Päť desiatok olejomalieb a akrylov vybral pre svoju výstavu hudobník Pavol Hammel.

Hudobník Pavol Hammel sa venuje aj výtvarnému umeniu.

V Leopoldove patrila sobota Krumplovým hodom

Návštevníci mohli ochutnať bryndzové halušky, šúľance aj zemiakové placky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Poznáme víťaza súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska (+FOTO)

Desiaty ročník súťaže cukrárov sa uskutočnil v Púchove. Pozrite s i najkrajšie torty vo fotoreportáži.

Dedina sa bavila. Podávali tri druhy guľášu

Bývalá hutnícka dedina má za sebou XII. ročník Dňa obce.

Vybrali SME

Už ste čítali?