Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Priveľkú záhradu premenil na emu farmu

Chovu emu sa Gašpar Zuzic venuje v Krakovanoch už štrnásť rokov. Po tom, ako sa presťahoval do nového rodinného domu, sa rozhodol príliš veľkú záhradu využiť na chov týchto vtákov.

Chov emu je vraj nenáročný, zožerú všetko to, čo sliepky.Chov emu je vraj nenáročný, zožerú všetko to, čo sliepky. (Zdroj: ARCHÍV GZ)

Sú vraj nenáročné a dobre využiteľné.

KRAKOVANY. Robota v obrovskej záhrade ho nebavila a po dvoch rokoch od presťahovania do nového rodinného domu dostal Gašpar Zuzic nápad. Vybudoval ohrady a prístrešky a na začiatku milénia začal s chovom emu.

Začínal s dvomi chovnými pármi, dnes ich už má sedem a od každej samice získa v čase od novembra do marca priemerne dvadsať až tridsať vajec.

„V čase, keď som začínal, bol veľmi populárny chov afrického pštrosa. V úplných začiatkoch stál jeden jedinec dvestotisíc korún a ľudia ich vo veľkom chovali s vidinou rýchleho zbohatnutia. Robili okolo toho tajnosti, a tak sa často stalo, že nevhodným krížením chovy zdegenerovali a ich cena prudko klesla. Preto som sa rozhodol pre emu, vtedy ho nechoval skoro nikto,“ približuje Zuzic začiatok svojho príbehu.

Skryť Vypnúť reklamu

Svoj prvý párik emu kúpil na Slovensku od chovateľa, ktorý ich choval v emigrácii v Kanade a po revolúcii sa sem vrátil. Druhý pár kúpil v Čechách, ceny sa vtedy pohybovali okolo osemtisíc korún za kus.

„Dnes mám plemenný chov s najvyšším stupňom rozmnožovania, ako prvý na Slovensku. Cena jedného takéhoto kvalitného jedinca je asi 150 eur,“ hovorí Zuzic, ktorý k emu pridal aj chov sliepok, moriek, kačíc a ošípaných. Tie chová tradičným spôsobom, tak ako kedysi.

Nenáročný chov

Jedince emu sú podľa chovateľa na starostlivosť veľmi nenáročné. V Austrálii, USA, Kanade či Indii sú obrovské farmy, kde ich chovajú najmä pre vysoko cenený podkožný tuk, ktorý má veľmi liečivé účinky.

„Veľa chovateľov si ich však kupuje aj ako domácich maznáčikov. Hodia sa ako doplnok do záhrady, nerobia žiadny hluk a nesmrdia,“ vysvetľuje Zuzic.

Skryť Vypnúť reklamu

p6140029--1-_r5883_res.jpg

Mláďatá emu. Na vajciach sedí v tomto prípade samec. FOTO: ARCHÍV GZ

Emu zožerie všetko to čo sliepka, kúpiť sa dajú aj špeciálne zmesky. Dospelý jedinec dorastá do výšky asi 1,8 metra a hmotnosti 50 - 60 kilogramov živej váhy.

„Samce a samice vyzerajú na prvý pohľad takmer rovnako. Najlepšie sa dajú rozlíšiť podľa zvuku. Samička bubnuje ako bubny v prérii, samec vydáva zvuk akoby grgal,“ hovorí chovateľ.

Perie pre automobilky, koža na kabelky

Človek vie zužitkovať až 98 percent tela emu. Aj preto sa chovateľom investícia do týchto vtákov vráti. Mäso z emu je veľmi chutné a cenené pre nízky obsah cholesterolu, z podkožného tuku získajú topením pri rôznych teplotách a filtráciou spomínaný vzácny olej. Jeden emu má pod kožou tri až päť kilogramov tuku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Má ohromne široké spektrum využitia. Dnes sú ľudia pohodlní a hneď siahajú po liekoch napriek tomu, že príroda im dáva takmer všetko. Emu olej sa dá použiť na drobné poranenia, spáleniny od slnka, pri bolestiach svalov, bodnutí hmyzom či pri bolestiach žalúdka. Obsahuje vzácne omega tri, šesť a deväť nenasýtené mastné kyseliny, ktoré musí ľudské telo prijať zvonku. Používa sa aj v kozmetike, má prírodný UV filter, hydratuje a pôsobí proti vráskam. Je to vlastne taká malá lekárnička do kabelky,“ hovorí Zuzic.

Perie z emu je vyhľadávané aranžérkami, ale využívajú ho aj automobilky na doleštenie karosérie. Kožu z trupu prirovnávajú odborníci kvalitou k hadej, robia sa z nej kabelky či peňaženky.

dospelak_r743_res.jpg

Dospelý jedinec. FOTO: ARCHÍV GZ

„Nohy emu sú dlhé, podobné bocianím. Vzácna je aj koža z nich, často ju porovnávajú s kožou krokodíla. Zabúdať netreba ani na vajcia, z ktorých sú nádherné kraslice. Jedno vajce emu vydá za desať až dvanásť slepačích a dá sa použiť všade tam, kde obyčajné vajce. Chuťovo sa líši len mierne, bielok je trochu hutnejší,“ vysvetľuje Zuzic.

Problémová byrokracia

Hoci by Gašpar Zuzic rád svoj chov rozšíril a začal jedince zužitkovávať aj na predaj, problémy mu robí byrokracia. „Kým v Maďarsku je obrovská emu farma so šesťsto jedincami a hneď o kúsok ďalej reštaurácia, v ktorej dostanete jedlá z emu na všetky spôsoby, na Slovensku je s tým veľký problém.

Dostať zdravé potraviny a výrobky na trh je náročné, našich vládnych činiteľov ovplyvňujú rôzni lobisti a potom radšej dovezieme druhotriedny tovar, akoby sme si sami vyrobili a dopestovali kvalitu,“ hovorí s trpkosťou Zuzic. Zatiaľ výrobky z emu oleja aj olej samotný na Slovensko aspoň dováža, aby sa dostali aj k miestnym záujemcom. „Klienti sa mi vracajú, kto raz olej z emu vyskúša, zostane pri ňom. V ponuke sú aj rôzne krémy či pleťové mlieka,“ hovorí Zuzic.

Jeho farma v Krakovanoch je verejnosti otvorená, pozrieť sa sem dá ísť, aj keď nie je doma. „Bežne sem chodia ohlásení i neohlásení návštevníci, nemám s tým žiadny problém,“ uzatvára sympatický chovateľ.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 251
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 820
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 178
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 978
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 661
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 377
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 019
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 604
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 320
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 316
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Filozofia a aplikovaná filozofia – cesta k pochopeniu problémov súčasného sveta

Filozofia a aplikovaná filozofia – cesta k pochopeniu problémov súčasného sveta.

Farár pozýval na nočnú omšu, polícia zasiahla

Omša sa nekonala a namiesto toho ju farár odslúžil ráno online.

Kultúrne inštitúcie v kraji presúvajú časť svojich aktivít do online priestoru

Zamestnanci kultúrnych inštitúcií budú aj naďalej pripravovať kultúrno – vzdelávací program.

Piešťany i Hlohovec hľadajú dobrovoľníkov na celoplošné testovanie

Mestá hľadajú dobrovoľníkov, ktorí chcú pomôcť pri zabezpečovaní administratívnych úkonov.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?