Začínal s jedným hrncom, dnes mieša skvelé sirupy

Hlavný rozdiel je vo výrobnom postupe. Sirupy tvorím tak, akoby som ich robil sám pre seba, hovorí MÁRIO MARKO.

Mária Marka (vľavo) zlákala výroba sirupov.Mária Marka (vľavo) zlákala výroba sirupov. (Zdroj: ARCHÍV TR)

Jeho sirupy ste mohli nedávno ochutnať na Trnavskom Rínku a predbehnúť tak slávneho talianskeho šéfkuchára Gennara Contalda, mentora Jamieho Oliviera, ktorý si dal z čoraz žiadanejších „trnavských“ sirupov poslať vzorky. MÁRIO MARKO je dôkazom, že sny sa dajú plniť, stačí robiť svoju prácu poctivo a s nasadením. V Londýne miešal kokteily pre hollywoodske hviezdy, dnes mieša vo veľkých hrncoch sirupy nevšedných chutí. A bez chémie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kedy sa začal písať váš sirupový príbeh? Bolo to vo chvíli, keď ste koštovali čerstvo uvarený sirup od babky?

SkryťVypnúť reklamu

Áno, mnohé chuťové impulzy prišli už v detstve, ako napríklad jahodovo-rebarborová kombinácia alebo tradičný bazový sirup, ktorý som nazval po mojej babke Anastázii, Stázkin sirup. Babka robila naozaj vynikajúci bazový sirup a veľa som sa spočiatku o receptoch s ňou rozprával a radil. Určite ma však veľmi ovplyvnila aj prax barmana. Mnohé chute, ktoré dnes používam, som objavil pri miešaní drinkov.

Už na strednej škole som dostal možnosť pracovať v jednom exkluzívnom bratislavskom kokteil bare a učiť sa od slovenskej barmanskej špičky. Videl som, ako sa to robí na vrcholovej úrovni a s akou vášňou títo ľudia pracujú. Neskôr som prišiel do Londýna, kde som nasával atmosféru tamojších zaujímavých pubov, reštaurácií a exkluzívnych membersclubov, kde medzi moju klientelu patrili aj rôzne celebrity.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravoval som kokteily napríklad pre Cameron Diaz, Johnnyho Deppa, Gordona Ramseyho či súkromné party pre Snoop Dogga. Nechal som sa inšpirovať ľuďmi, prostredím, chuťami, vôňami a postupne som začal vymýšľať vlastné recepty.

Ako ste vyrábali prvé sirupy? Mali ste od začiatku špeciálne vybavenie, prenajatý nejaký priestor? Okolo sirupov je totiž celkom dosť neporiadku.

Ani náhodou, celé sa to začalo z jedného malého hrnca. Sirupy som spočiatku pripravoval doma, experimentoval som, vymýšľal, hľadal, ale keď už bola moja aj priateľkina kuchyňa kompletne polepená, bol najvyšší čas porozhliadnuť sa po nejakej výrobni.

Kamaráti mi pomohli zohnať jeden priestor vo Svätom Jure, kde sme s mojím kolegom Sashom K. začínali, za čo som veľmi vďačný. Dnes už máme dva mesiace zabehnutú a skolaudovanú výrobňu v Trnave, z ktorej sa tešíme.

SkryťVypnúť reklamu

O vaše sirupy prejavil záujem aj Gennaro Contaldo. Čím sa líšia od bežných sirupov, ktoré kúpime v hypermarketoch?

Určite sú to spomínané netradičné chuťové kombinácie, ktoré sa bežne nerobia, ako zázvor s ibištekom, uhorka s limetou či čučoriedky s levanduľou a podobne. A samozrejme hlavný rozdiel je vo výrobnom postupe. Sirupy tvorím tak, akoby som ich robil sám pre seba. Nepoužívam žiadne urýchľovače, farbivá, chcem ukázať, že sa to dá urobiť farebne pekne a chuťovo dobre aj bez chémie. S mojimi spolupracovníkmi si vždy vyberáme to najlepšie, čo trh ponúka.

Koľko času zaberie výroba jedného sirupu od prebratia debničky plnej ovocia po naliatie sirupu do fľašky?

Niekedy päť aj šesť dní. Zatiaľ je to časovo dosť náročné, lebo všetko robíme ručne. Každú jednu bylinku či ovocie kus po kuse umývame. Pomarančom ručne pilujeme aj kôru, čo opäť predlžuje celú výrobu. Bez pomoci strojov ďalej filtrujeme, lisujeme, fľaškujeme. Dôležité je všetky suroviny spracovať za čerstva, šetrne, precízne a pri nízkych teplotách.

Všetko sa musí dávkovať v istom poradí pri rôznych stupňoch. Každá bylinka potrebuje inú teplotu a čas prípravy. Nie je to tak, že sa všetko spolu nahádže do kotla, uvarí a stočí. Máme veľké nerezové hrnce, do ktorých, keď ponoríte lyžicu, konzistencia je hustá ako smola. Bylinky neplávajú len tak po povrchu, sú to obrovské množstvá, kilá ovocia a byliniek, ktoré spotrebujeme, čo sa samozrejme odrazí aj na cene.

Moja filozofia bola od začiatku jasná - nevadí, že si sirupy ľudia nebudú kupovať každý deň, stačí, keď si ich kúpia príležitostne, na spestrenie, napríklad na Trnavskom rínku a budú mať z nich radosť.

Ktorá chuťová kombinácia je vaša najobľúbenejšia?

Ja mám najradšej jazmínovo-pomarančový sirup. Je z kvalitného zeleného čaju, prevoňaného jazmínovými kvetmi, kôrou z pomarančov, je v ňom čerstvá pomarančová šťava, marocká mäta, muškátový orech a škorica.

Aké sú vaše ďalšie plány?

Teraz sme vo fáze, že chceme robiť najlepšie sirupy na trhu a povedzme, budúci rok možno preskočíme na hotové limonády. Nie som ohraničený ničím. Rád snívam a teším sa, že sa veci dejú. Sirupy dávajú obrovskú možnosť kreativity, či už ich zamiešate do alkoholických alebo nealko drinkov, do pečenia či varenia.

Tymiánovo-citrónový sirup sa dá napríklad použiť ako perfektná glazúra na kačku. V blízkej dobe chystáme aj špeciálne sladké sirupové edície pre baristov do káv, budeme robiť napríklad vanilkový, orechový, mätový sirup a iné.

Pripravujem tiež projekt, kde budeme tekutým dusíkom zarábať sorbety a na jeseň máme už vymyslenú aj úplne novú príchuť, ktorá je vcelku tradičná, ale nikto ju do tejto podoby ešte nespracoval. V skratke chceme robiť stále niečo nové, kvalitné a dobré.

Autor: Jana Pekárková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trnava

Komerčné články

  1. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  2. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  4. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  5. Plátené tašky a opakované použitie
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  7. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  8. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  1. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  3. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Podpora projektov, ktoré učia ľudí postaviť sa za seba
  6. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 8 176
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 922
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 438
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 150
  5. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 724
  6. Plátené tašky a opakované použitie 2 656
  7. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 2 319
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 2 123
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Samuel Ivančák: Iron Maiden oslavujú 50 rokov. Bratislavským koncertom dokázali, že ich odkaz tu s nami bude aj o ďalšie polstoročie
  3. Vladimír Bojničan: Miklošov omyl: Nie progresivizmus, ale konzervatívny klerikalizmus priviedol svet do postfaktického chaosu
  4. Timotej Opálek: Peter Doherty - Felt Better Alive
  5. Patrik Benčík: Denník advokáta: 22 rokov v advokácii & 1 z 5800 advokátov
  6. Irena Šimuneková: Vyšehrad
  7. Branko Štefanatný: Dôverujte, ale preverujte
  8. Matúš Grznár: Prosperujúci domov kdekoľvek na Slovensku – píše sa rok 2053
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 33 524
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 23 400
  3. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 603
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 590
  5. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 10 773
  6. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 639
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 788
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 653
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Kaštieľ vo Voderadoch

V ponuke sú aj komentované prehliadky so sprievodcom.


SITA

Viac ako 20 výtvarných a umeleckých workshopov a oveľa viac čaká návštevníkov festivalu MAKUKI VEN.


Zľava Leo Sauer a Julian Ryerson počas prípravného stretnutia pred ME 2024 Nórsko - Slovensko.

Slováci majú silný výber.


Nešťastná udalosť sa stala priamo v Dunajskej Strede.


  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Samuel Ivančák: Iron Maiden oslavujú 50 rokov. Bratislavským koncertom dokázali, že ich odkaz tu s nami bude aj o ďalšie polstoročie
  3. Vladimír Bojničan: Miklošov omyl: Nie progresivizmus, ale konzervatívny klerikalizmus priviedol svet do postfaktického chaosu
  4. Timotej Opálek: Peter Doherty - Felt Better Alive
  5. Patrik Benčík: Denník advokáta: 22 rokov v advokácii & 1 z 5800 advokátov
  6. Irena Šimuneková: Vyšehrad
  7. Branko Štefanatný: Dôverujte, ale preverujte
  8. Matúš Grznár: Prosperujúci domov kdekoľvek na Slovensku – píše sa rok 2053
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 33 524
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 23 400
  3. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 603
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 590
  5. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 10 773
  6. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 639
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 788
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 653
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu