Nový predpovedný systém na ochranu viniča predstavili vo vinohradníckej obci Suchá nad Parnou pri Trnave.
SUCHÁ N. PARNOU. Na vývoji predpovedného systému sa podieľal Ústav krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied v spolupráci s Technickou a Ekonomickou univerzitou v Budapešti v rámci programu cezhraničnej spolupráce Maďarsko Slovenská republika 2007-2013. Zámerom bolo vyvinúť čo najpresnejší predpovedný systém vývoja chorôb a škodcov.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
"Cieľom je vylepšiť hospodárenie vo vinohradoch. Tak, aby sa používalo menej chemikálií, a tým bol menší tlak na životné prostredie a zdravie viniča," povedal na workshope v piatok 25. októbra za riešiteľov projektu László Miklós.
Projekt má, ako uviedol, dve časti "na základe vedeckých poznatkov vieme vytypovať, ako sa menia mikroklimatické podmienky vo vinohradoch, a to z miesta na miesto. Vinohrady sú väčšinou v kopcovitých terénoch, tak prakticky na každých desiatich metroch môže byť iná mikroklimatická situácia. Podľa týchto podmienok sa osadia meracie prístroje, ktorých moduly vysielajú dáta do servera. Príde k spracovaniu a vytvoreniu modelu správania sa vo vinohrade. Či je vhodné striekať, kedy začať, dokonca dáva predpoveď počasia na 48 hodín," opísal Miklós.
Povedal, že na základe ohlasov pestovateľov, ktorí už systém používajú, prichádza aj k šetreniu pohonných látok tým, že pestovateľ nemusí "behať" po celých plochách vinohradov, ale zaujíma sa o označený úsek.
Projekt je spojený so skutočnosťou, že v poslednom období na Slovensku možno pozorovať úpadok vinohradníctva. Znižuje sa produkcia vína, opúšťajú sa staré vinohrady, tým zanikajú aj vzácne krajinné štruktúry. Od roku 1989 poklesla výmera obrábaných vinohradov o takmer dve tretiny.
Podobne klesla aj produkcia vína, takmer o 40 percent. Zvlášť ohrozené sú tradičné maloblokové vinice. Ohrozujúcim faktorom sú nielen nepriaznivé socioekonomické podmienky, ale aj rýchlo sa meniace počasie, čo významne ovplyvňuje výskyt škodcov a ochorení viniča. Ich nadmerný výskyt je vážnou hrozbou vinohradníctva, rýchle rozšírenie môže v krátkom čase zničiť úrodu, ba aj celé porasty.
Proti ochoreniam a škodcom vinohradníci bojujú najmä používaním veľkého množstva chemikálií. Pre vinohradníkov to znamená veľkú položku vo výdavkoch, s neistým výsledkom a navyše s negatívnym dosahom na životné prostredie.