Hoci holuby v tomto období menia perie a nevyzerajú práve najlákavejšie, už teraz treba myslieť na ich drezúru i výživu.
TRNAVA. Dôkladné vyberanie párov, dohliadanie a starostlivosť o vybrané kvalitné mladé holuby. To všetko začnú chovatelia holubov zúročovať práve na jeseň. Kým v auguste a septembri menia holuby perie, od októbra začína pre ne príprava na výstavy.
Po preperení oddelia chovatelia samice od samcov, nasadia im to najkvalitnejšie krmivo a zbavia ich parazitov. Ako vyzerá samotná príprava na výstavu a čo chov holubou so seba prináša? Prezradil nám dlhoročný tajomník trnavského zväzu chovateľov a holubár Jozef Firic.
Ako pripraví chovateľ svoje holuby na výstavu?
- V prvom rade si vytypuje tie najlepšie kusy vo svojej kategórii. Samotná drezúra a posudzované parametre potom závisia od typu holuba. Iné veci sa posudzujú pri hrvoľatých holuboch a iné povedzme pri parochňákoch, krátkozobých holuboch alebo sovkách.
Čo je pre tieto druhy, ktoré ste vymenovali, typické?
- Hrvoľaté holuby majú hrvoľ, ktorý musia vedieť na požiadanie nafúknuť. Keď sa spredu pozriete na holuba parochňáka, vidíte iba zobák. Na hlave má totiž guľatú a uzavretú parochňu z peria. Krátkozobé holuby sú malého vzrastu a majú také krátke zobáky, že potrebujú kŕmičov, aby mohli odchovať mladé. Soviek je viac druhov, napríklad hlava a zobák africkej sovky musia tvoriť dokonalú guľu. Orientálne sovky sa vyznačujú veľmi pekným sfarbením.
Kedysi chovatelia nafukovali hrvoľaté holuby ústami. Dnes sa to už nedeje?
- Nie. Nafukovanie holubov je už pätnásť rokov zakázané. Je to najmä z hygienických dôvodov, pretože chovatelia si do svojich úst vkladali zobák holuba, na ktorom mohli byť rôzne baktérie. Nafukovanie majú tieto holuby v génoch a pred výstavou prejdú drezúrou, aby sa nafúkli v správnom čase.
Ako taká drezúra vyzerá?
- Nacvičiť nafukovanie nie je také zložité. Lepšie sa drezúrujú holubice, ktorým stačí, aby nevideli iného holuba. Chovatelia potom imitujú zvuk samca, niektorí im ho púšťajú aj z magnetofónu. Holubica sa chce ukázať, predvádza sa a hrvoľ krásne nafúkne. Do dokonalého postoja ju chovateľ uvedie posudzovateľskou paličkou, ktorou jej pridvihuje chvost, narovnáva nohy a podobne.
Posudzuje sa aj to, ako vyzerá samotný hrvoľ?
- Samozrejme. Štandardný hrvoľ musí byť vyfúkaný aj za krkom, teda musí mať guľovitý tvar. Taký majú napríklad anglický alebo slovenský hrvoliak. No sú aj druhy s hruškovitým hrvoľom, napríklad hanácky hrvoliak, alebo španielske druhy s vrecovitým hrvoľom.
Vy sa venujete aj posudzovaniu holubov na výstavách. Stretli ste sa s nejakými anomáliami?
- Priamo na výstavách nie, ale samozrejme, že môžu nastať. Pri hrvoľatých holuboch môže byť hrvoľ napríklad zúžený do špica alebo prefúknutý. To znamená, že holub ho nedokáže ovládať. Chovatelia musia dávať pozor aj na to, aby sa holuby neprežrali strukovín. Tie totiž v hrvole zväčšia objem, usadia sa dole a holub ich nevie dostať do žalúdka.
Hrvoľ sa pod ich váhou natiahne, holubovi visí až po zem a môže si ho predrať. V závažnejších prípadoch hrozí holubovi až zadusenie, pretože mu hrvoľ stvrdne na kameň.
Dá sa mu nejako pomôcť?
- Keď si hrvoľ roztrhne, dá sa mu zašiť, ale už z neho nebude súťažný holub. Keď chovateľ spozoruje, že holub má podozrivo zväčšený hrvoľ, existuje trik, ako dostať jeho obsah do žalúdka. Holuba chytia, vložia do dámskej silónovej ponožky a zavesia na klinec. Prípadne ho vložia do kónického kvetináča, ktorý tiež vytvorí tlak na hrvoľ, aby mohol holub nadmerné množstvo potravy stráviť.
Medzi krátkozobé holuby, ktoré ste spomínali, patrí aj komárňanský kotrmeliak. Odkiaľ ten zvláštny názov?
- Tieto holuby kedysi vyleteli do vzduchu a vo voľnom páde urobili tri až desať kotrmelcov dozadu cez chvost. Šľachtením však už žiaľ väčšina z komárňanských kotrmeliakov túto schopnosť stratila. Ja sám mám ale jedného holuba, ktorý to stále dokáže.
Niektorí balkánsky chovatelia však majú také kotrmeliaky, ktoré sa doslova neovládajú, pri kotrmelcoch sa spustia veľmi nízko a je riziko, že niektoré jedince sa možu aj zabit. Preto im vystrihujú krídla, aby sa báli pustiť naplno.