TRNAVA. Prešovanie hrozna na nádvorí radnice v Trnave pripomenie v piatok popoludní slávnu históriu trnavského vinohradníctva a vinárstva. Okrem prešovania návštevníci uvidia aj hrané scénky zo života stredovekých vinárov, stretnú sa s historikom a budú môcť degustovať víno z regiónu.
Chýbať nebudú historické exponáty o vinárskom remesle a dobová hudba. O program sa postarajú skupiny historického šermu.
"V dnešnej dobe existuje množstvo ochutnávok vín a vínnych ciest, ktoré sú populárne, ale už neprinášajú nové koncepty prezentácie vína. Našou snahou je preto pripraviť akciu, ktorá nekončí len pri ochutnávke vín, ale poskytne komplexný zážitok, či už v podobe množstva informácií o histórii vinárstva v regióne, alebo scénok a kulinárskych zážitkov,“ povedal spoluorganizátor podujatia Martin Tibenský.
Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism plánuje podľa jej riaditeľky Petry Blažejovej vytvoriť z tohto podujatia regionálnu tradíciu. Začiatok prešovania je naplánovaný na 17:00, podujatie potrvá až do 22:00.
Stredoveká Trnava patrila k najväčším vinohradnícko – vinárskym centrám v Uhorsku. Trnavčania vlastnili v minulosti množstvo vinohradov v chotároch dnešnej Rače, Vajnôr, Svätého Jura, Pezinka, Modry a v ďalších, dodnes vychytených vinohradníckych lokalitách. Trnava v 14. - 15. storočí patrila k najväčším hráčom v obchode s vínom.
Do vinárskeho povedomia sa dostala aj v roku 1823, keď si dal trnavský obchodník s vínom Anton Valc postaviť sud, do ktorého sa zmestilo až 114-tisíc litrov vína. V tom čase to bol najväčší sud v Európe, pravdepodobne aj na svete. Sud za poplatok vystavoval aj v Budíne a Pešti.