DOBROHOŠŤ. V obci Dobrohošť medzi starým korytom Dunaja a prívodným kanálom Vodného diela Gabčíkovo v okrese Dunajská Streda sa uskutoční v sobotu (13. 7.) už 13. ročník kultúrno-gastronomického festivalu Tajomstvá dobrohoštských pecí. Informoval o tom jeden z hlavných organizátorov podujatia Tibor Matús.
"Záujem z roka na rok rastie. S radosťou konštatujeme, že tí, ktorí sem raz prišli, sa znova vracajú. Každoročne ponúkame návštevníkom rôzne jedlá Žitného ostrova a bohatý kultúrny program," uviedol Matús s tým, že účinkujúci prichádzajú nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska a zastúpené sú rôzne hudobné i tanečné žánre.
Popri vystúpeniach sólistov a skupín ponúka festival celý rad gastronomických špecialít. "Návštevníkov pozývame na držkový perkelt, grilované prasiatko, cigánsku pečienku, osúchy, halászlé, fazuľový, hovädzí a kotlíkový guláš, štrúdle, langoše, pečenú klobásu, trdelník, pečené ryby, bravčovú panenku so slaninou, grilovanú krkovičku i na rôzne iné špeciality z rýb, hydiny a diviny," priblížil organizátor.
Podčiarkol, že pečenie v peci je preto lepšie, lebo teplota je vyššia a proces prípravy jedla je zrýchlený. "Čo je najdôležitejšie, pec sa vykuruje rôznymi druhmi konárov, čo charakteristicky ovplyvní chuť jedla," zdôraznil.
Na gastronomicko-kultúrnom festivale čakajú asi 3000 návštevníkov. "Na Slovensko prídu aj návštevníci z Maďarska, avšak najviac labužníkov očakávame z neďalekej Bratislavy," zdôraznil Matús. Po ochutnávkach sa bude konať pouličná zábava.
Oblasť pri Dunaji je ohrozená zvýšeným počtom hmyzu, ktorý znepríjemňuje život obyvateľom a návštevníkom. "Pred podujatím budeme niekoľkokrát postrekovať proti komárom na celom katastrálnom území obce Dobrohošť. Využijeme aj podporu Úradu vlády SR a dúfame, že náš festival prebehne bez problémov," povedal Matús. Podotkol, že komáre určite nepokazia návštevníkom dobrú náladu.