HORNÉ OREŠANY. Obec Horné Orešany a miestny hasičský zbor usporiadali uplynulý víkend pre obyvateľov obce 3. ročník vydarenej akcie Zabíjačkové hody.
V príjemnom vykúrenom prostredí kultúrneho domu organizátori vydávali čerstvé výrobky zo zabíjačky, ktorú viedol majster mäsiar Maroš Burský.
Najväčší záujem bol o kompletný zabíjačkový tanier, ktorý pozostával z jaterničky, krvavničky, pečeného mäsa a zabíjačkovej kaše s čerstvými škvarkami. Podávala sa aj príloha z kyslej kapusty, ktorú si tiež všetci pochvaľovali.
„Už minulý, druhý ročník, sa nám vydaril tak, že o piatej popoludní sme nemali ľuďom čo ponúknuť.“ povedal starosta obce Ján Kormúth.
„Som tu s manželkou, synom a nevestou už po tretíkrát a tretíkrát nám opäť chutilo,“ vyznal sa „až po krk“ najedený Oto Šmíd z priľahlej chatovej osady Majdán.
„Ako rodáčka z Čiech som zástankyňou českej kuchyne. Môžem však zodpovedne potvrdiť, že špeciality zabíjačkových hodov tu v Horných Orešanoch sa tomu nášmu národnému jedlu „knedlo, vepřo, zelo“ prinajmenšom vyrovnali,“ doplnila jeho manželka Marta. O vyššej úrovni tohto ročníka svedčí aj to, že zabíjačkových špecialít bol i popoludní stále dostatok.
Autor: Imrich Klokner