Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Štedrú večeru u vegánov ochutí tofunéza či Shi-take

Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami, či koláče bez cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová.

Takmer tradičné jedlá, no s malými obmenami. Tak vyzerá Štedrá večera u konzultantky v oblasti zdravej výživy.Takmer tradičné jedlá, no s malými obmenami. Tak vyzerá Štedrá večera u konzultantky v oblasti zdravej výživy. (Zdroj: ARCHÍV ĽUBICE BALÁŽOVEJ)

Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami Shi-take, či koláče bez vajec, mlieka a cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová, konzultantka v oblasti zdravého životného štýlu a vedúca obchodu so zdravými potravinami.

TRNAVA.Predpokladom prípravy každého jedla je pohoda. Zvlášť toho vianočného. „Ráno na Štedrý večer si pripomeniem, že čo nemám, nepotrebujem, a čo som doteraz nestihla, asi nebolo také dôležité. A tak sa okolo mňa rozhostí pokoj a začnem si to riadne užívať," prezrádza Ľubica Balážová svoj osvedčený recept.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri varení Štedrej večere sa inšpirujem prichádzajúcimi nápadmi. Väčšinou to dopadne tak, že časť večere je takmer tradičná a časť úplne nová."

Smotanová verzia? Mandle a ryža

Keďže Ľubica sa už niekoľko rokov stravuje takmer výlučne vegánsky, oblátky nakupuje bezlepkové, nesladené a pokiaľ také nezoženie, tak klasické, no bez mlieka.

Prvým chodom v ich rodine býva šošovicová polievka s hríbami a slivkami, do ktorej pridáva detoxikačné huby Shi-take. „Buď ju uvarím s rastlinným mliekom - sójovým, ovseným, špaldovým, ryžovým, pšenovým... - alebo urobím "smotanovú" verziu - do uvarenej polievky pridám mandľovú, ovsenú, ryžovú či sójovú smotanu, alebo tofunézu, prípadne tofu tatársku omáčku," prezrádza.

Hoci v ich rodine sa kapustnica nenachádzala ako vianočné jedlo, občas ju medzi sviatkami pripraví: zväčša z domácej kvasenej kapusty, sušených húb a údeného tempehu (výrobok z kvasených sójových bôbov).

Skryť Vypnúť reklamu

Kapor v kokosovom oleji

Na stole Balážovcov nechýba ani zemiakový šalát, zvyčajne však s malými obmenami: Raz Ľubica použije namiesto zemiakov uvarený zeler, inokedy hokkaido tekvičku, kaleráb gigant, prípadne uvarený jačmeň. Majonézu nahrádza sójovými variatmi.

Hoci bežne žiadnu živočíšnu stravu nejedáva, raz za rok jej nerobí problém zjesť ani tradičného vianočného kapra - v netradičnej úprave. „Namočím ho do citrónovej vody, obalím v pohánkovej múke, namiesto vajíčka použijem lyžicu strukovinovej múky - fazuľovú, hrachovú, cícerovú, sójovú - zmiešanú s vodou, pomletým ľanovým semiačkom, štipkou kurkumy a soli. Strúhanku použijem kukuričnú, alebo ju nahradím nelúpanými sezamovými semiačkami a vyprážam v kokosovom alebo sezamovom oleji."

Skryť Vypnúť reklamu

Koláče „nelepí" vajíčkami, ale ľanom

A čo sa týka sladkého, stôl mávajú na Vianoce plný nepečených dobrôt zo sušeného ovocia a kokosu či orieškov. „Ak sa mi ich nechce vyrábať, kúpim si za studena robené čokoládové, orechové či semiačkové guľôčky. Zákusky a koláčiky si tiež dokážeme upiecť bez bielej múky, vajec, mlieka a cukru. Používam celé zrná, alebo celozrnnú špaldovú, ražnú či pohánkovú múku, sladím obilným sladom, melasou, sušeným ovocím, javorovým, datlovým alebo agávovým sirupom. A namiesto vajíčok "lepím" napríklad strukovinovou múkou, ľanovými semiačkami či jemnými ovsenými vločkami."

kolaciky.jpg

delikates.jpg

Podľa receptov nevie variť

Hoci si Ľubica rada prezerá recepty starých gazdiniek, i tie netradičné moderné, variť nedokáže ani podľa vlastného receptu. „Pri príprave jedál najradšej improvizujem, vymýšľam, riadim sa momentálnou chuťou a náladou," prezrádza.

Pre vegánstvo sa podľa slov nerozhodla, len sa naučila počúvať svoje vlastné telo. „Roky som bola vegetariánka z presvedčenia, no musela som sa vrátiť k bežnej strave, lebo telu niečo chýbalo. Potom som to začala robiť naopak. Nič som si nezakazovala, iba som do svojho jedálnička pridávala zdravé potraviny. No a telo začalo samo odmietať tie menej zdravé. Mozog si ešte pamätal, že som mala rada veterník, či salámu, no už mi to nechutilo."

Do zdravej stravy však nikoho nenúti a nerobí jej problém pripraviť ani viacero verzií.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 827
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 834
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 209
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 363
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 317
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 126
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 888
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 946
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 791
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 731
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Polícia naďalej kontroluje dodržiavanie opatrení

Občanov žiada, aby sa nariadenia nesnažili obchádzať a aby nevymýšľali spôsoby, ako sa reštrikciám vyhnúť.

Policajná kontrola ľudí, ktorí mali byť v karanténe.

Na Slovensku pribudlo 2890 nakazených novým koronavírusom

V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo 25 úmrtí, celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 na Slovensku stúpol na 159.

Ilustračné foto.

Európsky týždeň mobility priniesol Trnave dve ocenenia

Udeľovanie ocenení sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie v pondelok 19. októbra.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Už ste čítali?