Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Štedrú večeru u vegánov ochutí tofunéza či Shi-take

Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami, či koláče bez cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová.

Takmer tradičné jedlá, no s malými obmenami. Tak vyzerá Štedrá večera u konzultantky v oblasti zdravej výživy.Takmer tradičné jedlá, no s malými obmenami. Tak vyzerá Štedrá večera u konzultantky v oblasti zdravej výživy. (Zdroj: ARCHÍV ĽUBICE BALÁŽOVEJ)

Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami Shi-take, či koláče bez vajec, mlieka a cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová, konzultantka v oblasti zdravého životného štýlu a vedúca obchodu so zdravými potravinami.

TRNAVA.Predpokladom prípravy každého jedla je pohoda. Zvlášť toho vianočného. „Ráno na Štedrý večer si pripomeniem, že čo nemám, nepotrebujem, a čo som doteraz nestihla, asi nebolo také dôležité. A tak sa okolo mňa rozhostí pokoj a začnem si to riadne užívať," prezrádza Ľubica Balážová svoj osvedčený recept.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri varení Štedrej večere sa inšpirujem prichádzajúcimi nápadmi. Väčšinou to dopadne tak, že časť večere je takmer tradičná a časť úplne nová."

Smotanová verzia? Mandle a ryža

Keďže Ľubica sa už niekoľko rokov stravuje takmer výlučne vegánsky, oblátky nakupuje bezlepkové, nesladené a pokiaľ také nezoženie, tak klasické, no bez mlieka.

Prvým chodom v ich rodine býva šošovicová polievka s hríbami a slivkami, do ktorej pridáva detoxikačné huby Shi-take. „Buď ju uvarím s rastlinným mliekom - sójovým, ovseným, špaldovým, ryžovým, pšenovým... - alebo urobím "smotanovú" verziu - do uvarenej polievky pridám mandľovú, ovsenú, ryžovú či sójovú smotanu, alebo tofunézu, prípadne tofu tatársku omáčku," prezrádza.

Hoci v ich rodine sa kapustnica nenachádzala ako vianočné jedlo, občas ju medzi sviatkami pripraví: zväčša z domácej kvasenej kapusty, sušených húb a údeného tempehu (výrobok z kvasených sójových bôbov).

Skryť Vypnúť reklamu

Kapor v kokosovom oleji

Na stole Balážovcov nechýba ani zemiakový šalát, zvyčajne však s malými obmenami: Raz Ľubica použije namiesto zemiakov uvarený zeler, inokedy hokkaido tekvičku, kaleráb gigant, prípadne uvarený jačmeň. Majonézu nahrádza sójovými variatmi.

Hoci bežne žiadnu živočíšnu stravu nejedáva, raz za rok jej nerobí problém zjesť ani tradičného vianočného kapra - v netradičnej úprave. „Namočím ho do citrónovej vody, obalím v pohánkovej múke, namiesto vajíčka použijem lyžicu strukovinovej múky - fazuľovú, hrachovú, cícerovú, sójovú - zmiešanú s vodou, pomletým ľanovým semiačkom, štipkou kurkumy a soli. Strúhanku použijem kukuričnú, alebo ju nahradím nelúpanými sezamovými semiačkami a vyprážam v kokosovom alebo sezamovom oleji."

Skryť Vypnúť reklamu

Koláče „nelepí" vajíčkami, ale ľanom

A čo sa týka sladkého, stôl mávajú na Vianoce plný nepečených dobrôt zo sušeného ovocia a kokosu či orieškov. „Ak sa mi ich nechce vyrábať, kúpim si za studena robené čokoládové, orechové či semiačkové guľôčky. Zákusky a koláčiky si tiež dokážeme upiecť bez bielej múky, vajec, mlieka a cukru. Používam celé zrná, alebo celozrnnú špaldovú, ražnú či pohánkovú múku, sladím obilným sladom, melasou, sušeným ovocím, javorovým, datlovým alebo agávovým sirupom. A namiesto vajíčok "lepím" napríklad strukovinovou múkou, ľanovými semiačkami či jemnými ovsenými vločkami."

kolaciky.jpg

delikates.jpg

Podľa receptov nevie variť

Hoci si Ľubica rada prezerá recepty starých gazdiniek, i tie netradičné moderné, variť nedokáže ani podľa vlastného receptu. „Pri príprave jedál najradšej improvizujem, vymýšľam, riadim sa momentálnou chuťou a náladou," prezrádza.

Pre vegánstvo sa podľa slov nerozhodla, len sa naučila počúvať svoje vlastné telo. „Roky som bola vegetariánka z presvedčenia, no musela som sa vrátiť k bežnej strave, lebo telu niečo chýbalo. Potom som to začala robiť naopak. Nič som si nezakazovala, iba som do svojho jedálnička pridávala zdravé potraviny. No a telo začalo samo odmietať tie menej zdravé. Mozog si ešte pamätal, že som mala rada veterník, či salámu, no už mi to nechutilo."

Do zdravej stravy však nikoho nenúti a nerobí jej problém pripraviť ani viacero verzií.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 652
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 754
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 750
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 756
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 625
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 654
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 465
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 354
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 216
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

M. Krajčí: Chceme skríningovo otestovať obyvateľov

Takýmto spôsobom chce znížiť šírenie nového koronavírusu o 50 percent.

Testovanie na nový koronavírus.

Rada partnerstva schválila strategický rámec rozvoja regiónu

Ide o kľúčový dokument, ktorým sa pripravuje župa na čerpanie eurofondov.

Trnavský samosprávny kraj

Divadlo Jána Palárika vstúpilo do siete európskych divadiel

Vedenie očakáva, že spolupráca so špičkovými divadlami obohatí tvorbu o množstvo inšpirácií.

Divadlo Jána Plárika v Trnave

Primátor Trnavy Peter Bročka zarobil vlani viac ako 72-tisíc eur

So zverejňovaním platov funkcionárov mesta začal ako občiansky aktivista v roku 2010.

Peter Bročka.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?