Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Štedrú večeru u vegánov ochutí tofunéza či Shi-take

Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami, či koláče bez cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová.

Takmer tradičné jedlá, no s malými obmenami. Tak vyzerá Štedrá večera u konzultantky v oblasti zdravej výživy.Takmer tradičné jedlá, no s malými obmenami. Tak vyzerá Štedrá večera u konzultantky v oblasti zdravej výživy. (Zdroj: ARCHÍV ĽUBICE BALÁŽOVEJ)

Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami Shi-take, či koláče bez vajec, mlieka a cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová, konzultantka v oblasti zdravého životného štýlu a vedúca obchodu so zdravými potravinami.

TRNAVA.Predpokladom prípravy každého jedla je pohoda. Zvlášť toho vianočného. „Ráno na Štedrý večer si pripomeniem, že čo nemám, nepotrebujem, a čo som doteraz nestihla, asi nebolo také dôležité. A tak sa okolo mňa rozhostí pokoj a začnem si to riadne užívať," prezrádza Ľubica Balážová svoj osvedčený recept.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri varení Štedrej večere sa inšpirujem prichádzajúcimi nápadmi. Väčšinou to dopadne tak, že časť večere je takmer tradičná a časť úplne nová."

Smotanová verzia? Mandle a ryža

Keďže Ľubica sa už niekoľko rokov stravuje takmer výlučne vegánsky, oblátky nakupuje bezlepkové, nesladené a pokiaľ také nezoženie, tak klasické, no bez mlieka.

Prvým chodom v ich rodine býva šošovicová polievka s hríbami a slivkami, do ktorej pridáva detoxikačné huby Shi-take. „Buď ju uvarím s rastlinným mliekom - sójovým, ovseným, špaldovým, ryžovým, pšenovým... - alebo urobím "smotanovú" verziu - do uvarenej polievky pridám mandľovú, ovsenú, ryžovú či sójovú smotanu, alebo tofunézu, prípadne tofu tatársku omáčku," prezrádza.

Hoci v ich rodine sa kapustnica nenachádzala ako vianočné jedlo, občas ju medzi sviatkami pripraví: zväčša z domácej kvasenej kapusty, sušených húb a údeného tempehu (výrobok z kvasených sójových bôbov).

Skryť Vypnúť reklamu

Kapor v kokosovom oleji

Na stole Balážovcov nechýba ani zemiakový šalát, zvyčajne však s malými obmenami: Raz Ľubica použije namiesto zemiakov uvarený zeler, inokedy hokkaido tekvičku, kaleráb gigant, prípadne uvarený jačmeň. Majonézu nahrádza sójovými variatmi.

Hoci bežne žiadnu živočíšnu stravu nejedáva, raz za rok jej nerobí problém zjesť ani tradičného vianočného kapra - v netradičnej úprave. „Namočím ho do citrónovej vody, obalím v pohánkovej múke, namiesto vajíčka použijem lyžicu strukovinovej múky - fazuľovú, hrachovú, cícerovú, sójovú - zmiešanú s vodou, pomletým ľanovým semiačkom, štipkou kurkumy a soli. Strúhanku použijem kukuričnú, alebo ju nahradím nelúpanými sezamovými semiačkami a vyprážam v kokosovom alebo sezamovom oleji."

Skryť Vypnúť reklamu

Koláče „nelepí" vajíčkami, ale ľanom

A čo sa týka sladkého, stôl mávajú na Vianoce plný nepečených dobrôt zo sušeného ovocia a kokosu či orieškov. „Ak sa mi ich nechce vyrábať, kúpim si za studena robené čokoládové, orechové či semiačkové guľôčky. Zákusky a koláčiky si tiež dokážeme upiecť bez bielej múky, vajec, mlieka a cukru. Používam celé zrná, alebo celozrnnú špaldovú, ražnú či pohánkovú múku, sladím obilným sladom, melasou, sušeným ovocím, javorovým, datlovým alebo agávovým sirupom. A namiesto vajíčok "lepím" napríklad strukovinovou múkou, ľanovými semiačkami či jemnými ovsenými vločkami."

kolaciky.jpg

delikates.jpg

Podľa receptov nevie variť

Hoci si Ľubica rada prezerá recepty starých gazdiniek, i tie netradičné moderné, variť nedokáže ani podľa vlastného receptu. „Pri príprave jedál najradšej improvizujem, vymýšľam, riadim sa momentálnou chuťou a náladou," prezrádza.

Pre vegánstvo sa podľa slov nerozhodla, len sa naučila počúvať svoje vlastné telo. „Roky som bola vegetariánka z presvedčenia, no musela som sa vrátiť k bežnej strave, lebo telu niečo chýbalo. Potom som to začala robiť naopak. Nič som si nezakazovala, iba som do svojho jedálnička pridávala zdravé potraviny. No a telo začalo samo odmietať tie menej zdravé. Mozog si ešte pamätal, že som mala rada veterník, či salámu, no už mi to nechutilo."

Do zdravej stravy však nikoho nenúti a nerobí jej problém pripraviť ani viacero verzií.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 756
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 370
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 018
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 992
  5. Po Slovensku na motorke 6 670
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 328
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 224
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 631
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 4 577
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 340
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Letecký pohľad na Kúpeľný ostrov, Piešťany

Len máloktorí z tisícov návštevníkov, ktorí sa v Piešťanoch zastavia pri lákadle kúpeľného parku - dvoch termálnych jazierkach s leknami, má povedomie o ich pôvode.


TASR 42m

Meteorológovia varujú už aj pred búrkami.


TASR 2 h

Preventívne merania, odbery, praktické ukážky i prednášky zamerané na udržateľné zdravie budú súčasťou Dní zdravia v Trnave.


TASR 4 h
Zranenému Čechovi pomohol záchranársky vrtuľník.

Na miesto boli privolaní po zrážke osobného auta s nákladným.


6 h

Už ste čítali?