Štedrú večeru u vegánov ochutí tofunéza či Shi-take

Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami, či koláče bez cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová.

Takmer tradičné jedlá, no s malými obmenami. Tak vyzerá Štedrá večera u konzultantky v oblasti zdravej výživy.Takmer tradičné jedlá, no s malými obmenami. Tak vyzerá Štedrá večera u konzultantky v oblasti zdravej výživy. (Zdroj: ARCHÍV ĽUBICE BALÁŽOVEJ)

Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami Shi-take, či koláče bez vajec, mlieka a cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová, konzultantka v oblasti zdravého životného štýlu a vedúca obchodu so zdravými potravinami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

TRNAVA.Predpokladom prípravy každého jedla je pohoda. Zvlášť toho vianočného. „Ráno na Štedrý večer si pripomeniem, že čo nemám, nepotrebujem, a čo som doteraz nestihla, asi nebolo také dôležité. A tak sa okolo mňa rozhostí pokoj a začnem si to riadne užívať," prezrádza Ľubica Balážová svoj osvedčený recept.

SkryťVypnúť reklamu

„Pri varení Štedrej večere sa inšpirujem prichádzajúcimi nápadmi. Väčšinou to dopadne tak, že časť večere je takmer tradičná a časť úplne nová."

Smotanová verzia? Mandle a ryža

Keďže Ľubica sa už niekoľko rokov stravuje takmer výlučne vegánsky, oblátky nakupuje bezlepkové, nesladené a pokiaľ také nezoženie, tak klasické, no bez mlieka.

Prvým chodom v ich rodine býva šošovicová polievka s hríbami a slivkami, do ktorej pridáva detoxikačné huby Shi-take. „Buď ju uvarím s rastlinným mliekom - sójovým, ovseným, špaldovým, ryžovým, pšenovým... - alebo urobím "smotanovú" verziu - do uvarenej polievky pridám mandľovú, ovsenú, ryžovú či sójovú smotanu, alebo tofunézu, prípadne tofu tatársku omáčku," prezrádza.

Hoci v ich rodine sa kapustnica nenachádzala ako vianočné jedlo, občas ju medzi sviatkami pripraví: zväčša z domácej kvasenej kapusty, sušených húb a údeného tempehu (výrobok z kvasených sójových bôbov).

SkryťVypnúť reklamu

Kapor v kokosovom oleji

Na stole Balážovcov nechýba ani zemiakový šalát, zvyčajne však s malými obmenami: Raz Ľubica použije namiesto zemiakov uvarený zeler, inokedy hokkaido tekvičku, kaleráb gigant, prípadne uvarený jačmeň. Majonézu nahrádza sójovými variatmi.

Hoci bežne žiadnu živočíšnu stravu nejedáva, raz za rok jej nerobí problém zjesť ani tradičného vianočného kapra - v netradičnej úprave. „Namočím ho do citrónovej vody, obalím v pohánkovej múke, namiesto vajíčka použijem lyžicu strukovinovej múky - fazuľovú, hrachovú, cícerovú, sójovú - zmiešanú s vodou, pomletým ľanovým semiačkom, štipkou kurkumy a soli. Strúhanku použijem kukuričnú, alebo ju nahradím nelúpanými sezamovými semiačkami a vyprážam v kokosovom alebo sezamovom oleji."

SkryťVypnúť reklamu

Koláče „nelepí" vajíčkami, ale ľanom

A čo sa týka sladkého, stôl mávajú na Vianoce plný nepečených dobrôt zo sušeného ovocia a kokosu či orieškov. „Ak sa mi ich nechce vyrábať, kúpim si za studena robené čokoládové, orechové či semiačkové guľôčky. Zákusky a koláčiky si tiež dokážeme upiecť bez bielej múky, vajec, mlieka a cukru. Používam celé zrná, alebo celozrnnú špaldovú, ražnú či pohánkovú múku, sladím obilným sladom, melasou, sušeným ovocím, javorovým, datlovým alebo agávovým sirupom. A namiesto vajíčok "lepím" napríklad strukovinovou múkou, ľanovými semiačkami či jemnými ovsenými vločkami."

kolaciky.jpg

delikates.jpg

Podľa receptov nevie variť

Hoci si Ľubica rada prezerá recepty starých gazdiniek, i tie netradičné moderné, variť nedokáže ani podľa vlastného receptu. „Pri príprave jedál najradšej improvizujem, vymýšľam, riadim sa momentálnou chuťou a náladou," prezrádza.

Pre vegánstvo sa podľa slov nerozhodla, len sa naučila počúvať svoje vlastné telo. „Roky som bola vegetariánka z presvedčenia, no musela som sa vrátiť k bežnej strave, lebo telu niečo chýbalo. Potom som to začala robiť naopak. Nič som si nezakazovala, iba som do svojho jedálnička pridávala zdravé potraviny. No a telo začalo samo odmietať tie menej zdravé. Mozog si ešte pamätal, že som mala rada veterník, či salámu, no už mi to nechutilo."

Do zdravej stravy však nikoho nenúti a nerobí jej problém pripraviť ani viacero verzií.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trnava

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 535
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 210
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 915
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 952
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 869
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 810
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 465
  1. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  2. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  3. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  4. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  5. Miroslav Ferkl: Na máji záleží
  6. Viktor Pamula: Samosprávy môžu prísť o eurofondy
  7. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa Kamenec: Nový výhľadový skvost nad kopanicami, ktorý si zamilujete
  8. Pavol Kéri: Dole krásna jar a hore zima ako za dávnych čias
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 430
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 684
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 22 694
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 884
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 562
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 396
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 869
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 5 190
  1. Tupou Ceruzou: Smerákov
  2. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  3. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  4. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  5. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  6. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  7. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  8. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Požiar nahlásili hasičom v obci Krakovany.


Policajti informujú o viacerých uzávierkach ulíc a opatreniach pred finálovým zápasom.


4
Hráči Trnavy sa tešia po rozhodujúcej penalte po skončení odvety semifinále Slovenského pohára FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava.

Spartak chystá odvetu za vlaňajšok.


Štefánikova ulica v centre Trnavy.

Štefánikova v centre mesta existovala už v 13. storočí.


2
  1. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  2. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  3. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  4. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  5. Miroslav Ferkl: Na máji záleží
  6. Viktor Pamula: Samosprávy môžu prísť o eurofondy
  7. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa Kamenec: Nový výhľadový skvost nad kopanicami, ktorý si zamilujete
  8. Pavol Kéri: Dole krásna jar a hore zima ako za dávnych čias
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 430
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 684
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 22 694
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 884
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 562
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 396
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 869
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 5 190
  1. Tupou Ceruzou: Smerákov
  2. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  3. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  4. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  5. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  6. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  7. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  8. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu