Šošovicová polievka s detoxikačnými hubami Shi-take, či koláče bez vajec, mlieka a cukru. Aj takto môžu vyzerať štedrovečerné dobroty. Do netradičného vianočného hodovania nás zasvätila Trnavčanka Ľubica Balážová, konzultantka v oblasti zdravého životného štýlu a vedúca obchodu so zdravými potravinami.
TRNAVA.Predpokladom prípravy každého jedla je pohoda. Zvlášť toho vianočného. „Ráno na Štedrý večer si pripomeniem, že čo nemám, nepotrebujem, a čo som doteraz nestihla, asi nebolo také dôležité. A tak sa okolo mňa rozhostí pokoj a začnem si to riadne užívať," prezrádza Ľubica Balážová svoj osvedčený recept.
„Pri varení Štedrej večere sa inšpirujem prichádzajúcimi nápadmi. Väčšinou to dopadne tak, že časť večere je takmer tradičná a časť úplne nová."
Smotanová verzia? Mandle a ryža
Keďže Ľubica sa už niekoľko rokov stravuje takmer výlučne vegánsky, oblátky nakupuje bezlepkové, nesladené a pokiaľ také nezoženie, tak klasické, no bez mlieka.
Prvým chodom v ich rodine býva šošovicová polievka s hríbami a slivkami, do ktorej pridáva detoxikačné huby Shi-take. „Buď ju uvarím s rastlinným mliekom - sójovým, ovseným, špaldovým, ryžovým, pšenovým... - alebo urobím "smotanovú" verziu - do uvarenej polievky pridám mandľovú, ovsenú, ryžovú či sójovú smotanu, alebo tofunézu, prípadne tofu tatársku omáčku," prezrádza.
Hoci v ich rodine sa kapustnica nenachádzala ako vianočné jedlo, občas ju medzi sviatkami pripraví: zväčša z domácej kvasenej kapusty, sušených húb a údeného tempehu (výrobok z kvasených sójových bôbov).
Kapor v kokosovom oleji
Na stole Balážovcov nechýba ani zemiakový šalát, zvyčajne však s malými obmenami: Raz Ľubica použije namiesto zemiakov uvarený zeler, inokedy hokkaido tekvičku, kaleráb gigant, prípadne uvarený jačmeň. Majonézu nahrádza sójovými variatmi.
Hoci bežne žiadnu živočíšnu stravu nejedáva, raz za rok jej nerobí problém zjesť ani tradičného vianočného kapra - v netradičnej úprave. „Namočím ho do citrónovej vody, obalím v pohánkovej múke, namiesto vajíčka použijem lyžicu strukovinovej múky - fazuľovú, hrachovú, cícerovú, sójovú - zmiešanú s vodou, pomletým ľanovým semiačkom, štipkou kurkumy a soli. Strúhanku použijem kukuričnú, alebo ju nahradím nelúpanými sezamovými semiačkami a vyprážam v kokosovom alebo sezamovom oleji."
Koláče „nelepí" vajíčkami, ale ľanom
A čo sa týka sladkého, stôl mávajú na Vianoce plný nepečených dobrôt zo sušeného ovocia a kokosu či orieškov. „Ak sa mi ich nechce vyrábať, kúpim si za studena robené čokoládové, orechové či semiačkové guľôčky. Zákusky a koláčiky si tiež dokážeme upiecť bez bielej múky, vajec, mlieka a cukru. Používam celé zrná, alebo celozrnnú špaldovú, ražnú či pohánkovú múku, sladím obilným sladom, melasou, sušeným ovocím, javorovým, datlovým alebo agávovým sirupom. A namiesto vajíčok "lepím" napríklad strukovinovou múkou, ľanovými semiačkami či jemnými ovsenými vločkami."
Podľa receptov nevie variť
Hoci si Ľubica rada prezerá recepty starých gazdiniek, i tie netradičné moderné, variť nedokáže ani podľa vlastného receptu. „Pri príprave jedál najradšej improvizujem, vymýšľam, riadim sa momentálnou chuťou a náladou," prezrádza.
Pre vegánstvo sa podľa slov nerozhodla, len sa naučila počúvať svoje vlastné telo. „Roky som bola vegetariánka z presvedčenia, no musela som sa vrátiť k bežnej strave, lebo telu niečo chýbalo. Potom som to začala robiť naopak. Nič som si nezakazovala, iba som do svojho jedálnička pridávala zdravé potraviny. No a telo začalo samo odmietať tie menej zdravé. Mozog si ešte pamätal, že som mala rada veterník, či salámu, no už mi to nechutilo."
Do zdravej stravy však nikoho nenúti a nerobí jej problém pripraviť ani viacero verzií.