Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Rozpadnuté priemyselné budovy lákajú. Trnavský cukrovar obzvlášť

Po jarmoku vodárenská veža a o týždeň na to areál trnavského cukrovaru. Industriálne priestory, ktoré bežný človek nemohol navštíviť, mesto sprístupňuje tento rok po prvýkrát.

Bránu do areálu trnavského cukrovaru otvorilo mesto pri príležitosti Dňa cestovného ruchu.Bránu do areálu trnavského cukrovaru otvorilo mesto pri príležitosti Dňa cestovného ruchu. (Zdroj: ŽANETA JANEČKOVÁ)

Ukazuje sa, že práve o takéto hodnotné pamiatky majú Trnavčania nebývalý záujem.

TRNAVA. Sprievodca a prednášateľ o trnavskom cukrovare, Ľubomír Procházka, nevychádza z údivu. Napriek tomu, že prší, zišla sa nás úctyhodná kôpka.

„Robím sprievodcu aj po trnavských sakrálnych pamiatkach a takú návštevnosť som ešte nezažil," priznáva na úvod. „Pravdupovediac, bol som pripravený aj na to, že akciu zrušíme," nastavuje tvár dažďovým kvapkám.

Procházka pracoval v cukrovare viac ako 13 rokov a vystriedal niekoľko pracovných pozícií. Dokonca bol aj vedúcim výroby.

Skryť Vypnúť reklamu

Sklad mohol vybuchnúť

Počas prednášky sa dozvedáme, že jeho prácu v cukrovare sprevádzal aj strach o život. Po zavedení vozíkov na elektrický pohon, ktoré boli technickou raritou cukrovaru, bolo bežné iskrenie zberača prúdu.

„Predstavovalo to potenciálny zdroj nebezpečenstva. Ja osobne som celé noci nespával. Mal som strach, že sklad vybuchne. Samozrejme, že to nevybuchne len tak. Musia nastať špecifické podmienky, aby k tomu došlo."

Trnavský cukrovar takéto nešťastie obišlo. Prípadov, kedy došlo k výbuchu priemyselných skladov, sa stalo na Slovensku podľa jeho slov niekoľko.

adminbud.jpg

K najstarším objektom cukrovaru patrí stredná časť administratívnej budovy (vľavo). Oproti nej sa nachádza starý sklad (vpravo). FOTO: AUTORKA

Procházka nás oboznamuje s lokálnou históriou trnavských cukrovarov. Áno, cukrovarov. Prvý cukrovar totiž postavili na území dnešného sídliska Družba, na Tehelnej ulici.

Skryť Vypnúť reklamu

Teraz je tam veľká jama, predtým tam však bola terénna vyvýšenina." Išlo o takzvaný cukrovar bratov Weimarovcov z roku 1840, ktorý v Trnave fungoval 23 rokov.

„Dôvod zániku nie je známy, možno to boli ekonomické dôvody." Po jeho zániku v roku 1863 tam vybudovali takzvanú Demeterovu tehelňu.

Starý verzus nový

Zaujímavosťou je porovnanie bývalého a súčasného cukrovaru. Zatiaľ čo Weimarov cukrovar vyrobil za jeden rok 100 ton cukru, nový cukrovar, ktorý začal s prvou kampaňou na jeseň v roku 1870, mal desaťkrát väčšiu kapacitu.

Rovnaký rozdiel bol aj vo výkone parných strojov, ktoré sa v cukrovaroch využívali. Parný stroj vo Weimarovom cukrovare, ktorý bol zároveň prvým parným strojom na území Trnavy, mal výkon šesť koní. V novom cukrovare mal už parný stroj silu 60 koní.

Skryť Vypnúť reklamu

„Dnes taký výkon budí úsmev," hovorí Procházka. Ako mohla existovať fabrika, ktorá vyrábala pomerne veľké množstvo cukru pri takom výkone Procházka vzápätí vysvetľuje.

"Zachovalo sa, čo všetko sa vtedy robilo ručne. Dnes je to už nepredstaviteľné." Pri výrobe cukru používali vo Weimarovom cukrovare primitívnu technológiu.

„Obsahovala však všetky fyzikálne deje, ktoré sú potrebné na to, aby sme z repy dostali sacharózu," hovorí Procházka.

V novom cukrovare sa tieto postupy nahradili novými a efektívnejšími. Lisovanie repných odrezkov, ktoré malo asi 50-percentnú účinnosť vystriedalo ich lúhovanie horúcou vodou (účinnosť nad 90 percent). Keď Procházka hovorí o spracovaní cukrovej repy a metódach výroby cukru, zabŕdne aj do chémie.

Kampaň sprevádzalo aj rušenie televízneho signálu

Nevynechávame ani to, ako rozvoj cukrovarníctva ovplyvnil viacero oblastí. Zdokonalenie výrobných metód si vyžiadalo napríklad pristavanie vlastnej vápenky, kde si cukrovar pálil z vápenca pálené vápno.

Mnohým Trnavčanom jazdí v spomienkach vlak medzi cukrovarom a železničnou stanicou po železničnej trati, ktorá viedla popri Trnávke.

Procházka neobchádza ani dopad na životné prostredie či obyvateľov mesta. Výrobu cukru sprevádzalo aj znečistenie Trnávky.

„Cukrová repa pokrytá hlinou sa do cukrovaru dovážala hlavne potom, čo sa začala zo zeme vyťahovať strojom. V čase dažďov predstavovala hlina aj 50 percent celkovej váhy," vysvetľuje. Cukrovú repu bolo treba očistiť, a tak ju hádzali do žľabov a potom na ňu nasmerovali vodné delo. Znečistená voda sa potom odstraňovala.

„Niežeby sa do Trnávky púšťala zámerne, no čistiareň odpadových vôd spočívala len v mechanickom stupni čistenia," vysvetľuje Procházka. V roku 1993 bola postavená moderná čistiareň, ktorá už mala tri stupne čistenia.

Spustenie kampane, ktoré začínalo pravidelne v októbri, nesprevádzal len typický zápach, ale aj úbytok spodnej vody v širokom okolí.

Cukrovar bol obrovským požieračom studenej vody. Bolo tu päť studní, ktoré sa začiatkom kampane spustili a pracovali skoro nonstop. Vtedy dochádzalo k poklesu spodnej vody dokonca aj v Zelenči. Ľudia šomrali."

nakukali.jpg

Ľudia boli sklamaní, keď sa dozvedeli, že dovnútra cukrovaru ísť nemôžu. Dnu nazerali cez rozbité okno. FOTO: AUTORKA

Na Šrobárovej ulici zas dochádzalo k rušeniu televízneho signálu pre vyššie spomínané iskrenie zberača elektrického prúdu.

„Niektorí ľudia dokonca odhlasovali na istú dobu platenie koncesionárskych poplatkov," dodáva Procházka.

Niektorí odchádzali sklamaní

Súčasná podoba trnavského cukrovaru sa od tej niekdajšej trochu líši. Môžu za to dostavby či rekonštrukcie, ktorými počas svojej histórie prešiel.

Jedným z pôvodných objektov je stredná časť administratívnej budovy. Neskôr sa k nej pristavovala časť zo strany Šrobárovej ulice ako aj na opačnom konci.

„Výrobná hala stála v minulosti kolmo na administratívnu budovu," opisuje Procházka. K starému skladu, ktorý dnes stojí oproti administratívnej budove, pribudol desať rokov po jeho vzniku nový sklad, ktorý stojí oproti nej z druhej strany. Dokonca sa posúvala aj nádrž na melasu.

„Výrobnú halu chceli predĺžiť, a tak museli nádrž podkopať a presunúť ju."

Tí z nás, ktorých zaujíma architektúra stavby, sa však cítia ukrátení. „Myslel som si, že sa dozviem niečo aj o tejto oblasti," prezrádza Konštantín (23) z Trnavy. Azda všetci sme sklamaní, keď sa dozvedáme, že do hál sa pozrieť nemôžeme, keďže cukrovar patrí súkromnému majiteľovi.

Ak by to ľudia vedeli, asi by nás tu toľko nebolo," dolieha k nám poznámka z davu. V tom momente sa návštevníci rozpŕchnu po areáli a zbierajú vzácne kúsky do fotografického archívu. Najviac sa ich strieda pri diere v okne, ktorú kedysi vypĺňala sklenená kachlička.

sklad.jpg

Takýto pohľad sa naskytol zvedavcom, ktorých lákal interiér cukrovarských budov. FOTO: AUTORKA

Niektorí záujemcovia sa pýtajú na 15-stranovú brožúru o cukrovare, ktorú dal Procházka kedysi dokopy.

„Jáááj, tak to už asi ťažko zoženiete. Náklad sa rozdal zamestnancom a tí to možno už aj postrácali." Pred naším odchodom padne návrh, aby sa brožúrka nejakým spôsobom sprístupnila.

Ako prezradila Marta Tomovičová z referátu cestovného ruchu a propagácie mestského úradu, s touto požiadavkou ich už Procházka oboznámil. „Vieme o tom a v blízkej budúcnosti budeme hľadať vhodné riešenie jej zverejnenia."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 781
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 732
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 275
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 461
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 302
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 150
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 138
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 881
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 134
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 946
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Za sobotu pribudlo vyše 3 000 pozitívne testovaných

Nakazení boli identifikovaní klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Z lesoparku pri Kamennej ceste odstránia lavičky aj koše na odpadky

Radnicu na tento krok vyzvali prostredníctvom advokátskej kancelárie vlastníci pozemkov.

Ilustračná foto.

Polícia naďalej kontroluje dodržiavanie opatrení

Občanov žiada, aby sa nariadenia nesnažili obchádzať a aby nevymýšľali spôsoby, ako sa reštrikciám vyhnúť.

Policajná kontrola ľudí, ktorí mali byť v karanténe.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

Už ste čítali?