KRIŽOVANY NAD DUDVÁHOM. S tradíciou verejných odborných maturít študentov Súkromnej strednej školy Gos začali ešte pred štyrmi rokmi. „Máme na to dobré odozvy od žiakov aj od ich rodičov," hovorí generálna riaditeľka Gos, Jana Hečková.
Banket pre 160 ľudí
Tohtoročná odborná maturita kuchárov a čašníkov pozostávala z prípravy banketu na tému stavanie mája.
Priestory kultúrneho domu poskytol Obecný úrad v Križovanoch nad Dudváhom. Na podujatie bolo pozvaných až 160 hostí, vrátane rodičov maturantov. „Tí majú možnosť vidieť svoje deti priamo v akcii," dodáva Hečková. Mladí kuchári pripravili mäsovú paštétu v slaninovom plášti, bravčovú panenskú v chlebovej kruste či čokoládové tortičky s vanilkovým krémom. Čašníci sa zasa postarali o výzdobu miestnosti a roznášanie jedál. Menu zostavovali v spolupráci s majstrami odbornej výchovy.
Maturity bez stresu
Členka skúšobnej komisie, Mária Regmundová, sledovala žiakov počas príprav.
„Je to zaujímavý spôsob skúšky života," myslí si Regmundová. Aj študenti tento typ maturít vítajú. „Panuje tu uvoľnenejšia atmosféra, vôbec nepociťujem stres," hovorí štvrták- kuchár Jozef Slaninka, ktorý pripravoval predjedlo a dezert. Po úspešnom skončení školy by chcel pokračovať vo svojom odbore. „Najskôr si budem hľadať miesto na Slovensku, neskôr možno skúsim šťastie v zahraničí," konštatuje.
V odbore pokračovať nechce
Maturantka- kuchárka Victória Eve Csanadi má podobné pocity. „Vôbec nestresujem aj napriek tomu, že ide o skúšku života. Viac sa obávam ústnych maturít," tvrdí.
V dráhe kuchárky však po skončení školy neche pokračovať. Podľa Adama Zaťka, čašníka, na takýchto maturitách je uvoľnenjšia atmosféra. „Aj moji rodičia ma môžu sledovať počas maturity. Práca ma baví. Určite chcem v tejto profesii pokračovať," uzavrel.