Piatok, 28. január, 2022 | Meniny má Alfonz

Trnavskí vinári za deň predali dvanásťtisíc fliaš

V konkurencii vyše tritisíc vín získali v Paríži titul šampióna. Ich Ružový kabernet ukázal Európe novú podobu jednej z najznámejších vínnych odrôd. Za najväčším úspechom slovenského vinárstva stoja Trnavčania Vladimír Mrva a Peter Stanko.

Trnavčania Vladimír Mrva (vľavo) a Peter Stanko sa zaslúžili o dosiaľ najväčší úspech slovenského vinárstva.Trnavčania Vladimír Mrva (vľavo) a Peter Stanko sa zaslúžili o dosiaľ najväčší úspech slovenského vinárstva. (Zdroj: ARCHÍV PETRA STANKA A VLADIMÍRA MRVU)

V konkurencii vyše tritisíc vín z celého sveta získali na súťaži v Paríži titul šampióna. Ich Ružový kabernet ukázal Európe takmer neznámu polohu jednej z najpreslávenejších vínnych odrôd, na Slovensku zas spôsobil „roséčkovú" mániu. Za dosiaľ najväčším úspechom slovenského vinárstva stoja dvaja Trnavčania: Vladimír Mrva a Peter Stanko.

TRNAVA. Hoci nás na administratívnej budove vo vinárskom areáli víta recesistická tabuľa Námestie Vladimíra Mrvu 40, my si za stôl sadáme s Petrom Stankom: Bývalým reklamným maklérom, ktorý uveril kvalitným vínam ešte v časoch, keď si Slováci miešali „zámocké sviece" s kokakolou.

Ako sa vám, predtým úspešnému podnikateľovi na poli reklamy, a vinárovi Vladimírovi Mrvovi preťali cesty?

- V 90. rokoch začínal byť dopyt po víne ako reklamnom darčeku. Bolo mi jasné, že pokiaľ má takýto produkt splniť svoj účel, musí ísť o víno, ktoré nie je bežne dostupné, má určité ocenenie, nejakú pridanú hodnotu. Hľadal som teda niekoho, kto takéto vína vyrába. A našiel som muža, ktorý sa možno od pätnástich rokoch venoval vinárstvu, prešiel si vinárskou strednou školou v Modre a vysokou v Lednici na Morave a za sebou mal bohatú prax v Rakúsku.

Vladimír Mrva už v tom čase podnikal?

- Vyrábal vína v malom, doma. V roku 1997 sme založili spoločnú firmu, no každý z nás sa živil iným spôsobom. Prvých 12-tisíc vyrobených fliaš sme mali uskladnených ešte v malých pivniciach v Zelenči, vo Vladovom rodičovskom dome. Už tri roky nato sme však začali premýšľať nad výstavbou vlastného areálu, kde by sa spracovávala celá výroba, kde by boli priestory na archiváciu, degustáciu, predaj. Za desať rokov sa nám to už takmer podarilo. Posledným krokom bude veľká sudová pivnica, vlastná predajňa, a ubytovacia časť pre zákazníkov.

stanko.jpg

Peter Stanko a Vladimír Mrva ako jedni z prvých uverili, že aj Slováci si budú chcieť pochutnávať na kvalitnom víne.

Na Slovensku v tom čase neexistovala firma, ktorá by sa vinárstvu venovala do takej miery - doslova „od A po Z"?

- V tých časoch sme boli jedni z prvých, priekopníci. Začali sme vyvracať predstavu, že víno je len alkohol, červený alebo biely, ktorý sa predáva čapovaný v plastových fľašiach. Mali sme určité šťastie, že Vlado bol v tom čase v Rakúsku a videl, kam vinárstvo smeruje. Bolo nám od začiatku jasné, že aj na Slovensku bude stúpať záujem o kvalitné, odrodové, či prívlastkové vína - tak ako vo Francúzsku, Taliansku, či Španielsku. Vývoj to potvrdil. Slováci pijú vína stále viac, dokonca aj Oravania, či Horehronci, ktorí by - nadnesene povedané - vínom pred pár rokmi akurát tak možno zapíjali pálenku (smiech).

Verili ste, že možno konkurovať týmto „vinárskym veľmociam"?

- Bolo nám jasné, že je len otázkou času, kedy začnú akceptovať, že aj Slovensko je vinárska krajina, hoci malá. I keď ten pomer vinohradov sa nedá ani porovnať. Veď takí Španieli obrábajú 1 200-tisíc hektárov.

A Slovensko?

- U nás je registrovaných niečo cez 20-tisíc, ale rodiacich a v zapojenom stave je možno 12 -13-tisíc. Nemôžeme teda čakať, že z nás Európa padne na zadok.

Čím ste teda očarili vo Francúzsku?

- Slovensko je zaujímavé tým, že je na severe vinohradníckej oblasti, naše vína sú sviežejšie, ľahšie, ovocnejšie, majú vyššiu primárnu aromatiku. Veľakrát nám vinári z južanských krajín, ktorých stretávame na medzinárodných degustáciách, vravia, že nám závidia naše podmienky. Južanské vína majú robustné telo, ale chýbajú im kyselinky, iskrivosť, sviežosť, lahodnosť. Ich vína majú hĺbku, naše zas šírku. Pozitívom je to najmä pri bielych a ružových vínach.

Mali ste pred založením firmy Mrva & Stanko špeciálny vzťah k vínu? Alebo išlo len o pragmatické rozhodnutie?

- V čase, keď som sa s Vladom spoznal, som veľa športoval, víno a alkohol som prakticky nepil. Ako sa však budoval náš vzťah, Vlado ma postupne privádzal k tomu, že víno nie je len alkohol, ale aj štýl života, určitá filozofia. Postupom času som sa nechal tak namočiť do vinárskeho myslenia, že si bez vína dnes život už neviem ani predstaviť. O žiadnom inom alkohole sa nedá toľko rozprávať, žiadny iný nemá toľko chutí a vnemov a nie je natoľko komunikatívny. Vinárom sa človek nestane tak, že si naštuduje skriptá. Treba sa k tomu doslova prepiť. Neustále si cibriť chuťové i čuchové bunky. Pred piatimi rokmi som sa dostal na križovatku a musel sa rozhodnúť, či sa budem naplno venovať reklame, alebo vinárstvu. Zvíťazilo vinárstvo.

Ako získanie titulu šampióna za Ružový kabernet na medzinárodnej súťaži Paris Vinalies Internationales v konkurencii 3 197 vín z celého sveta ovplyvnilo chod firmy?

- Chcem podotknúť, že tu naozaj nejde len o náš úspech, ale o úspech slovenského vinárstva ako takého. Nemôžeme sa z neho vyčleniť a hrať sa na tomto malom slovenskom piesočku na samozvaných majstrov sveta. Je možné, že takéto ocenenie už najbližších 50 rokov nepríde. Lebo kým na podobnej súťaži môže byť rozdaných aj niekoľko zlatých medailí, šampiónom je len jedno. Okrem toho, súťaž v Paríži patrí ak nie do prvej trojky, tak do prvej päťky najrenomovanejších svetových súťaží. A dopad? Konečne sme ukázali, že aj na Slovensku sú vína, ktoré za niečo stoja. Po tomto úspechu u nás vznikla doslova mánia ružových vín, čo sme radi. (úsmev)

Vaše zásoby ružového kabernetu sa vraj rozpredali za jeden deň.

- To nás na tom mrzelo, že sme nedokázali uspokojiť všetkých záujemcov. Mali sme na sklade 12-tisíc fliaš, no dopyt bol asi päťnásobný. Chceli sme, aby sa víno dostalo medzi čo najširšiu skupinu, tak sme mu nezdvihli cenu, ani sme neuvažovali nad nejakou dražbou ako nám radili. Mnohí si chceli nakúpiť zásoby na archiváciu, od čoho sme odhovárali. Roséčko sa pije mladé, vtedy ma krásnu sviežosť a arómu a tým je výnimočné.

Zvýšil sa výrazne po tejto cene záujem o vaše vína v zahraničí?

- Žiadne zázraky nečakajte. Cesta budovania si dôvery v tomto smere je strašne dlhá. Európa je veľmi konzervatívna. Vo Francúzsku či Španielsku siahajú dejiny vinárstva tristo - štyristo rokov dozadu. U nás sa síce pýšime podobne dlhou históriou, avšak treba si uvedomiť, že 40 rokov komunizmu, počas ktorej sme sa odklonili od zdravej cesty a prešli skôr k extenzívnej a kvantitatívnej výrobe, nás opäť postavilo na štartovaciu čiaru. Novodobé vinárstvo sa na Slovensku buduje možno 14 - 15 rokov. Titul šampióna je teda len jeden z prvých krokov na strašne dlhú trať. Čo je však pre nás malý zázrak, minulý týždeň bol Vlado na degustácii vo Švajčiarsku, v klube vinárov, a bol neskutočne prekvapený, že o tomto úspechu vedeli.

Je zaujímavé, že neplánujete rozširovať výrobu.

- Celý výrobný areál máme dimenzovaný asi na 400-tisíc fliaš. Toto je maximálny objem, ktorý dokážeme vyrobiť v kvalite, ktorú teraz ľuďom garantujeme. Technológie, ako sú lisy, filtre, tanky, by sme dokázali nakúpiť aj v trojnásobnom množstve. No druhá vec je ľudský faktor - ten je vo vinárstve strašne dôležitý, aj keby bola technika neviem aká. Človek sa musí rozhodnúť, kedy lisovať, kedy číriť, kedy filtrovať, kedy prihriať, kedy zachladiť. Pri väčšom objeme by sme sa už nemohli natoľko sústrediť na výrobu.

Vinár vždy musí reagovať na aktuálnu situáciu.

- Presne tak. Každý rok je iný, vždy pracujete akoby s inou surovinou. Raz je menšia cukornatosť. Vinár má šancu možno 40 - 50 raz za život spraviť víno. Keď to nevyjde, opravný termín príde až o rok. Preto je vo vinárstve viac ako v inom odvetví dôležité odovzdávať skúsenosti z generácie na generáciu. Vinári si pamätajú, aké hrozno bolo pred tridsiatimi rokmi, a čo s ním treba spraviť.

S výrobou vína máte bohaté skúsenosti, technologické napredovanie je však zrejme nevyhnutnosťou...

- Technológia, ako v každom inom odvetví, aj vo vinárstve stále napreduje. Šetrnejšie spracovanie, riadená fermentácia, výber dreva a jeho spracovanie na sudy - všetko sa rozvíja. Náš výsledok po zavedení niečoho nového však vidíme až po niekoľkých rokoch.

Ako je to s finančnou návratnosťou ?

- O tej ani nepremýšľame. Všetko, čo zarobíme, investujeme do novej technológie a štúdie. Takže snáď deti našich detí budú brať dividendy. (smiech)

Aké je vaše obľúbené víno?

- Rizling Rýnsky. A Vlado Mrva obľubuje najmä biely Sauvignon.

Najčítanejšie na My Trnava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti?
  2. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  5. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  6. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  7. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  8. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  10. Mecom ide na zelenú
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  4. Vianočné dovolenky sa vrátili na čísla pred pandémiou
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  7. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  8. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  9. Vedeli ste, že šport a podnikanie majú veľa spoločného?
  10. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti? 9 931
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 4 713
  3. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní 3 614
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 3 468
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 258
  6. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť 2 998
  7. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať 2 681
  8. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 2 377
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 212
  10. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 1 909

Blogy SME

  1. Lórant Kulík: URBEX-Časť 2: V tajných izbách chátrajúceho domu na kpt.Nálepku v Košiciach bezdomovci (ne)ukrývajú starožitný nábytok
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (28.1. - 3.2.1922)
  3. Martin Greguš: Myslite si, že vlády na Slovensku to s modernizáciou železníc myslia vážne? Pozrite si, čo hovoria fakty...Nevadí Vám to?
  4. Zuzana Cascino: Tragédia svedomia.
  5. Miroslav Lukáč: "Geniálni" Fico, Pellegrini, Kotleba, nie sú problémom SR.
  6. Robert Štepaník: diel 60 - moje TOP10 za rok 2021, časť 2 (miesto 5 až 1)
  7. Věra Tepličková: Když se podaří, co se dařit má, když rozkvete růže z poupěte...
  8. Helena Michlíková: Malý princ v rôznych jazykoch
  1. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 12 460
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 9 035
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 990
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 689
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 5 247
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko 4 349
  7. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 4 058
  8. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 4 022
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Spomedzi hľadaných a nezvestných osôb sa našlo 75 percent.


TASR 9 h

Do mestských škôl a škôlok prijmú deti prioritne podľa bydliska.


TASR 13 h

Zrkadlová sála sa podľa riaditeľky divadla stala perlou budovy.


17 h
Testovanie na ochorenie Covid-19.

V okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec zaznamenali v priebehu siedmich dní až 1570 nových prípadov, ide o 117 percentný nárast.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kúpalisko splnilo poslednú podmienku na prevádzku bazénov s termálnou vodou.


26. jan

Na miesto boli privolaní hasiči.


26. jan

Na brehu Liptovskej Mary chystajú rezort, bude desať metrov od hladiny priehrady.


19 h

Policajti v Banskobystrickom kraji vážili nákladné autá.


26. jan

Blogy SME

  1. Lórant Kulík: URBEX-Časť 2: V tajných izbách chátrajúceho domu na kpt.Nálepku v Košiciach bezdomovci (ne)ukrývajú starožitný nábytok
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (28.1. - 3.2.1922)
  3. Martin Greguš: Myslite si, že vlády na Slovensku to s modernizáciou železníc myslia vážne? Pozrite si, čo hovoria fakty...Nevadí Vám to?
  4. Zuzana Cascino: Tragédia svedomia.
  5. Miroslav Lukáč: "Geniálni" Fico, Pellegrini, Kotleba, nie sú problémom SR.
  6. Robert Štepaník: diel 60 - moje TOP10 za rok 2021, časť 2 (miesto 5 až 1)
  7. Věra Tepličková: Když se podaří, co se dařit má, když rozkvete růže z poupěte...
  8. Helena Michlíková: Malý princ v rôznych jazykoch
  1. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 12 460
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 9 035
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 990
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 689
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 5 247
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko 4 349
  7. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 4 058
  8. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 4 022
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu