Zamestnanci trnavskej pobočky Sociálnej poisťovne nemajú právo vybrať si, kam sa pôjdu najesť. Spoločnosť im ponúka možnosť stravy len v stravovacej prevádzke, s kvalitou ktorej väčšina pracovníkov nie je spokojná. Mnohí sú navyše v teréne - a teda ďaleko od jedálne.
TRNAVA. Znehodnotené gastrolístky s už odtrhnutým kupónom poskytuje najnovšie svojim zamestnancom trnavská pobočka Sociálnej poisťovne. Ľuďom sa takýto postup nepáči, pretože ich tým núti využívať stravovanie iba na jednom mieste - v ich jedálni, kde nie sú už dlhšie spokojní s kvalitou stravy. Deväťdesiatosem zo 155 pracovníkov sa preto koncom februára petíciou obrátilo na vedenie pobočky.
Vyjadrili v nej nesúhlas s rozhodnutím sociálnej komisie, ktorá im takto odobrala právo vybrať si miesto na stravovanie. V okolí poisťovne je v dosahu niekoľko sto metrov viacero zariadení, ktoré poskytujú stravu pracovníkom okolitých úradov. Vedenie SP však za svojím rozhodnutím stojí, a tak sa signatári rozhodli pre bojkot stravovania a nekúpili si poukážky vôbec. Na marec sa z obvyklých 3000 predala asi tretina lístkov.
Obedy sú nevhodné
"V našej jedálni má stravovaciu prevádzku od roku 2006 firma pani Žemlovej. Na začiatku sme chodili, ale už dlhšie sa nám obedy nezdajú, sú z hľadiska zdravej výživy pre mnohých nevhodné. Stravníkov mala čím ďalej, tým menej, ostatní si kupovali jedlo za hotové v iných prevádzkach alebo si ho dali doniesť na pracovisko," povedal jeden zo zamestnancov, ktorý nechce byť menovaný.
Do konca roka 2009 dostávali pracovníci poisťovne na každý mesiac mix straveniek polovica boli lístky do jedálne a polovica gastrolístky, použiteľné kdekoľvek. Od nového roka však celá Sociálna poisťovňa prešla na gastrolístky a sociálna komisia v Trnave na to zareagovala originálnym spôsobom - po odtrhnutí kupónu sa lístky dajú použiť iba v ich jedálni.
"Kupón na gastrolístku slúži stravníkovi na objednanie jedla na nasledujúci deň. Zamestnávateľ sám ho preto nemá oddeľovať od hlavnej časti," informovala pracovníčka jednej z dodávateľských firiem gastrolístkov v SR. Ani v ďalšej spoločnosti sa s postupom, aký zvolili v Trnave, ešte nestretli.
Hovorca SP Peter Višváder však zastáva názor, že k tomuto kroku sociálna komisia pristúpila po dôkladnej analýze a po zistení, že stravné poukážky sa nevyužívali na stravovanie v jedálni, ale na nákup v marketoch. "To je v rozpore s povinnosťou zamestnávateľa zabezpečiť teplé jedlo a nápoj a v neposlednom rade aj v rozpore s účelom vynakladania finančných prostriedkov správneho a sociálneho fondu. V tomto prípade ide pravdepodobne o snahu používať poukážky na nákupy bežného tovaru, a nie o výhrady voči dodávateľovi stravy, " uviedol Višváder.
Problém majú v teréne
"Komu sa to nepáči, nemusí si lístky kúpiť," zhrnul trnavský riaditeľ SP Milan Hausner svoju odpoveď na petíciu. Pobočka si splnila podľa jeho vyjadrenia zákonnú povinnosť a ak, ako odpísal v liste zamestnancom, niekto možnosť nevyužije, nemá zamestnávateľ už povinnosť plniť stravovanie náhradným spôsobom. Zamestnanci ale chcú svojím protestom iba dosiahnuť možnosť najesť sa podľa vlastného výberu.
"Žiaľ, máme smolu, že medzi tými poslednými, zhruba 30 stravníkmi v jedálni sú práve členovia sociálnej komisie," dodal. Problém majú napríklad tí pracovníci, ktorí vykonávajú prácu v teréne aj počas vydávania obedov a nemajú možnosť sa vrátiť na pracovisko napríklad pri kontrolách dodržiavania liečebného režimu či pri práci posudkových lekárov na ambulanciách.
Odpoveď Miroslavy Navrátilovej z trnavského Inšpektorátu práce na podnet zamestnancov SP znela, že ak zamestnávateľ nemá vážny dôvod, nemôže zamedziť ich stravovaniu v iných zariadeniach. Aj oslovený právnik uviedol, že zamestnávateľ pri stravných lístkoch nemôže obmedziť zamestnanca v tom, kde ich využije, pretože na ne prispieva aj sám nielen formou platby, ale aj príspevkom zo sociálneho fondu.
"Stravný lístok je náhrada za teplé jedlo, takže: alebo teplé jedlo, alebo stravné lístky," vysvetlil. Višváder však dodal, že poukážky v takej forme, v akej sú poskytované zamestnancom, neslúžia na zabezpečenie alternatívneho spôsobu stravovania, ale sú prostriedkom na výmenu za hlavné teplé jedlo a nápoj. A podľa neho nemožno hovoriť o ich znehodnotení.