Lásku k dobrému vínu nezaprel trnavský arcibiskup Róbert Bezák ani pri ich požehnaní. Všetkých vinárov ocenil za ich snahu a úsilie dorobiť čo najlepší nápoj.
TRNAVA. Zlé víno neexistuje. Tvrdí to trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Na požehnaní vín v arcibiskupskom paláci pripomenul, že tento nápoj s tradíciou v Biblii má pre každého jedinečnú chuť. "Víno môže byť zlé iba vtedy, ak ho chcete skutočne urobiť zlým. Ale neverím, že by mal niekto takéto zmýšľanie," hovorí arcibiskup.
Hoci kňazi počas omší pijú z praktických dôvodov biele vína, Bezák obľubuje najmä Cabernet Savignon. Červené víno však zanecháva škvrny na látke, ktoru sa čistí kalich. Občas si arcibiskup spomenie minulý režim, kedy ľudia mali na výber len z pár druhov. Medzi najznámejšie patrilo lacné a dostupné Kláštorné červené.
"Až demokracia nám otvorila dvere. Víno nás obveseľuje, ale zároveň je s ním spojený aj koniec nášho života," vysvetľuje. Arcibiskup od vína vyžaduje eleganciu a vznešenosť. Vidí v ňom spojenie človeka s prírodou, ktoré životu zároveň dodáva duchovný rozmer.
"Prešiel som kus Slovenska a tam, kde majú vinohrad akoby mali aj ľudia otvorenejšie srdce k slnku aj k prírode. Akoby mali od Boha požehnanie pre šťastnejší život," pripomína Bezák.
Nový arcibiskup požehnával vína v Trnave po prvá raz. Vyjadril svoju radosť z toho, že sa môže učiť a rásť s ľuďmi z regiónu. "Pochádzam zo stredného Slovenska, tam vinice nemáme. Toto je malý bonus k môjmu účinkovaniu v Trnave," dodáva arcibiskup.
Vinári u arcibiskupa zhodnotili aj uplynulý rok. Napriek finančnej kríze, ktorá sa ich dotlkla, dopestovali výborné vína. "Ešte len začíname s degustáciami, ale všetko nasvedčuje tomu, že tento ročník je oproti roku 2008, oveľa lepší," hovorí člen rady Malokapratskej vínnej cesty Tibor Ruman. Dorábatelia si pochvaľujú najmä kvalitu hrozna. Uplynulý rok bol pre nich priaznivý, jar i jeseň boli slnečné. Oberačky začali už o dva týždne skôr ako zvyčajne.
Požehnanie vín organizuje mesto Trnava a spolok Vincech. Na deviaty ročník priniesli vinári 95 vzoriek.
Autor: ras