TRNAVA. Netradičné súťažné zápolenie o najlepšiu kvasenú kapustu zorganizovali v Modranke už po štrnástykrát. „Prvých sedem ročníkov sa uskutočnilo v pivnici rodinného domu Františka Martinusa z Modranky. Neskôr sme prevzali štafetu, pretože chcelo súťažiť čoraz viac ľudí," prezradil Peter Novák, majiteľ reštaurácie, kde sa už po siedmykrát uskutočnili tieto ojedinelé majstrovstvá.
Myšlienka podujatia sa zrodila náhodne. Medzi susedmi. Vždy, začiatkom roka, keď kapusta v sude „dozrela", sa stretli a navzájom ochutnávali a porovnávali svoje vzorky, ktoré samozrejme prekladali pálenkou.
Súťažné vzorky.
Majstrovstvá sveta o najlepšiu kvasenú kapustu majú svoj presný dátum. Druhá novoročná nedeľa. Tento rok nebol výnimkou, akcia prilákala viac ako stodvadsať ľudí. Len degustátorov bolo cez osemdesiat. Súťažilo dvadsať vzoriek. Hodnotila sa chuť, vzhľad, vôňa, farba, tvar. Kapusta musela „sedieť" chuťovo i vizuálne.
Víťazné duo z Modranky.
Porota nakoniec udelila prvé miesto manželom Ferdinandovi Hustému a Lýdii Rehákovej. Obaja obhájili minuloročné prvenstvo. „Asi máme dobrý recept. Keď dožijeme, chceli by sme vyhrať aj na budúci rok a obhájiť titul trikrát po sebe," skromne priznalo víťazné duo.
Recept tohtoročnej najlepšej sudovej kapusty pochádza z 19. storočia. „Naučil som sa ho od svojich starých rodičov," prezradil 78- ročný pán Hustý. Na svojom recepte vraj nevidí nič nezvyčajné. „Postrúham kapustu , posolím, pridám nakrájanú cibuľu a mrkvu...," zamyslel sa. „Možno koreniny sú moja tajná zbraň," dodal. Niekedy vraj robili ročne až sto kilogramov tejto pochúťky. A všetka sa doma spotrebovala. „Posledné roky si dorobíme maximálne dvadsať kilogramov," povedal. „Kvasené" víťazstvo oslávili spolu s dcérou a jej rodinou.