TRNAVA. Na stále populárnejšie zabíjačkové slávnosti, gazdovské dvory a obecné zabíjačky nemôžu usporiadatelia použiť prasiatka, ktoré by im ponúkol v dobrej viere miestny domáci chovateľ. Do jaterníc, tlačeniek a ďalších výrobkov smú spracovať zvieratá pochádzajúce výlučne zo schválených prevádzkarní. Listom na to upozornil obecné a mestské úrady v okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany riaditeľ trnavskej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Ľuboslav Lorinčák. "Určuje to legislatíva, takéto podujatia majú charakter spoločného stravovania, takže je to ako v ktorejkoľvek reštaurácii," povedal.
Podľa Lorinčákovho vyjadrenia si obce, rozhodnuté zabíjačkovými slávnosťami udržiavať miestne tradície, môžu priviezť na miesto konania z bitúnku či rozrábkarne bravčové polovičky i vnútornosti, ktoré po vykonaní veterinárnej kontroly označil zdravotnou značkou pracovník orgánu veterinárnej starostlivosti. Živý bravčový či hovädzí dobytok môže byť aj od domácich chovateľov, ale "to iba na ukážku, do ohrady, pre potešenie". Ani verejné usmrtenie zvieraťa nie je žiaduce.
"Má to aj morálnu rovinu, nie každý návštevník by to rád videl," dodal Lorinčák. Dodal, že príprava a poskytovanie zabíjačkových špecialít patria do oblasti spoločného stravovania a kontrola i dozor sú v kompetencii úradov verejného zdravotníctva. "V poslednom období sme zaznamenali viaceré otázky na túto tému," povedal Lorinčák.