TRNAVA. Slovensko patrilo k najúspešnejším krajinám na podujatí, na ktorom sa zúčastnilo spolu 200 vystavovateľov, 500 odborníkov a vyše 10.000 návštevníkov z viac ako 100 krajín sveta.
"Zástupcovia Slovenska zaznamenali na tejto výstave historický úspech, keďže získali dovedna 11 medailí, z toho 5 zlatých, 3 bronzové a 3 strieborné, čím sme sa stali spolu s domácim Francúzskom najúspešnejšou krajinou na výstave," uviedol pre TASR Róbert Chlebo zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
V slovenskej delegácii si najlepšie viedli výrobcovia zo západných okresov. V kategórii tradičná medovina zlato získal Radoslav Opalek zo Včelco, s. r. o., Trnava, s Bohemianou, dve strieborné medaily získali Peter Kudláč z Apimedu, s. r. o. za Trnavskú medovinu a Pavol Kudláč z Včelco s.r.o. za Prešporskú medovinu. Bronzový bol Ľudovít Gál z Jelenca.
V kategórii medovina ochutená koreninami alebo bylinkami získali najvyššie ocenenie Jozef Štefaňák z Nitrianskej Blatnice a Martina Štibraná z Včelco, s. r. o. Dve strieborné medaily získal Peter Kudláč z Apimedu, s. r. o., za Trnavskú a Prešporskú medovinu, bronz sa ušiel Alexandrovi Kissovi zo Šiah za Olympskú medovinu a Milanovi Krivému z Trenčína za Trenčiansku medovinu.
V kategórii medy mierneho pásma porota ocenila zlatom Karola Laca zo Šiah za jednodruhový agátový med a Jozefa Voľanského z Bardejova za medovicový jedľový.
"Slovenská medovina je našou silnou stránkou, získala ocenenia aj na predchádzajúcich dvoch ročníkoch Apimondie, a to v roku 2005 v írskom Dubline a v roku 2007 v austrálskom Melbourne. To dokazuje, že ani tohtoročné ocenenia nie sú náhodné, ale sú dôkazom svetovej úrovne slovenských výrobcov tohto tradičného nápoja starých Slovanov," uviedol Chlebo. Dodal, že výhercom je udelené právo označovať až do nasledujúceho kongresu v argentínskom Buenos Aires v roku 2011 svoje výrobky nálepkami s logom Apimondie a vyobrazením získaného ocenenia.
"Oprávnene teda môžeme konštatovať, že na Slovensku sa vyrába najlepší med a medovina na svete," povedal Chlebo.