Plánovaný sprievodca trnavskými reštauráciami, malá obdoba svetoznámeho Michelinu zatiaľ nebude. Projekt radnice neprešiel grantovým konaním, jeho zmenená filozofia zase narazila na nezáujem trnavských reštauratérov.
TRNAVA. "Náš zámer bolo poskytnúť Trnavčanom i návštevníkom mesta, ktorí chcú využiť verejné stravovanie a tiež ubytovanie, informáciu o kvalite poskytnutých služieb. Mala na to slúžiť certifikácia zariadení," povedal Branislav Pastucha z útvaru rozvoja a koncepcií na trnavskej radnici. Stratégia bola podobná ako v prípade známeho Michelinu, vybraní hodnotitelia mali tajne navštíviť zariadenia a hodnotiť podľa daných kritérií. Kto by prešiel a získal dostatočný počet bodov, dostal by certifikát a oprávnenie vyvesiť k vstupu certifikačnú známku magistrátu. "Mala to byť záruka-tu sa dobre najete alebo kvalitne vyspíte, tu majú ochotný personál a kvalitné služby," informoval Pastucha.
Trnavské podniky neprejavili o projekt radnice záujem.
Projekt Trnavy však nedostal v tejto podobe zelenú, preto sa radnica pokúsila o jeho modifikáciu. "Išlo by o klasického sprievodcu reštauráciami a hotelmi v meste s tým, že by sa na jeho vydanie finančne spojili majitelia hotelov a reštauračných zariadení, ktoré by ale tiež podliehali istému hodnoteniu," dodal Pastucha. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča však majitelia reštaurácií na ponuku nereagovali tak, ako mestský úrad predpokladal. "Možno sa zľakli, že im príliš nazrieme do kuchyne," domnieva sa Tomašovič.
Certifikácia mala mať platnosť od troch do piatich rokov, radnica mala pripravenú aj podobu certifikačnej známky. Mali byť na nej gastroznaky-prekrížený príbor a za nimi silueta Trnavy.