Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky
PRÁCA IŠLA DEDINČANOM OD RUKY, AJ STAROSTA NECHAL SAKO DOMA

Zabíjačky sú opäť v móde

Obdobie zabíjačiek je opäť tu. Mäsovým pochúťkam odolá len málokto z nás, rodinné zabíjačky sa však z dedín postupne vytrácajú. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo Ružindolčania založili novú tradíciu – dedinskú zabíjačku. Hostinu zo stopäťdesiatkilového pra

Tlačenky, jaternice, krvavničky, huspenina a zabíjačková kaša, to sú pochúťky, ktoré musia byť súčasťou každej dobrej zabíjačky.
Nechýbali ani na tej ružindolskej. Ľudia na ne čakali v rade už skoro ráno a s kúskom skromnosti si na svoje prišiel každý. Ešteže majstri predpokladali veľký záujem a dve svinky pripravili už vo štvrtok.
Zabíjačka má byť tradíciou, nie predajnými trhmi
„O desiatej bolo už vypredané. V budúcnosti by sme mohli pripraviť aj viac prasiatok, ale nová tradícia má plniť iný účel.
Zabíjačka by mala byť v prvom rade rodinnou akciou a stretnutím priateľov, nie predajnými trhmi,“ povedal starosta Ružindola Vladimír Púčik.
Košeľu a sako nechal tentokrát doma a na zabíjačku prišiel v rifliach a šiltovke. Podľa neho zabíjačka k dedine neodmysliteľne patrí, a preto chceli aj novým obyvateľom ukázať, ako ju prevádzali aj starí rodičia. „Predstavovali sme si, že dnes príde viac ľudí. Neviem, či bolo na vine počasie alebo ľudia samotní,“ povedal trochu sklamane.
Dedinčanom išla práca od ruky, pilo sa aj pálené
Sobotňajšie prasiatko priniesli Ružindolčania z miestneho družstva. Bolo pekné a urastené, vážilo približne stopäťdesiat kíl. „Za tri – štyri minútky malo po tom,“ usmieva sa Peter Zachar, ktorý zažil rodinnú zabíjačku naposledy v osemdesiatych rokoch.
„Očami chlapca to bola pre mňa vtedy zábava, dnes ľudia kúpia mäso radšej v obchode,“ povedal. Na rad prišlo porcovanie mäsa, ktoré mal na starosti pán majster Štefan Šimončič. Išlo mu to od ruky, ako sa patrí a z prasiatka postupne ubúdalo. Nakrájané kusy pomocníci vyvárali, ženy v kuchyni pripravovali ďalšie pochúťky na občerstvenie. Aby išla robota od ruky, nechýbala ani rezká hudba a priateľské vtipkovanie.
K dedinskej zabíjačke neodmysliteľne patrí aj pálené, no dobrý majster si svojich pomocníkov musí vždy ustriehnuť. „Zabíjačka by mala začať jedným pohárikom páleného, aby sa darilo. K práci sa však musí pristupovať s triezvou hlavou a dobrý výkon zapiť až na „prasačích hodoch,“ povedal s úsmevom starosta Vladimír Púčik.
Najradšej si pochutí na pečenom mäsku
Rodinnou tradíciou je zabíjačka aj pre Ružindolčana Jána Smolena. „Zažil som ich už neúrekom, dnes sú pre mňa skôr koníčkom,“ hovorí. Pri tejto príležitosti sa mu neraz prihodila aj vtipná situácia. „Stalo sa nám, že sme pichli prasa, no ono sa postavilo a rozutekalo.
Nevedeli sme, čo máme rýchlo robiť. Neskôr som sa od skúsených majstrov dozvedel, že ak sa chlopňa srdca dobre neprepichne, pumpuje ďalej,“ hovorí skúsený pomocník. I keď sa takéto tradície pomaly vytrácajú, myslí si, že doba zabíjačiek sa ešte vráti. „Možno nebude takou častou záležitosťou, akou bývala kedysi, ale občasnou tradíciou, s akou sme začali dnes aj my,“ hovorí Ján Smolen.
Najväčšou pochúťkou je pre neho čerstvé pečené mäsko, ochutené kmínom a štipkou soli. „Takú pochúťku nekúpite ani v Amerike!“ dodal.
DARINA KVETANOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 234
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 456
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 325
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 210
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 974
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 917
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 190
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 903
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 700
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Miera pozitivity prekročila jedno percento.

6 h
Vľavo herci a vpravo fanúšikovia Spartaka Trnava počas predpremiéry predstavenia Futbal alebo Bílý andel v pekle v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Herci sa cítili ako na trávniku, pri „ďakovačkách“ nechýbali chorály.

7 h
Zdravotník odoberá vzorku počas testovania na koronavírus.

Záujemcovia o testovanie sa mohli objednať na presný čas.

9 h
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Pedagogickým zamestnancom sa od januára platy celoplošne nezvýšili.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

11 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

12 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

11 h

Už ste čítali?