Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Stoly sa v kultúrnom dome len tak prehýbali pod dobrotami

DOBROTY OD VÝMYSLU SVETA, až sa stoly prehýbali. Aj takto by sa dala charakterizovať netradičná ochutnávka jedál, ktorá má už svoju dlhodobú tradíciu. Osúchy, kačacina, šamrolky, štrúdle, oškvarkové pagáče či sladké torty. To bol len zlomok z toho, čo

pripravili šikovné gazdinky. Samozrejme, opäť nechýbal kalkýš a prekvapením bolo aj predjedlo v podobe zabíjačky. Dobré vínko, vynikajúca muzika a chutné jedlo. Čo viac si človek môže priať. K tomu veľa dobrých priateľov a pohoda je na mieste. Takto to vyzeralo aj minulú sobotu v kultúrnom dome vo Veľkom Grobe. „Ako vidíte, máme plný dom,“ pochvaľoval si starosta obce Ladislav Andor. Na podujatí sa zišlo viac ako dvesto milovníkov tradičných jedál. „Som mimoriadne spokojný. Nechýbala ani muzika Program je výborný a myslím si, že je tu vynikajúca atmosféra, ktorá sa postupne bude len a len uvoľňovať.“ Okrem pestrej ponuky jedál kultúrny dom oživil aj miestny folklórny súbor Konopa s piesňami, ktoré si hudobníci zvlášť pripravil pre túto udalosť. Nechýbal pritom ani spevácky zbor seniorov, ktorý mal na podujatí svoju premiéru. „Bez božieho požehnania je všetka ľudská námaha nezmyselná a prázdna,“ povedal evanjelický farár, ktorý pred ochutnávkou posvätil všetky jedlá. „Za tú všetku tú všetku snahu treba poďakovať ženám, ktoré pripravili túto nevídanú prehliadku nielen dnes, ale aj v minulých rokoch,“ podotkol starosta. Chutná zabíjačka Gazdiné opäť predviedli skutočné umenie a na príprave jedál starých materí a všakovakých dobrôt si dali skutočne záležať. Novinkou bolo aj predjedlo v podobe zabíjačky, ktoré malo imitovať tradičný vidiecky spôsob života. Kedysi to bol základ, iného mäsa nebolo. Jedlo sa väčšinou prasiatko a múčne jedlá. Minulú sobotu na stoloch nechýbala kačacina, husacina, torty s erbami a ďalšie dobroty. Alžbetu Vargovú a Emilíu Talapkovú z Hoste sme našli, ako obdivujú jednotlivé kulinárske kúsky. „Minulý rok sme boli v Opoji, no aj dnes sme priniesli veľa všakovakých dobrôt,“ povedala Alžbeta. Na stole nechýbali noclažníky, syrové mesiačiky, strojové keksy či pagáčiky. „Pre Hoste sú však typické ťahané štrudle a teraz sa vo veľkom pečú moravské buchty.“ Emília zasa poukázala na nádivku, ktorá sa vyrába zo strúhaných surových zemiakov. „Do nich dáte mäšo, vajíčka a korenie, ktoré zapečiete v trúbe. Je to vynikajúce,“ dodala. Kalký sa jedol počas pôstu Daniela Kerková z Opoja práve krájala bábovku, keď nás zasvätila do tajov kalkýšu. „Sama som ho pripravovala. Je to obilninová pochúťka, ktorá je veľmi zdravá. Kalkýš kedysi robili ľudia v pôstnom období a bol typický pre celé okolie Trnavy,“ vyzradila. Okrem toho sa kedysi robili aj žgance, opatance, slané cibuľové koláče či kôprové a smotanové báleše. „Pred dvoma týždňami som doma skúšala žgance. Sú to malé slížiky, ktoré sa obalia v přene a dajú sa uvariť vo vode. Na to ide cibuľka a pochúťka je na svete. Dokonca to chutilo aj našim mladým.“ Na podujatí sa zúčastňuje od jeho prvého ročníka.„Pamätám sa, že kedysi, keď som bola mladá, sme robievali lokše s krvou. Aj som spomínala, že by sa to aj teraz ujalo. Je to vynikajúce,“ dodala. Terézia Matloňová, Mária Kollárová, Mária Kopáčiková a Dagmar Čambálová z Abrahámu sa tiež nedali zahanbiť. Každá priniesla do Veľkého Grobu niečo svoje. „Ja tu mám slimáčiky, ktoré sú vyrobené z múky, údeného syra, žĺtkov, troška mlieka a kvasníc. Z rozvaľkaného cesta som vytvarovala mesiačiky, tie potrela oškvarkovou masťou a posypala syrom,“ opísala nám svoju dobrotu. Ženy si vraj recepty vymieňajú medzi sebou. Okrem toho priniesli aj pagáče, moravské buchty s tvarohom a slivkovým lekvárom a kapustníky. Spomínalo sa aj na časy minulé. „Kedysi sme jedávali fazuľovú, cíferovú a krúpovú kašu, rôzne osúchy, či šúľance s makom.“ Ženy z Vlčkoviec zasa prišli so šamrolkami, štúdľami či kakaovým koláčom. „Najviac sme si pochutnali na prasiatku a kačacine s lokšou. Samozrejme, že sme fruštukovali. Základ je ráno sa najesť. Bez raňajok by sa človek nemal pohnúť nikam,“ rázne povedali ženy. Spomenuli si tiež, ako to u nich bývalo kedysi. „Jedli sme všetko. Fazuľovú i krumpolvú kašu, palacinky, báleše, aj rajčinovú omáčku, ktorej sme hovorili sóc. K nej sa podávalo mäso a ryža alebo zemiaky,“ vysvetlila nám Anna Brezíková a Veronika Fuknová. Štafetu predali do Vlčkoviec Všetci sa už môžu tešiť na budúci ročník, ktorý sa uskutoční poslednú pôstnu sobotu v Pavliciach. „Sama som tomu neverila, že sa nám to takto podarí zorganizovať a udržať po toľké roky. Podujatie je nádherné už nielen tým, že sa tu všetky naše jedlá prezentujú, ale aj z dôvodu, že sa tu každoročne stretávame a nadväzujeme priateľstvá,“ povedala starostka Pavlíc Marianna Šuranová. Teraz bude to ostáva aj na ďalších generáciách, aby na túto tradíciu nezabudli a zachovávali ju aj naďalej. PETRA NAGYOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 808
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 923
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 509
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 643
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 481
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 480
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 353
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 250
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 198
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Odborníci zriadili linky pomoci pre rodičov školákov

Deti sú v˙dôsledku dlhodobého dištančného vzdelávania apatickými a˙psychológovia evidujú zvýšený výskyt ich depresívnych prejavov práve v˙dôsledku sociálnej izolácie.

Ilustračná snímka.

Na juhozápade Slovenska hniezdi viac párov orla kráľovského

Orlica, ktorej ochranári v roku 2017 namontovali vysielačku, nalietala za tri roky vyše 55-tisíc kilometrov a navštívila celkom deväť krajín.

Matka priniesla mláďaťu vretenicu.

Epidémia, zákazy, petície či mačety. Rok 2020 bol úplne iný

Čo sa stalo v trnave a okolí? veľký prehľad najzaujímavejších udalostí minulého roka.

Mesto Trnava.

M. Krajčí: Chceme skríningovo otestovať obyvateľov

Takýmto spôsobom chce znížiť šírenie nového koronavírusu o 50 percent.

Testovanie na nový koronavírus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?