Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Ľudia opäť ochutnali tradičné jedlá našich starých materí

UŽ SIEDMY ROČNÍK OCHUTNÁVOK jedál starých materí sa uskutočnil uplynulý víkend v kultúrnom dome vo Veľkom Grobe. Zúčastnilo sa ho opäť všetkých sedem obcí – Veľký Grob, Pavlice, Abrahám, Opoj, Pusté Úľany, Hoste a Vlčkovce. Nechýbali sladké dobrôtky, ale

aj zabíjačkové lahôdky a kvalitné biele víno. Akcia Ochutnávka jedál starých materí sa uskutočnila vo Veľkom Grobe po druhý raz, kde pred siedmymi rokmi aj začala. Tradíciu však založili Pavličania. „Sme radi, že sme prešli do druhého kola a neustále stúpa záujem o našu výstavu. Chceme ju zachovať a naďalej rozvíjať,“ povedal starosta Veľkého Grobu Ladislav Andor. Podľa neho je dôležité zachovať tradície kuchýň regiónu. Posúchy ostali populárne „Veľkogrobská kuchyňa sa drží tradícií ostatných vidieckych obcí z nášho regiónu. Založená je najmä na tom, čo ľudia dopestovali na poliach,“ vysvetlil starosta. Aj preto v roľníckych domácnostiach prevažovali najmä múčne jedlá. Mäso sa konzervovalo na dlhšiu dobu, a pretože v tom čase neexistovali ešte chladničky, muselo sa údiť. „Z cestovinových jedál sú u nás dodnes populárne osúchy, sladké aj slané, s oškvarkami alebo slaninou. Každá rodina má svoju vlastnú tradíciu.“ Dobrú povesť majú aj deregle – perky plnené lekvárom. „Ako malé deti sme nevedeli, čo sú to perky, ten názov nám nič nehovoril.“ Slivkoví lekvár varievali v o veľkom kotly a uskladňovali v kameninových nádobách. Majú radi dobré jedlo „Takisto sa jedávali šúľance a v dávnejšej minulosti dokonca nielen tie tradičné, ale aj veľké zatočené.“ Veľkogrobania si radi pochutnávajú aj na dobrých lokšoch, ktoré zásadne pečú na suchej platni. Plnia ich makom, lekvárom alebo ich jedia s husacinou či kačacinou. Svadobné ľahké zákusky „Z kysnutého cesta sa dodnes u nás pripravujú zahybáky. Sú to jednoduché zákusky, ktoré sa nosili vždy na svadby. Plnili sa orechmi, tvarohom a makom.“ Spoločne s veľkým praclíkom patrili k tradičnému svadobnému pohosteniu. Pletený praclík sa vždy piekol deň pred svadbou. Ženích aj nevesta sa spoločne s družicami a družbami predbiehali, kto ho skôr upečie a prinesie svojmu nastávajúcemu do domu. „Dnes už u nás tento zvyk zmizol, pretože svadby sa už v domoch nerobia. Ale bola to taká pekná ľudová veselica.“ Špecialitou všetkých obcí sú fánky a šišky, ktoré sa už tradične pripravujú počas fašiangového obdobia. Obľúbené však boli aj bežné jedlá. Ľudia sa dokázali zasýtiť rôznymi kašami. Čím viac sa ohrieva, tým je lepšia „Cícerová kaša sa pripravila v jednej veľkej mise a potom z nej jedávala celá rodina. Hovorí sa, že čím viac sa ohrieva, tým je lepšia.“ Ľudia na štvrtý deň do kaše vyhĺbili jamku, dali do nej vajíčko a nechali zapiecť v trúbe. „Veľkou zvláštnosťou u nás sú štercle. Je to obyčajná opražená múka, jedlo chudobných. Podobné jedlo ako džganec, človeka zasýti.“ Tí bohatší si varievali mäsité polievky či pripravovali zabíjačkové lahôdky. Dokonca si vylepšovali žobrácku kašu, ktorá pozostávala z krvi ošípanej a krúpov, oškvarkami. Neodolateľnú chuť majú pagáče veľkogrobských gazdiniek. Okrem bežných pripravujú aj pagáče s netradičným názvom – šušnáky. „Sú z tuhšie cesta s veľkými kusmi oškvarkov. Robievajú sa dodnes.“ Chlieb si kedysi obyvatelia piekli sami, vo svojich peciach. Neskôr v obci postavili malú pekáreň. „V každom dome sa rozkúrila pec raždím, najprv sa upiekol chlieb, potom koláče a na hody aj hus. Bez husaciny neboli nikdy hody!“ upozornil starosta. Kalkýš z Pavlíc Pavlické gazdinky na výstavu priniesli tradičné jedlo obce – kalkýš. Okrem toho sa popýšili aj mrežovníkom. „Ľudí naše recepty a jedlá zaujímajú, každý si môže medzi tým množstvom niečo vybrať, alebo sa len pozrieť na tú krásu jedál,“ povedala starostka obce Pavlice Mariana Šuranová. Opojčania priniesli na akciu niekoľko noviniek. „Sme radi, že si môžeme pripomenúť takéto tradičné jedlá, a zároveň aj utužujeme priateľské vzťahy,“ objasnil starosta Opoja Alojz Matúš. Na webovú stránku obce dokonca umiestnili niekoľko receptov, ktoré sa stretli s veľkým ohlasom. „Máme v pláne do budúcnosti pripraviť z tejto akcie aj menšiu knižku, kde by sme zachytili tieto tradičné recepty z každej obce,“ doplnil starosta. Celkovo majú obce asi osemdesiat originálnych receptov, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. „U nás prebiehali prípravy veľmi zaujímavo. Gazdinky si šuškali recepty svojich babičiek aj prababičiek, vyhľadávali ich v ručne písaných starých kuchárkach a teším sa, ako nás milo prekvapili,“ vyznal sa starosta Vlčkoviec Rudolf Križanovič. Sám sa priznal, že nie je príliš dobrý kuchár, preto prenechal varenie radšej skúsenejším. Vo Veľkom Grobe prevzali štafetu Pavlice, kde sa budúci rok v poslednú fašiangovú sobotu bude konať výstava. RASŤO PIOVARČI

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 189
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 698
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 796
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 094
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 707
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 510
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 600
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 522
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 343
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Knižnice budú od 27. januára do 7. februára 2021 poskytovať len absenčné výpožičky.

44m
Ilustračné foto.

Seniori nad 85 rokov, ktorí sa chcú nechať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, môžu požiadať o pomoc Trnavskú arcidiecéznu charitu (TACH).

2 h
Ilustračné foto.

V Trnavskom kraji odhalili 210 nových prípadov.

3 h

Primátor Miroslav Kollár označil epidemiologickú situáciu v meste za vážnu.

4 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

19 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

20 h

Už ste čítali?