Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Ľudia opäť ochutnali tradičné jedlá našich starých materí

UŽ SIEDMY ROČNÍK OCHUTNÁVOK jedál starých materí sa uskutočnil uplynulý víkend v kultúrnom dome vo Veľkom Grobe. Zúčastnilo sa ho opäť všetkých sedem obcí – Veľký Grob, Pavlice, Abrahám, Opoj, Pusté Úľany, Hoste a Vlčkovce. Nechýbali sladké dobrôtky, ale

aj zabíjačkové lahôdky a kvalitné biele víno. Akcia Ochutnávka jedál starých materí sa uskutočnila vo Veľkom Grobe po druhý raz, kde pred siedmymi rokmi aj začala. Tradíciu však založili Pavličania. „Sme radi, že sme prešli do druhého kola a neustále stúpa záujem o našu výstavu. Chceme ju zachovať a naďalej rozvíjať,“ povedal starosta Veľkého Grobu Ladislav Andor. Podľa neho je dôležité zachovať tradície kuchýň regiónu. Posúchy ostali populárne „Veľkogrobská kuchyňa sa drží tradícií ostatných vidieckych obcí z nášho regiónu. Založená je najmä na tom, čo ľudia dopestovali na poliach,“ vysvetlil starosta. Aj preto v roľníckych domácnostiach prevažovali najmä múčne jedlá. Mäso sa konzervovalo na dlhšiu dobu, a pretože v tom čase neexistovali ešte chladničky, muselo sa údiť. „Z cestovinových jedál sú u nás dodnes populárne osúchy, sladké aj slané, s oškvarkami alebo slaninou. Každá rodina má svoju vlastnú tradíciu.“ Dobrú povesť majú aj deregle – perky plnené lekvárom. „Ako malé deti sme nevedeli, čo sú to perky, ten názov nám nič nehovoril.“ Slivkoví lekvár varievali v o veľkom kotly a uskladňovali v kameninových nádobách. Majú radi dobré jedlo „Takisto sa jedávali šúľance a v dávnejšej minulosti dokonca nielen tie tradičné, ale aj veľké zatočené.“ Veľkogrobania si radi pochutnávajú aj na dobrých lokšoch, ktoré zásadne pečú na suchej platni. Plnia ich makom, lekvárom alebo ich jedia s husacinou či kačacinou. Svadobné ľahké zákusky „Z kysnutého cesta sa dodnes u nás pripravujú zahybáky. Sú to jednoduché zákusky, ktoré sa nosili vždy na svadby. Plnili sa orechmi, tvarohom a makom.“ Spoločne s veľkým praclíkom patrili k tradičnému svadobnému pohosteniu. Pletený praclík sa vždy piekol deň pred svadbou. Ženích aj nevesta sa spoločne s družicami a družbami predbiehali, kto ho skôr upečie a prinesie svojmu nastávajúcemu do domu. „Dnes už u nás tento zvyk zmizol, pretože svadby sa už v domoch nerobia. Ale bola to taká pekná ľudová veselica.“ Špecialitou všetkých obcí sú fánky a šišky, ktoré sa už tradične pripravujú počas fašiangového obdobia. Obľúbené však boli aj bežné jedlá. Ľudia sa dokázali zasýtiť rôznymi kašami. Čím viac sa ohrieva, tým je lepšia „Cícerová kaša sa pripravila v jednej veľkej mise a potom z nej jedávala celá rodina. Hovorí sa, že čím viac sa ohrieva, tým je lepšia.“ Ľudia na štvrtý deň do kaše vyhĺbili jamku, dali do nej vajíčko a nechali zapiecť v trúbe. „Veľkou zvláštnosťou u nás sú štercle. Je to obyčajná opražená múka, jedlo chudobných. Podobné jedlo ako džganec, človeka zasýti.“ Tí bohatší si varievali mäsité polievky či pripravovali zabíjačkové lahôdky. Dokonca si vylepšovali žobrácku kašu, ktorá pozostávala z krvi ošípanej a krúpov, oškvarkami. Neodolateľnú chuť majú pagáče veľkogrobských gazdiniek. Okrem bežných pripravujú aj pagáče s netradičným názvom – šušnáky. „Sú z tuhšie cesta s veľkými kusmi oškvarkov. Robievajú sa dodnes.“ Chlieb si kedysi obyvatelia piekli sami, vo svojich peciach. Neskôr v obci postavili malú pekáreň. „V každom dome sa rozkúrila pec raždím, najprv sa upiekol chlieb, potom koláče a na hody aj hus. Bez husaciny neboli nikdy hody!“ upozornil starosta. Kalkýš z Pavlíc Pavlické gazdinky na výstavu priniesli tradičné jedlo obce – kalkýš. Okrem toho sa popýšili aj mrežovníkom. „Ľudí naše recepty a jedlá zaujímajú, každý si môže medzi tým množstvom niečo vybrať, alebo sa len pozrieť na tú krásu jedál,“ povedala starostka obce Pavlice Mariana Šuranová. Opojčania priniesli na akciu niekoľko noviniek. „Sme radi, že si môžeme pripomenúť takéto tradičné jedlá, a zároveň aj utužujeme priateľské vzťahy,“ objasnil starosta Opoja Alojz Matúš. Na webovú stránku obce dokonca umiestnili niekoľko receptov, ktoré sa stretli s veľkým ohlasom. „Máme v pláne do budúcnosti pripraviť z tejto akcie aj menšiu knižku, kde by sme zachytili tieto tradičné recepty z každej obce,“ doplnil starosta. Celkovo majú obce asi osemdesiat originálnych receptov, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. „U nás prebiehali prípravy veľmi zaujímavo. Gazdinky si šuškali recepty svojich babičiek aj prababičiek, vyhľadávali ich v ručne písaných starých kuchárkach a teším sa, ako nás milo prekvapili,“ vyznal sa starosta Vlčkoviec Rudolf Križanovič. Sám sa priznal, že nie je príliš dobrý kuchár, preto prenechal varenie radšej skúsenejším. Vo Veľkom Grobe prevzali štafetu Pavlice, kde sa budúci rok v poslednú fašiangovú sobotu bude konať výstava. RASŤO PIOVARČI

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 925
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 062
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 816
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 726
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 706
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 557
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 110
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 493
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 289
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 110
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Mladí ponúkli pomoc samospráve. Využijú modernú technológiu

Monitoring odberných miest bude cez kolkojetamludi.sk.

Vodička narazila do stromu, pri nehode sa zranili aj dve deti

Záchranári odviezli po nehode ženu s deťmi do nemocnice.

V trnavskej nemocnici sa vyliečili traja pacienti, ktorí boli na pľúcnej ventilácii

V súčasnosti je v zariadení hospitalizovaných 28 pacientov s novým koronavírusom.

Fakultná nemocnica Trnava

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?