Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

S vôňou medu, škorice a typickou chuťou Vianoc

Len málokto si vie predstaviť štedrovečerný vianočný stôl bez typických vianočných oblátok, z ktorých každá jedna v sebe nesie niečo tajomné a detské. „Bez oblátok by Vianoce neboli skutočnými Vianocami,“ hovorí RUDOLF HANKOCI (76) z Vrbového, ktorý k

„U nás v rodine oblátky piekol otec, mama nie. Ako deti sme okolo neho pobehovali a každý to chcel vyskúšať,“ začína svoje rozprávanie vrbovský oblatkár. „Pečieme ich z pokolenia na pokolenie. Robil ich už pradedko, potom dedko, aj otec. Teraz ich robím ja. Prístroj, na ktorom pečiem, je prerobený zo starej otcovej formy.“ Orechové, obyčajné, slané alebo trubičky. Všetky chute a tvary prechádzajú každoročne jeho rukami. Dlho mu to netrvá. Za tie roky si človek vytvorí nielen obdivuhodné tempo, ale najmä systém. Stará technika pečenia „Dám si čiapku, plášť, zarobím si cesto, sadnem si a pečiem. Nalievam cesto, pritlačím a čakám,“ rozpráva o postupe výroby krehkých symbolov Vianoc. Prvýkrát ich piekol ako štrnásťročný. „Ale to sme si pomáhali. Úplne sám som ich začal pravidelne piecť, až keď som sa oženil.“ Kedysi bolo pečenie oblátok zvykom takmer každej rodiny. Robili sa v starých, veľkých kliešťoch z tradičného cesta. „Ja som tomuto cestu zostal verný, neskúšam novinky. Iba orechy už tak často nedrobím v mažiariku. Nový prístroj na pečenie oblátok by som však nechcel, tento mi stačí.“ Plná izba vôní V priebehu hodiny Rudolf Hankoci napečie približne sedemdesiat trubičiek. „Pečiem tak dve hodiny denne, ak pri tom sedím viac, bolí ma chrbát. Kedysi som si však bral dovolenku v práci mesiac pred Vianocami a iba som piekol. Cez obed ma vystriedala žena, a potom som znova piekol,“ rozpráva. Počet oblátok a trubičiek, ktoré počas toľkých rokov napiekol, sa vraj spočítať nedá. „Určite by sa nezmestili ani do tejto izby,“ smeje sa. Oblátky pečie len na Vianoce, patria k nim. „Napríklad moja mama ich nikdy nepiekla. Bola taká malá, že na náš veľký stavaný sporák ani nedosiahla. Ale na Vianoce robila veľmi dobré makové buchtičky,“ spomína na typické vianočné chute Rudolf. Rodinné tradície Okrem buchtičiek a oblátok to u Hankociovcov voňalo škoricou, klinčekmi a tradíciami. „Dievčence vždy, keď sa dovečeralo, pozberali omrvinky, zmietli ich zo stola a išli na krížnu cestu. Tam ich rozhodili. Povrávalo sa, že z ktorej strany zašteká pes, z tej strany si vezme manžela,“ prezrádza. Ako sme zistili, dobrý oblatkár sa pozná nielen podľa chuti oblátok, ale najmä podľa ľudí, ktorým oblátky chutia. „Niektorým z nich rozdávam na Vianoce už celé roky. V tých z obchodov nie je cítiť ľudskú dušu. A tá je na Vianoce oveľa dôležitejšia než inokedy.“ BARBORA BZDUŠKOVÁ

Najčítanejšie na My Trnava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 071
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 218
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 735
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 342
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 233
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 166
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 651
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 515
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 207
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

V osobnom aute sa nachádzali tri maloleté osoby a vodič.


SITA 42m
Ilustračné.

Vozidlo Lada Niva šoféroval 79-ročný muž.


SITA 5 h

Počet pozitívnych začína opäť stúpať. Vieme, koľko z nich pribudlo v Trnavskom kraji.


SITA 6 h

Pred jazdou si vypili vodiči i cyklisti.


TASR 9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 5 h

K machináciám malo prísť v súvislosti s výstavbou parkovacích domov.


10 h

Občianske združenie dostalo za stavebný delikt pokutu. Predseda hovorí, že boli presvedčení o tom, že neporušujú stavebný zákon.


27. júl

Primátor Novák opäť žiada zvýšenie rýchlosti na ceste medzi Prievidzou a Novákmi na sto kilometrov za hodinu. O zvýšení rýchlosti na tomto úseku sa hovorí už desať rokov.


27. júl

Už ste čítali?