Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Vianočné kapre už vylovili

Teplota na bode mrazu prvú decembrovú sobotu neodradila drahovských rybárov od výlovu kaprov, ale aj dravých rýb. Od skorého rána chytali do sietí ryby, ktoré poputujú na vianočný stôl.

Lovná čata sa so sieťou pohybovala v nehlbokom rybníku. Rozstup postupne zužovali, aby nakoniec uzavreli kruh, z ktorého podberákmi vyberali ryby a ukladali do kruhových sádok. Boli medzi nimi trofejné kusy zubáčov, sumcov, šťúk ale predovšetkým kaprov. „Väčšina ľudí si na kapra spomenie len v adventnom čase, pretože našincom rybie mäso príliš nechutí. Preto robíme priekopnícku prácu,“ hovorí drahovský rybár Milan Kollár. Výlov vianočných kaprov uskutočňujú vždy koncom novembra alebo začiatkom decembra, pretože vtedy voda už je dostatočne chladná a ryby pokojné. Ak je voda ešte teplá, ryby vyskakujú z podberákov a spôsobujú si poranenia. „Do predajní sa dostávajú rôzne kusy v zúboženom stave. My sa snažíme poranenia znížiť na minimum. A ryby, ktoré nepredáme, púšťame opäť do rybníka, kde prežijú ďalší rok do nového vianočného výlovu,“ vysvetľuje Kollár. Podľa neho má kapor neoceniteľnú chuť a nikdy by nemal chýbať na štedrovečernom stole. „A je jedno, či ide o šupináča alebo pololysého. Koľko ľudí, toľko chutí,“ dodáva. Chuť kapra spája s poctivou rybárskou robotou. Počas celého roka musí čistiť rybník, pretože najlepšie mäso má kapor vtedy, ak žije v nezabahnenej vode. Napriek tomu, vždy po výlove ryby putujú do kadí, kde sa dva týždne očisťujú. „Všetku prácu robíme v rámci obrovskej rybárskej vášne a nadšenia. Rybári sú ľudia s veľkým srdcom, ktorí musia mať naozaj radi ryby. Ani v mraze nám nič nebráni vliezť do ľadovej vody.“ Kapor do teplej vody nikdy nepatrí „Raz sme predávali v obci kaprov a pribehla pani, ktorá si jedného pýtala. Chcela veľmi živého, aby jej plával vo vani,“ spomína Kollár na úsmevnú príhodu. Po pätnástich minútach prišla predávajúcim oznámiť, že ryba je mŕtva. Okamžite šli skontrolovať, čo sa stalo. „Dali sme jej druhého, lenže o pár minút opäť pribehla, že kapor pláva hore bruchom.“ Keď zisťovali, čo s rybami doma robí, priznala sa, že nechcela, aby im bolo zima. Preto im do vane púšťala horúcu vodu. „Obárala ich, lebo si myslela, že im urobí dobre,“ smeje sa rybár. Ale hneď dodáva, že rybárske príhody sú všetky založené na lži. „Dôležité je ani nie tak vedieť chytať, ale rozprávať o tom!“ Na vianočné stoly v tomto roku z drahovského rybníka poputuje dvadsať metrákov kaprov. RASŤO PIOVARČI

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 555
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 607
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 061
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 032
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 843
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 478
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 523
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 750
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 644
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Za týždeň sa nemocnici vyliečilo 14 ľudí z ochorenia COVID-19, zomreli 4

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava je aktuálne hospitalizovaných 27 pacientov na COVID oddeleniach, pričom na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených osem pacientov.

Testovanie na Covid-19.

Prišli sme neskoro, ferraty v Taliansku už pochoval sneh

Pohorie Brenta má čo ponúknuť. Zaistené cesty, neskutočné výhľady a množstvo zaujímavých trás. A žiadni ľudia. Napokon, kto by aj v takom počasí, ako my, chodil na hory.

Východ slnka v talianskej Brente.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Vonkajšie terasy pred gastropodnikmi zostanú v prevádzke aj v zime

Mesto Trnava umožní prevádzku exteriérových terás reštaurácií, kaviarní a podobných podnikov aj v zimných mesiacoch.

Gastronómia prežíva ťažké časy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?