3. dec 2007 o 0:00
Vianočné kapre už vylovili
Teplota na bode mrazu prvú decembrovú sobotu neodradila drahovských rybárov od výlovu kaprov, ale aj dravých rýb. Od skorého rána chytali do sietí ryby, ktoré poputujú na vianočný stôl.
Lovná čata sa so sieťou pohybovala v nehlbokom rybníku. Rozstup postupne zužovali, aby nakoniec uzavreli kruh, z ktorého podberákmi vyberali ryby a ukladali do kruhových sádok. Boli medzi nimi trofejné kusy zubáčov, sumcov, šťúk ale predovšetkým kaprov.
„Väčšina ľudí si na kapra spomenie len v adventnom čase, pretože našincom rybie mäso príliš nechutí. Preto robíme priekopnícku prácu,“ hovorí drahovský rybár Milan Kollár. Výlov vianočných kaprov uskutočňujú vždy koncom novembra alebo začiatkom decembra, pretože vtedy voda už je dostatočne chladná a ryby pokojné. Ak je voda ešte teplá, ryby vyskakujú z podberákov a spôsobujú si poranenia.
„Do predajní sa dostávajú rôzne kusy v zúboženom stave. My sa snažíme poranenia znížiť na minimum. A ryby, ktoré nepredáme, púšťame opäť do rybníka, kde prežijú ďalší rok do nového vianočného výlovu,“ vysvetľuje Kollár. Podľa neho má kapor neoceniteľnú chuť a nikdy by nemal chýbať na štedrovečernom stole. „A je jedno, či ide o šupináča alebo pololysého. Koľko ľudí, toľko chutí,“ dodáva.
Chuť kapra spája s poctivou rybárskou robotou. Počas celého roka musí čistiť rybník, pretože najlepšie mäso má kapor vtedy, ak žije v nezabahnenej vode. Napriek tomu, vždy po výlove ryby putujú do kadí, kde sa dva týždne očisťujú. „Všetku prácu robíme v rámci obrovskej rybárskej vášne a nadšenia. Rybári sú ľudia s veľkým srdcom, ktorí musia mať naozaj radi ryby. Ani v mraze nám nič nebráni vliezť do ľadovej vody.“
Kapor do teplej vody
nikdy nepatrí
„Raz sme predávali v obci kaprov a pribehla pani, ktorá si jedného pýtala. Chcela veľmi živého, aby jej plával vo vani,“ spomína Kollár na úsmevnú príhodu. Po pätnástich minútach prišla predávajúcim oznámiť, že ryba je mŕtva. Okamžite šli skontrolovať, čo sa stalo. „Dali sme jej druhého, lenže o pár minút opäť pribehla, že kapor pláva hore bruchom.“ Keď zisťovali, čo s rybami doma robí, priznala sa, že nechcela, aby im bolo zima. Preto im do vane púšťala horúcu vodu. „Obárala ich, lebo si myslela, že im urobí dobre,“ smeje sa rybár. Ale hneď dodáva, že rybárske príhody sú všetky založené na lži.
„Dôležité je ani nie tak vedieť chytať, ale rozprávať o tom!“ Na vianočné stoly v tomto roku z drahovského rybníka poputuje dvadsať metrákov kaprov.
RASŤO PIOVARČI
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou