20. sep 2007 o 0:00
Pozor na zákerné pečiarky
Hubárska sezóna po daždivých dňoch zasiahne trnavský región v najbližších dňoch. Nová odborná literatúra upozorňuje, že kedysi obľúbené šampiňóny môžu spôsobiť rakovinové bujnenie. Preto ich mykológovia neodporúčajú zbierať a konzumovať.
Informáciu priniesol vo svojom hubárskom atlase mykológ Pavol Škubla. „Z pohľadu súčasných vedomostí môžeme pokladať pečiarky, ľudovo nazývané šampiňóny, za jeden z rizikových faktorov rakoviny,“ povedal pre naše noviny. Tieto huby obsahujú zlúčeniny, ktoré nemajú len karcinogénne, ale aj mutagénne vlastnosti. Znamená to, že menia genetickú informáciu buniek. Odborníci doteraz pečiarky radili medzi vynikajúce jedlé huby, no posledné výskumy preukázali, že pri dlhodobom užívaní najmä surových pečiarok spôsobujú rakovinu. Obsahujú totiž jedovatú látku agaritín.
„Ten sa tepelnou úpravou čiastočne odbúrava, ale vznikajú pri tom iné, tiež škodlivé produkty. Najistejšie by bolo, keby ľudia šampiňóny nekonzumovali vôbec,“ podotkol mykológ. Ak však labužníci nedokážu odolať týmto hubám, mali by uprednostniť umelo pestované pred tými, ktoré si nazbierajú v lese. „Jesť sa však i tak odporúčajú iba po dokonalej tepelnej alebo konzervačnej úprave, a to len v primeranom množstve a nepravidelne,“ upozornil Škubla. Odborníci v súčasnosti pokladajú šampiňóny za toxické huby. „Po ich konzumácii síce nenastanú akútne problémy, ale patria medzi rizikové potraviny, ktoré po dlhšom užívaní môžu u konzumenta vyvolať rakovinu,“ dodal. V slovenských lesoch rastie približne sedemdesiat druhov pečiarok, z ktorých sa donedávna pokladalo až šesťdesiat za jedlé a veľmi chutné. Desať druhov bolo mierne jedovatých.
- RAS –
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou