nasadili jej lieky. Stále však mala hnačky a nevedeli sme zistiť, čo s ňou je. Cesta bola zložitá. Skúšali sme možné i nemožné, aj liečiteľov.“ Paulínka nebola chudokrvná. Zistili jej však, že má zápal sliznice tenkého čreva. Lekár jej povedal, že bude musieť držať bezlepkovú diétu. Neostávalo nič iné, ako z jej stravy vylúčiť múku, ktorá obsahuje lepok. Ten sa nachádza aj v pšenici, jačmeni, raži i v ovsi. Lepok dokonca obsahujú aj potraviny, v ktorých by ho málokto čakal, horčici, kečupe, žuvačkách i niektorých druhoch alkoholu. „Postupne sme si zvykli. Spoznala som mamičky, ktoré mali podobné problém y. Naučila som sa, ako sa pečie bezlepkový chlieb a navzájom sme si vymieňali recepty. Bol to balzam na dušu,“ spomína si matka. Zistila tak, že týchto ľudí je veľa a sú roztrúsení po celom Slovensku. „Robila som všetko preto, aby sa Paulínka necítila obmedzovaná. Pečiem jej už dvanásť rokov a zo začiatku som musela vyskúšať mnoho receptov. V tom, čo jej chutilo, som pokračovala, ale mnohé z jedál som musela aj vyhodiť. Výber potravín vtedy nebol až taký veľký. Dnes je sortiment oveľa väčší. Finančne je to však náročné,“ konštatuje. Prechodná celiakia podľa jej slov neexistuje. Je to celoživotné ochorenie, ktoré sa prejavuje u ľudí s určitými genetickými predpokladmi. Celiakia sa kedysi považovala za zriedkavé ochorenie, ktoré sa prejavovalo najmä u detí. Objaviť sa však môže v každom veku. Hnačka býva vo vyššom veku zriedkavá. V dospelosti sú skôr charakteristické nafukovanie, plynatosť a niekedy aj zápcha. U žien sa objavujú poruchy menštruačného cyklu, ale aj neplodnosť. Ochorenie sa môže prejaviť v gravidite, po pôrode, ako dôsledok stresu alebo infekčných ochorení.
„Nie je to liečiteľná choroba. Kto už raz má celiakiu, bude ju mať do konca života. Pre Paulínku to síce predstavuje isté obmedzenia, ale dá sa s tým žiť. Zvládame to a nerobíme z toho tragédiu.“ Samozrejme, keď stredoškoláčka ide do obchodu, nemôže si kúpiť všetko, čo si zažiada. „Už som si zvykla a vždy si vyberám to, čo môžem. Keď si nie som istá, pozriem si zloženie,“ vysvetľuje nám Paulínka. Na čokoládach a klasických zákuskoch si síce pochutnať nemôže, náhradou sú však slané lupienky, bezlepkové palacinky, babkine tvarohové a parené buchty, chlieb s tvarohom, no najmä špagety. „Ten, kto to berie ľahkovážne, robí chybu. Na organizme sa to skôr či neskôr prejaví,“ varuje Paulínkina mama. Ako dodáva, strava jej dcéry musí byť vždy čerstvá. „Keď stojí, je to už nejedlá. Zloženie bezlepkovej múky predsa len nie je také, ako pri klasickej.“ Budúcej kozmetičke to však nevadí. Zvykla si na určité obmedzenia a naučila sa s nimi žiť. Radosť jej robí škola a remeslo, ktorému sa učí. Hoci kedysi chcela byť maliarkou, verí, že raz bude robiť vizáž televíznym moderátorom.
Petra Nagyová