Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
ČESKÝ VINÁR Z BŘECLAVY ODPORÚČA PIŤ MLADÉ VÍNO

Čerstvé víno je ako mladá milenka

Už piaty ročník súťažnej výstavy vín Víno Tirnavia sa uskutočnil minulý v piatok v Trnave. V rámci nej hodnotilo 50 degustátorov 561 vzoriek prihlásených vín. Na výstave sa prezentoval aj český vinár Karel Hlavenka z Břeclavy. ,,Vinárstvo je už taký folkl

ór. U nás sme dvaja výrobcovia. Stali sme sa slávnymi, pretože slamové víno je vzácnosť. Človek sa oň stará ako hlupák. Potom sa zbehne celá dedina a po dvadsať litrov sa len tak rozpráši ešte predtým, než dozrie,“ zažartoval päťdesiattriročný vinár.

V rodine je zakladateľom tejto tradície. Víno dorába od roku 2001 napriek počiatočným neúspechom. ,,Prvý rok sa mi nepodaril Tramín. Dnes vyrábam z frankovky a zeleného veltlínu slamové vína,“ vysvetlil. Podľa neho je tramín veľmi ťažké zaistiť pred plesňami, preto sa venuje výrobe ľahších odrôd. ,,Som Moravák, ale milujem aj slovenské vína, ktoré sú rovnako kvalitné ako naše. No najlepšie sú toskánske. Všetko však závisí na vinárovi, ako si získa ľudí,“ doplnil Hlavenka. Celý vzťah s vínom je založený na dôvere. Vinár musí človeka – laika vychovávať. ,,Dôležitá je teoretická príprava, pretože návštevník pivnice musí vedieť, čo má od vína očakávať, aby si ho dokázal vychutnať. Musí byť kvalitné a autentické. U nás už je všeobecné myslenie o víne na veľmi vysokej úrovni,“ skonštatoval. Preto dnes vinári ťažko dokážu zmiasť alebo oklamať človeka. ,,Ľudia si vás zapamätajú a to znamená vinárov koniec. Celý úspech je postavený na dôvere.“ Majster vinár ukrýva doma jeden vzácny exemplár, pollitrovú fľašu tokajského z roku 1972. Jeho súčasná hodnota sa pohybuje okolo sumy 150-tisíc korún. ,,Ochutnávať ho nebudem, odkladám si ho do zbierky.“ Hlavenka si myslí, že najlepšie je piť mladé vína. ,,Sú najchutnejšie a je to s nimi ako s milenkami. Keď sú mladé, máme ich, a keď človek zostarne, treba byť opatrný. Už mu všetko nechutí. A takto je to aj s vínom,“ zavtipkoval. Skonštatoval, že minulý rok bol pre vína excelentný.
Na výstave ochutnával vína aj someliér zo Slovenského Grobu tridsaťtriročný Miroslav Hacaj. ,,Úlohou degustátora je zhodnotiť kvalitu vína. Lenže chute degustátorov sú rôzne, každý má svoje kritériá a výsledok nie vždy zodpovedá chuti konzumenta,“ povedal someliér. Pri ochutnávke si všíma farbu, chuť a vôňu. ,,Najhoršie víno, ktoré som pil nebolo z hrozna a našťastie, už som naň aj zabudol.“ Ako dodal i degustátorovi sa stane, že sa opije. ,,Raz sa to podarí každému, no nie je to pravidlom, lebo degustátori sa neopíjajú.“ I keď raz dostali na ochutnávku víno, ktoré chutilo ako malinový sirup...
,,V tomto roku sme mali viacero kvalitných vín, odzrkadlila sa na nich krásna minulorčná jeseň. Suché vína sa dajú piť už v januári, no sladšie potrebujú viacej mesiacov pre hramonizáciu chutí a zladeniu alkoholu a kyselín,“ vysvetlil predseda degustačnej komisie Miloš Ševčík. Doplnil, že kvalita vín z roka na rok narastá. O štyri roky by mohli byť na súťaži najkvalitnejšie červené vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Rasťo Piovarči

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 370
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 101
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 15 965
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 368
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 663
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 483
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 334
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 064
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 985
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 589
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Na cintorínoch predĺžia otváracie hodiny už o týždeň skôr

Zároveň apelujú na dodržiavanie epidemiologických opatrení.

Cestári dostali nové traktory na údržbu ciest

K zime postupne pribudnú aj sipače.

Ilustračné foto.

Nemocnica pridala ďalšie lôžka, pozitívni sú aj lekári

Vo trnavskej nemocnici je 25 pacientov s ochorením COVID-19, z nich siedmi potrebujú pľúcnu ventiláciu.

Ilustračná foto.

Mestá žiadajú pokyny od štátu k celoplošnému testovaniu

Únia miest sa obáva, že bez jasných pravidiel operáciu nezvládnu.

Ilustračný obrázok

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?