Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky
ČESKÝ VINÁR Z BŘECLAVY ODPORÚČA PIŤ MLADÉ VÍNO

Čerstvé víno je ako mladá milenka

Už piaty ročník súťažnej výstavy vín Víno Tirnavia sa uskutočnil minulý v piatok v Trnave. V rámci nej hodnotilo 50 degustátorov 561 vzoriek prihlásených vín. Na výstave sa prezentoval aj český vinár Karel Hlavenka z Břeclavy. ,,Vinárstvo je už taký folkl

ór. U nás sme dvaja výrobcovia. Stali sme sa slávnymi, pretože slamové víno je vzácnosť. Človek sa oň stará ako hlupák. Potom sa zbehne celá dedina a po dvadsať litrov sa len tak rozpráši ešte predtým, než dozrie,“ zažartoval päťdesiattriročný vinár.

V rodine je zakladateľom tejto tradície. Víno dorába od roku 2001 napriek počiatočným neúspechom. ,,Prvý rok sa mi nepodaril Tramín. Dnes vyrábam z frankovky a zeleného veltlínu slamové vína,“ vysvetlil. Podľa neho je tramín veľmi ťažké zaistiť pred plesňami, preto sa venuje výrobe ľahších odrôd. ,,Som Moravák, ale milujem aj slovenské vína, ktoré sú rovnako kvalitné ako naše. No najlepšie sú toskánske. Všetko však závisí na vinárovi, ako si získa ľudí,“ doplnil Hlavenka. Celý vzťah s vínom je založený na dôvere. Vinár musí človeka – laika vychovávať. ,,Dôležitá je teoretická príprava, pretože návštevník pivnice musí vedieť, čo má od vína očakávať, aby si ho dokázal vychutnať. Musí byť kvalitné a autentické. U nás už je všeobecné myslenie o víne na veľmi vysokej úrovni,“ skonštatoval. Preto dnes vinári ťažko dokážu zmiasť alebo oklamať človeka. ,,Ľudia si vás zapamätajú a to znamená vinárov koniec. Celý úspech je postavený na dôvere.“ Majster vinár ukrýva doma jeden vzácny exemplár, pollitrovú fľašu tokajského z roku 1972. Jeho súčasná hodnota sa pohybuje okolo sumy 150-tisíc korún. ,,Ochutnávať ho nebudem, odkladám si ho do zbierky.“ Hlavenka si myslí, že najlepšie je piť mladé vína. ,,Sú najchutnejšie a je to s nimi ako s milenkami. Keď sú mladé, máme ich, a keď človek zostarne, treba byť opatrný. Už mu všetko nechutí. A takto je to aj s vínom,“ zavtipkoval. Skonštatoval, že minulý rok bol pre vína excelentný.
Na výstave ochutnával vína aj someliér zo Slovenského Grobu tridsaťtriročný Miroslav Hacaj. ,,Úlohou degustátora je zhodnotiť kvalitu vína. Lenže chute degustátorov sú rôzne, každý má svoje kritériá a výsledok nie vždy zodpovedá chuti konzumenta,“ povedal someliér. Pri ochutnávke si všíma farbu, chuť a vôňu. ,,Najhoršie víno, ktoré som pil nebolo z hrozna a našťastie, už som naň aj zabudol.“ Ako dodal i degustátorovi sa stane, že sa opije. ,,Raz sa to podarí každému, no nie je to pravidlom, lebo degustátori sa neopíjajú.“ I keď raz dostali na ochutnávku víno, ktoré chutilo ako malinový sirup...
,,V tomto roku sme mali viacero kvalitných vín, odzrkadlila sa na nich krásna minulorčná jeseň. Suché vína sa dajú piť už v januári, no sladšie potrebujú viacej mesiacov pre hramonizáciu chutí a zladeniu alkoholu a kyselín,“ vysvetlil predseda degustačnej komisie Miloš Ševčík. Doplnil, že kvalita vín z roka na rok narastá. O štyri roky by mohli byť na súťaži najkvalitnejšie červené vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Rasťo Piovarči

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 094
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 977
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 566
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 716
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 323
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 058
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 501
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 366
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 267
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 204
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Ilustračné foto

Môžu tak urobiť nielen cez registračný formulár, ale aj cez infolinku rezortu zdravotníctva.

4 h
Ilustračné foto.

Na úseku Trnava - Bratislava-Nové Mesto nebude premávať 27 osobných vlakov.

4 h
Testovanie na Covid-19.

Medzi najhoršími okresmi sú i Levice a Hlohovec.

7 h

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

9 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Už ste čítali?