domácej zabíjačky. Za porušenie nahlasovacej povinnosti hrozí chovateľovi pokuta do 20-tisíc korún. Pochopiteľne, ľudia z obcí majú svoje názory. Starostovia svoje, bežní občania svoje a odborníci takisto.
Koľko ľudí, toľko názorov
Pred niekoľkými dňami prebehla v tlači reakcia exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, ktorý toto opatrenie hodnotil ako „výmysel koalície“. Podľa neho je to „zbytočné obťažovanie viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí doma chovajú ošípané“. Spomenul tiež, že ide spravidla o ľudí z chudobnejších regiónov, pre ktorých je chov zvierat na mäso častokrát jediným prilepšením. Prvoradým záujmom tohto zákona je ochrana zdravia ľudí pred možným nakazením
svalovcom, trichinelou. Svalovec je totiž nebezpečný pri konzumovaní surovej klobásy, nedostatočne tepelne opracovaného alebo údeného mäsa, prípadne iných neopracovaných výrobkov z domácich zabíjačiek. Ľudia sa potom v dôsledku požitia sťažovali na teploty, bolesti brucha, svalov a kĺbov, bolesti hlavy, zvracanie a hnačku. Pre majiteľov ošípaných by nemal vzniknúť žiadny väčší problém. Prevažnú časť zabíjačiek totiž vykonávajú školení mäsiari, ktorí dokážu zbadať prípadné anomálie zvieraťa. Ľuboš Nádaský zo Špačiniec sa zúčastňuje zabíjačiek pravidelne. Zatiaľ však o prípade nakazenia svalovcom po konzumácii mäsových výrobkov z ošípaných nepočul. Tvrdí, že táto nová povinnosť je výmyslom štátneho veterinára. Podľa neho Európska únia takéto opatrenia vôbec nevyžaduje. „Ľuďom to skomplikuje život. Zmysel to má jedine u divej zveri, ale ošípané sú predsa očkované,“ dodáva.
Ktorá časť mäsa poslúži ako vzorka?
Zabíjačka je termínovaná akcia. Koná sa najčastejšie pred Veľkou nocou alebo vianočnými sviatkami, takže zvládnuť to by nemal byť problém. Prvou povinnosťou chovateľa je, že musí príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe oznámiť 24 hodín dopredu termín zabíjačky. Pri samotnej zabíjačke má z obidvoch polovíc tela odobrať vzorku bráničných pilierov vo veľkosti lieskového orecha alebo 5 x 5 centimetrov a dať ich do igelitového vrecúška. Na vrecko treba napísať meno chovateľa, adresu bydliska, termín zabíjačky, prípadne telefonický kontakt. Chovateľ doručí vzorky na miesto zberu vzoriek príslušného Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v deň zabíjačky najneskôr do 15. hodiny. Ak sa zabíja cez víkend, vzorky v igelitovom vrecku sa položia do chladničky, nie do mrazničky. A na miesto zvozu ho doručí v pondelok do 15. hodiny. Niektorí sa domnievajú, že miestom zvozu sú miestne a obecné úrady. „U nás vzorky z ošípaných nezbierame, nemáme to nariadené ako povinnosť. je to záležitosť občana a veterinárnej správy,“ povedala nám starostka obce Madunice Helena Jelušová.
„Dostali sme informačné letáky, lebo predpokladáme, že ľudia sa budú chodiť pýtať na úrady,“ povedala. „Mali sme poradu na krajskom úrade, kde nás informovali, že odovzdávanie vzoriek je dobrovoľné. Dostali sme leták, na ktorom je uvedené, ako sa majú obyvatelia riadiť. Myslím, že by nemali vzniknúť žiadne problémy,“ uviedla pre naše noviny starostka obce Trakovice Helena Hercegová. Isté je, že veterinári majú práce vyše hlavy a telefonátov od občanov im neustále pribúda.
Čo ak budú výsledky negatívne?
Pokiaľ občan doručí vzorky, výsledok laboratórneho vyšetrenia mu oznámia do 24 hodín. Od času odobratia vzorky môže chovateľ v zabíjačke pokračovať. Pokiaľ však nie sú potvrdené negatívne výsledky, žiadne produkty, ktoré neboli dôkladne tepelne upravené, by sa nemali jesť. Je to v záujme ochrany zdravia chovateľa i jeho najbližších. Kto to nedodrží a uvedie do obehu produkty, ktoré sú zdraviu škodlivé alebo nebezpečné, dopustí sa priestupku, za ktorý môže byť uložená v zmysle zákona pokuta do 20-tisíc korún.
- en, ras, le -