Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky
SVOJE UMENIE S LÁSKOU ODOVZDÁVA AJ MLADEJ GENERÁCII

Pod jej šikovnými rukami vznikajú prekrásne medovníkové chalúpky

Voňavé a chutné medovníčky či prekrásne zasnežené chalúpky z medovníkového cesta nenechajú pred vianočnými sviatkami chladným asi nikoho z nás. Alena Slivová z Križovian ich pečie už od nepamäti. Kedysi ju to naučila jej mama. „Vždy som sa pri nej motala

v kuchyni. Aj recept, ktorý používam je od nej. V našej rodine sa traduje už desaťročia,“ povedala nám zručná žena.

Tajomstvo jej chutných medovníčkov spočíva v dôkladnosti preosiatia všetkých surovín. Je tiež dôležité, aby mali rovnakú izbovú teplotu. Svoju úlohu zohráva aj to, že cesto musí stáť najmenej deň v chladničke. „Tam dozrieva a získava pomaly na chuti aj vôni, pretože koreniny sa postupne rozkladajú,“ vysvetlila.
Alenka pečie medovníčky už týždeň pred Vianocami. Potom ich pomocou kornútu vyrobeného z pergamenového papiera vyzdobí bielkovou penou.
Pod jej šikovnými rukami vznikajú všakovaké ornamenty a iné drobné ozdôbky. Aby jej výtvory dlho vydržali chutné a mäkké, uskladňuje ich v sklennom pohári. „Vždy ich poprekladám plátkami chleba, ten udržiava vlhkosť. Ten je však potrebné pravidelne kontrolovať a vymieňať za čerstvý,“ prezradila. Medovníčky takto vydržia aj mesiac. Čím dlhšie stoja, tým sú lahodnejšie. Namiesto chlebu môžeme podľa Alenkinej rady použiť aj jabĺčko pokrájané na štvrtiny. Pri medovníkoch sa ale jej umenie nekončí. Z medovníkového cesta zhotovuje aj prekrásne chalúpky, ktoré zdobia vianočný stôl v nejednej domácnosti. „Najskôr si z kartónu urobím formu. Nakreslím naň všetky časti domčeka. Potom rozvaľkám cesto a z neho podľa formy vykrajujem jednotlivé diely chalúpky. Poukladám ich na plech a pečiem na pergamenovom papieri. Dôležitou podmienkou úspechu je, aby bol plech rovný. Nesmie byť ani trochu prehnutý,“ upozornila nás. Skôr ako dá diely piecť do rúry, vo všetkých rohoch každého z nich urobí malú dierku. Po upečení vyzdobí časti chalúpky bielkovou penou. Samozrejme, okrem strechy. Po ich vysušení nasleduje spájanie jednotlivých dielov. „K tomu však potrebujem šikovného pomocníka. Ten mi pridŕža časti chalúpky a ja ich lykom, ktoré navliekam do vopred pripravených dierok, pozväzujem,“ vysvetlila nám Alenka. Následne umiestni chalúpku na tvrdý podstavec, ktorý si najskôr potrie čokoládou. Môže ním byť plech, podnos či lopárik. Na čokoládu nafúka kokos, ktorý pôsobí ako jemný snehový poprašok. Až tak dochádza k pripevneniu strechy, ktorú ešte umelkyňa potrie čokoládou a dozdobí bielkovou penou a rôznymi cukríkmi. Keďže Alenka pracuje ako majsterka odborného výcviku na jednom trnavskom učilišti, odovzdáva svoje umenie aj mladej generácii. „Pamätám si, ako som pred pár rokmi spolu so žiakmi vyrábala šestnásť takýchto chalúpok. Chceli nimi potešiť svojich rodičov pod vianočným stromčekom. V deň, kedy si ich mali odniesť domov práve padal hustý dážď so snehom. Bála som sa, že sa im zničia. Vynašli sa však a všetci si zadovážili veľké igelity, v ktorých svoje výtvory priniesli v poriadku domov,“ zaspomínala si žena, ktorá svoje povolanie vníma skôr ako poslanie. Vždy rada venuje žiakom aj mnoho zo svojho voľného času, ak prejavia záujem o to, aby ich zasvätila do tohto krásneho remesla.
Renáta Kopáčová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 505
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 844
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 695
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 082
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 688
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 495
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 561
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 482
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 377
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 306
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Ilustračné foto.

Seniori nad 85 rokov, ktorí sa chcú nechať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, môžu požiadať o pomoc Trnavskú arcidiecéznu charitu (TACH).

36m
Ilustračné foto.

V Trnavskom kraji odhalili 210 nových prípadov.

2 h

Primátor Miroslav Kollár označil epidemiologickú situáciu v meste za vážnu.

3 h

Najviac detí prišlo na svet v mesiaci júl, a to 88.

4 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

23 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

18 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

19 h

Už ste čítali?