„Pochádzam z ôsmych detí. Manžel z troch a všetci už majú svoje deti. Mám sa teda čo obracať, aby som ich všetkých obdarovala svojimi oblátkami, bez ktorých si Vianoce vôbec nik nevie predstaviť,“ povedala nám. A tak každý deň, hneď ako príde z práce, zaujme miesto pri stole vo svojej útulnej kuchyni. Skôr ako sa pustí do pečenia, si zarobí cesto. To pozostáva z hladkej múky, medu, masla, žĺtka, vanilky, cukru, mlieka a škorice. Po hodine, počas ktorej musí cesto stáť, začne s pečením oblátok. Formu, ktorú pri práci používa, získala ešte pred niekoľkými rokmi od kamarátky. Svojej zručnosti sa však naučila sama. „Vyžadovala si obrovskú trpezlivosť. Pamätám si, že prvý rok som upiekla iba zopár oblátok. Časom som sa však do toho dostala,“ zaspomínala si na svoje začiatky Mária. Práca išla našej hostiteľke od ruky.
Zo zarobeného cesta odobrala vždy jednu polievkovú lyžicu. Hmotu vyliala na platňu a formu uzatvorila. Jej ďalším pomocníkom je nožík. Ním oblátku oreže, kým sa nachádza vo forme. To aby mala pekné okraje. Potom formu otvorí, oblátku pretočí a formu opäť zatvorí, aby svoj chutný výtvor dopiekla aj z opačnej strany. Celý proces pritom trval len niekoľko sekúnd.
Mária dokáže svojimi šikovnými rukami zhotoviť nielen klasické oblátky, ale aj rúričky a slané, syrové. „Pri ich pečení je dôležité, udržiavať stále rovnakú teplotu platne. Keď sa začnú lepiť, je potrebné ju potierať včelím voskom alebo olejom,“ upozornila nás na slovo vzatá odborníčka. Tá pri svojej činnosti dokáže prestáť aj hodín denne. A aby sa jej práca darila, počúva pri nej vianočné koledy.
Renáta Kopáčová