Šumivé víno dodáva nezabudnuteľnú atmosféru každej všednej chvíli. Ak chcete zaujať a byť in, ponúknite ho svojím hosťom a osviežte ním párty. Určite sa blysnete ako skvelí hostitelia.
Od nepamäti sa konzumácia tohto lahodného nápoja spája s pozitívnymi pocitmi, chvíľami pohody a radosti. V spojitosti s jeho sviežosťou, eleganciou a neskrývaným temperamentom predstavuje nápoj, ktorý by nemal chýbať pri žiadnej príležitosti. Niet divu, pretože žiadny iný nápoj v sebe nespája v jedinečnú harmóniu sviežosti, elegancie, temperamentu a štýlu. V tradičnej symbolike je víno v pravom zmysle slova duchovným nápojom plný vitálneho ohňa. Vo víne je vzrušenie i sila ducha. Prekonáva zemskú tiaž a fantázii dáva krídla. Ak k tomu pridáme dynamiku sektu, dospievame do ďalšej dimenzie kvality. Už explozívne uvoľnenie sektu z fľaše svedčí o jeho živelnosti, sile a neskrotnej aktivite. Pena a jemný šum v elegantnom pohári vytvárajú silný osobitý zážitok, ku ktorému ľahko asociujeme všetko, čo symbolizuje bohyňa lásky Afrodita. Tá sa zrodila práve zo šumiacej peny. Možno aj preto je sekt považovaný za nápoj s účinkami afrodiziaka.
Snúbenie jedla a sektu
Šampanské sa dá vychutnávať rôznymi spôsobmi. Je vhodným tipom na aperitív. Podáva sa s jahodami alebo ovocím a je vhodnou ingredienciou do miešaných nápojov. Navyše je aj výborným doplnkom k mnohým jedlám a dezertom. Spojenie dobrého jedla a kvalitného sektu umožňuje naplno vyniknúť všetkým aromatickým a chuťovým vnemom a vytvoriť príjemnú atmosféru. Suchšie biele a ružové šumivé víno je vhodné ako prípitok, k predjedlám a ľahším zeleninovým jedlám. Polosuché a polosladké biele šumivé víno je vhodné k jedlám z rýb a k bielemu mäsu s ryžou. Ružové šumivé víno s primeraným obsahom cukru a červené šumivé víno sa odporúča k ťažším tmavým mäsám, syrom a k divine. Sladší sekt je výbornou alternatívou k dezertom.
Desať zaujímavých tipov na správne vychutnanie sektu:
1. Sekt skladujte na chladnom, pokojnom a tmavom mieste.
2. Najlepšie sa mu darí, ak sa skladuje v stoji.
3. Šumivé víno si vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny.
4. Neotvárajte ho tesne po prevoze v aute, nechajte ho „oddýchnuť“.
5. Optimálna teplota pri konzumácii bieleho sektu je 5 až 7 °C, ružového 6 až 8 °C a červeného sektu 9 až 11°C.
6. Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na jeho chladenie kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte dve lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po desiatich minútach ho môžete servírovať.
7. Podávajte ho v úzkych a vysokých pohároch. Široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu hlavne na večierkoch a v spoločnosti.
8. Pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Zátku pridržiavajte palcom
a pomaly otáčajte fľašu, kým sa neuvoľní. Iné je to samozrejme na otvorených priestranstvách pri dynamických oslavách, kde potrebujeme doladiť a zušľachtiť atmosféru podujatia práve salvou z letiacej zátky.
9. Neodporúča sa ho skladovať veľmi dlho. Čím je mladší, tým je lepší. Skladujte ho maximálne dva roky.
10. Sekt podávajte s eleganciou a šarmom, aký si tento nápoj naozaj zasluhuje.
Viete, čo si myslí muž o žene, ktorá pije sekt?
Je temperamentná.
Je štýlová.
Je zvodná.
Je príťažlivá a sexi.
Vie si užívať život.
Je dynamická.
Je nespútaná.
Je originálna.
Vie, čo chce.
Tajomstvo výroby šampanského objavil benediktínsky mních
Výroba šumivého vína sa podľa legendy datuje do roku 1676, kedy v opátstve Hautvillers vo francúzskej oblasti Champagne ako prvý objavil tajomstvo výroby šampanského benediktínsky mních Dom Pérignon. V skutočnosti už dávno predtým exportovali výrobcovia zo Champagne vína, ktoré obsahovali neskvasené cukry v drevených súdkoch do Anglicka. Tam ich majitelia pohostinstiev stáčali do fliaš. Pri zvýšenej teplote, ktorá bola v týchto krčmách, sa víno znovu prebudilo a začalo prekvášať cukry na alkohol. Pritom sa uvoľňoval oxid uhličitý, ktorý zostal uzavretý vo fľaši. Samozrejme, ak fľaša a zátka vydržali tlak, ktorý sa vo víne vytvoril. Tieto vína začali byť v Anglicku veľmi obľúbené a dopyt po nich rástol, čo privítali najmä obchodníci zo Champagne. Keďže kvalita jednotlivých vín bola veľmi rozdielna, Dom Pérignon prišiel s prevratnou myšlienkou sceľovania vín z rôznych odrôd a lokalít Champagne. Tým dosiahol lepšie vyrovnané víno. Okrem tohto revolučného nápadu začal lisovať aj modré odrody viniča, z ktorých získal biele vína a experimentoval so sklom v snahe vytvoriť fľašu, ktorá by vydržala tlak šampanského vína. Domovi Perignovi tak môžeme vďačiť za mnohé objavy vo výrobe šumivého vína. Dnešné metódy výroby sú však výsledkom nahromadených praktických skúseností mnohých producentov.
Šťastný Nový rok vám praje redakcia MY-Trnavských novín.