Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Čaj je výnimočným darom prírody

Denne ponúka svoje voňavé odvary známym i neznámym. Tí sa pri ňom zvedavo pristavujú, mnohí mu dokonca ďakujú za cenné rady. Hovorí, že príroda nám poskytuje tie najlepšie produkty a preto by sme ju mali zveľaďovať. Jedným z nich je aj čaj. A hoci by sme

sa nazdávali, že práve neskorá jeseň je tou pravou čajíčkovou sezónou, Peter Sliva nás rýchlo vyviedol z omylu a presvedčil o opaku.

„Mnohí ľudia hovoria, že pijú čaje iba vtedy, keď sú chorí. To je ale veľmi neskoro. Musíme si uvedomiť, že čaje slúžia ako prevencia na predchádzanie rôznych chorôb,“ vysvetlil nám vášnivý čajíčkár. Čaje by sa podľa neho mali piť opakovane, pretože sú zdrojom minerálov, vitamínov a stopových prvkov.
„To je dôležité,“ hovorí. „Osemdesiat percent v tele človeka tvorí voda, ktorá sa musí dostať do pohybu. Akonáhle zanedbávame pitný režim, ktorý závisí od výšky, váhy, psychického i fyzického zaťaženia, nastávajú problémy. Pitný režim je dôležitý, či už si dáme vodu, ovocie, polievky alebo nebodaj trošku vína.“ Ráno majú mnohí z nás svoj typický rituál. Predtým, než začneme nový deň, si dáme kávu. „Chutná káva je síce dobrá, ale keď ráno vstaneme, v každom prípade by sme si mali najprv uvariť čaj. V noci sa človek potí, či chce alebo nie. Ráno sme smädní a často si mylne vykladáme, že pocit smädu zaženieme práve pitím kávy. Tá síce má povzbudzujúce účinky, pretože obsahuje kofeín, ale na druhej strane je močopudná a dehydruje nás,“ vysvetlil nám pri hrnčeku voňavého povzbudzujúceho čaju Peter Sliva.
Podľa neho by sme vždy mali vypiť toľko vody alebo dobrého čaju, koľko vypijeme kávy. On sám sa pritom drží jedného dobrého zvyku. „Keď ráno vstanem, v prvom rade si dám dva deci čistej odstátej vody, aby som zasýtil svoje telo a zahnal pocit smädu. Potom si uvarím chutný čajík a až neskôr príde rad na chutnú kávu. Pre mňa je predovšetkým dôležité, aby som pripravil svoj organizmus a mal dostatok tekutín v tele,“ hovorí.
Okrem toho má vynikajúce a povzbudzujúce účinky aj guarana. Dokonca odbúrava vnútorný stres i napätie. Žihľava zasa slúži na prečistenie organizmu.
„Dôležitý význam majú aj regeneračné čaje, ktoré obsahujú mnoho minerálov a byliniek. Príroda nám poskytuje veľa skvelých produktov a jedným z nich je aj čaj.“ Tibetskí mnísi vraj kedysi objavili blahodarnú bylinku, rakytník, ktorá
podľa znalca obsahuje eukarytín. „Je to látka, ktorá zbavuje telo tukov a má priaznivý účinok na pokožku, pleť, celulitídu, vypadávanie vlasov, lámanie nechtov i cholesterol,“ vymenoval. Nezabudol však spomenúť ani čaje s obsahom echinacei či ibišteka, ktoré sú dôležité najmä preto, že obsahujú vitamín C a antioxidanty. Svoj organizmus by sme však na zimu mali pripravovať už počas leta. „Pretože práve vtedy sa človek nadmerne potí a stráca veľa soli, minerálov i vitamínov. To, čo v letných mesiacoch stratíme, získame na jeseň v podobe chrípky a prechladnutia. Človek pritom denne potrebuje vodu, minerály i vitamíny. Ak zanedbávame prírodu a jej dary, zvyšuje sa chorobnosť obyvateľstva. Aj preto by sme sa mali vrátiť k prírode, vážiť si ju a zveľaďovať. Rozhodne tieto vedomosti máme, len pod tlakom mnohých úloh a starostí ich nevieme zo svojho vedomia vytiahnuť a použiť vo svoj vlastný prospech,“ myslí si Sliva. Keby sme ich však začali využívať a aplikovať, určite by sme podľa neho boli zdravší a nemali toľko zdravotných problémov.
Petra Nagyová

Mnohí z nás si čaj pripravujú nesprávne
Ak najprv do šálky vložíte vrecúško čaju a potom ho zalejete vriacou vodou, tak vedzte, že si ho pripravujete nesprávne. Z prevarenej vody totiž musíme dostať kyslík. Čím viac ho vo vode ostane, tým viac bude náš čaj nekvalitný.
Po tom, čo necháme vodu zovrieť, ju vlejeme do hrnčeka a necháme odstáť. Tým ju práve zbavujeme nepotrebného kyslíka. Až tak doňho namočíme vrecúško čaju alebo bylinky, ktoré by sa mali nechať lúhovať päť až osem minúť pri teplote 60 až 80 ºC. Tým sa nám v čaji zachovajú vitamíny, ktoré sú inak termopremelivé a pri vyššej teplote strácajú svoj účinok. Okrem vitamínov by sa nám tiež stratila aj vôňa a ďalšie účinné látky a ostali by iba minerály a voda, čo je obrovská škoda. Tiež nie je správne, ak si čaje dochucujeme cukrom. Je dôležité vedieť, že cukor na seba viaže minerály a vitamíny a vyplavuje ich von z tela. Má ešte ďalšiu nepríjemnú vlastnosť, že na seba priamo naväzuje vápnik, čo môže spôsobovať aj rednutie kostí. Preto sa odporúča, aby sme konzumovali čo najmenej cukrov, pretože v bežnej potrave ich máme dosť. Namiesto neho je vhodnejšie do kávy i čaju použiť med. ich teplota by však mala byť menej ako 50 stupňov, pretože enzýmy sa strácajú, menia na sladidlo funkcia medu sa tak stráca.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  3. Pomáhajte čítaním
  4. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  5. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  7. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 581
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 372
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 268
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 893
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 895
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 863
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 771
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 005
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 802
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 886
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Vzniklo nové Konzorcium slovenských univerzít U10+

Rektori desiatich slovenských univerzít sa dohodli na vzniku Konzorcia slovenských univerzít U10+, s potenciálom rozšírenia o ďalších členov.

Trnava hľadá dobrovoľníkov

Pre administratívnych pracovníkov je odmena 70 eur na deň.

V Osádke už vykonali viac odberov ako má dedina obyvateľov.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?