Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Čaj je výnimočným darom prírody

Denne ponúka svoje voňavé odvary známym i neznámym. Tí sa pri ňom zvedavo pristavujú, mnohí mu dokonca ďakujú za cenné rady. Hovorí, že príroda nám poskytuje tie najlepšie produkty a preto by sme ju mali zveľaďovať. Jedným z nich je aj čaj. A hoci by sme

sa nazdávali, že práve neskorá jeseň je tou pravou čajíčkovou sezónou, Peter Sliva nás rýchlo vyviedol z omylu a presvedčil o opaku.

„Mnohí ľudia hovoria, že pijú čaje iba vtedy, keď sú chorí. To je ale veľmi neskoro. Musíme si uvedomiť, že čaje slúžia ako prevencia na predchádzanie rôznych chorôb,“ vysvetlil nám vášnivý čajíčkár. Čaje by sa podľa neho mali piť opakovane, pretože sú zdrojom minerálov, vitamínov a stopových prvkov.
„To je dôležité,“ hovorí. „Osemdesiat percent v tele človeka tvorí voda, ktorá sa musí dostať do pohybu. Akonáhle zanedbávame pitný režim, ktorý závisí od výšky, váhy, psychického i fyzického zaťaženia, nastávajú problémy. Pitný režim je dôležitý, či už si dáme vodu, ovocie, polievky alebo nebodaj trošku vína.“ Ráno majú mnohí z nás svoj typický rituál. Predtým, než začneme nový deň, si dáme kávu. „Chutná káva je síce dobrá, ale keď ráno vstaneme, v každom prípade by sme si mali najprv uvariť čaj. V noci sa človek potí, či chce alebo nie. Ráno sme smädní a často si mylne vykladáme, že pocit smädu zaženieme práve pitím kávy. Tá síce má povzbudzujúce účinky, pretože obsahuje kofeín, ale na druhej strane je močopudná a dehydruje nás,“ vysvetlil nám pri hrnčeku voňavého povzbudzujúceho čaju Peter Sliva.
Podľa neho by sme vždy mali vypiť toľko vody alebo dobrého čaju, koľko vypijeme kávy. On sám sa pritom drží jedného dobrého zvyku. „Keď ráno vstanem, v prvom rade si dám dva deci čistej odstátej vody, aby som zasýtil svoje telo a zahnal pocit smädu. Potom si uvarím chutný čajík a až neskôr príde rad na chutnú kávu. Pre mňa je predovšetkým dôležité, aby som pripravil svoj organizmus a mal dostatok tekutín v tele,“ hovorí.
Okrem toho má vynikajúce a povzbudzujúce účinky aj guarana. Dokonca odbúrava vnútorný stres i napätie. Žihľava zasa slúži na prečistenie organizmu.
„Dôležitý význam majú aj regeneračné čaje, ktoré obsahujú mnoho minerálov a byliniek. Príroda nám poskytuje veľa skvelých produktov a jedným z nich je aj čaj.“ Tibetskí mnísi vraj kedysi objavili blahodarnú bylinku, rakytník, ktorá
podľa znalca obsahuje eukarytín. „Je to látka, ktorá zbavuje telo tukov a má priaznivý účinok na pokožku, pleť, celulitídu, vypadávanie vlasov, lámanie nechtov i cholesterol,“ vymenoval. Nezabudol však spomenúť ani čaje s obsahom echinacei či ibišteka, ktoré sú dôležité najmä preto, že obsahujú vitamín C a antioxidanty. Svoj organizmus by sme však na zimu mali pripravovať už počas leta. „Pretože práve vtedy sa človek nadmerne potí a stráca veľa soli, minerálov i vitamínov. To, čo v letných mesiacoch stratíme, získame na jeseň v podobe chrípky a prechladnutia. Človek pritom denne potrebuje vodu, minerály i vitamíny. Ak zanedbávame prírodu a jej dary, zvyšuje sa chorobnosť obyvateľstva. Aj preto by sme sa mali vrátiť k prírode, vážiť si ju a zveľaďovať. Rozhodne tieto vedomosti máme, len pod tlakom mnohých úloh a starostí ich nevieme zo svojho vedomia vytiahnuť a použiť vo svoj vlastný prospech,“ myslí si Sliva. Keby sme ich však začali využívať a aplikovať, určite by sme podľa neho boli zdravší a nemali toľko zdravotných problémov.
Petra Nagyová

Mnohí z nás si čaj pripravujú nesprávne
Ak najprv do šálky vložíte vrecúško čaju a potom ho zalejete vriacou vodou, tak vedzte, že si ho pripravujete nesprávne. Z prevarenej vody totiž musíme dostať kyslík. Čím viac ho vo vode ostane, tým viac bude náš čaj nekvalitný.
Po tom, čo necháme vodu zovrieť, ju vlejeme do hrnčeka a necháme odstáť. Tým ju práve zbavujeme nepotrebného kyslíka. Až tak doňho namočíme vrecúško čaju alebo bylinky, ktoré by sa mali nechať lúhovať päť až osem minúť pri teplote 60 až 80 ºC. Tým sa nám v čaji zachovajú vitamíny, ktoré sú inak termopremelivé a pri vyššej teplote strácajú svoj účinok. Okrem vitamínov by sa nám tiež stratila aj vôňa a ďalšie účinné látky a ostali by iba minerály a voda, čo je obrovská škoda. Tiež nie je správne, ak si čaje dochucujeme cukrom. Je dôležité vedieť, že cukor na seba viaže minerály a vitamíny a vyplavuje ich von z tela. Má ešte ďalšiu nepríjemnú vlastnosť, že na seba priamo naväzuje vápnik, čo môže spôsobovať aj rednutie kostí. Preto sa odporúča, aby sme konzumovali čo najmenej cukrov, pretože v bežnej potrave ich máme dosť. Namiesto neho je vhodnejšie do kávy i čaju použiť med. ich teplota by však mala byť menej ako 50 stupňov, pretože enzýmy sa strácajú, menia na sladidlo funkcia medu sa tak stráca.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 968
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 810
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 113
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 244
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 142
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 529
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 708
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 668
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 667
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 189
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Veterinár najprv Ag testy vyhodnocoval, potom už nemohol.

Zamestnávatelia presadzujú dobrovoľné testovanie firiem s podporou štátu a bez obmedzení

Nepredvídateľnosť prijímaných opatrení, absencia či neakceptovanie odbornej diskusie bez akejkoľvek jasnej a čitateľnej stratégie podľa nich ešte viac umocňujú negatívne dopady pandémie na podnikateľské prostredie i spoločnosť ako celok.

Ilustračné foto.

V Trnavskom kraji zahynulo vlani na cestách 38 ľudí

December bol v roku 2020 jediným mesiacom, keď na cestách v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) nezahynul pri dopravných nehodách žiadny človek.

Pobočka colného úradu v Trnave funguje už nepretržite

Dočasné obmedzenie činnosti začalo platiť 17. decembra ako preventívne opatrenie v zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Už ste čítali?