sa nazdávali, že práve neskorá jeseň je tou pravou čajíčkovou sezónou, Peter Sliva nás rýchlo vyviedol z omylu a presvedčil o opaku.
„Mnohí ľudia hovoria, že pijú čaje iba vtedy, keď sú chorí. To je ale veľmi neskoro. Musíme si uvedomiť, že čaje slúžia ako prevencia na predchádzanie rôznych chorôb,“ vysvetlil nám vášnivý čajíčkár. Čaje by sa podľa neho mali piť opakovane, pretože sú zdrojom minerálov, vitamínov a stopových prvkov.
„To je dôležité,“ hovorí. „Osemdesiat percent v tele človeka tvorí voda, ktorá sa musí dostať do pohybu. Akonáhle zanedbávame pitný režim, ktorý závisí od výšky, váhy, psychického i fyzického zaťaženia, nastávajú problémy. Pitný režim je dôležitý, či už si dáme vodu, ovocie, polievky alebo nebodaj trošku vína.“ Ráno majú mnohí z nás svoj typický rituál. Predtým, než začneme nový deň, si dáme kávu. „Chutná káva je síce dobrá, ale keď ráno vstaneme, v každom prípade by sme si mali najprv uvariť čaj. V noci sa človek potí, či chce alebo nie. Ráno sme smädní a často si mylne vykladáme, že pocit smädu zaženieme práve pitím kávy. Tá síce má povzbudzujúce účinky, pretože obsahuje kofeín, ale na druhej strane je močopudná a dehydruje nás,“ vysvetlil nám pri hrnčeku voňavého povzbudzujúceho čaju Peter Sliva.
Podľa neho by sme vždy mali vypiť toľko vody alebo dobrého čaju, koľko vypijeme kávy. On sám sa pritom drží jedného dobrého zvyku. „Keď ráno vstanem, v prvom rade si dám dva deci čistej odstátej vody, aby som zasýtil svoje telo a zahnal pocit smädu. Potom si uvarím chutný čajík a až neskôr príde rad na chutnú kávu. Pre mňa je predovšetkým dôležité, aby som pripravil svoj organizmus a mal dostatok tekutín v tele,“ hovorí.
Okrem toho má vynikajúce a povzbudzujúce účinky aj guarana. Dokonca odbúrava vnútorný stres i napätie. Žihľava zasa slúži na prečistenie organizmu.
„Dôležitý význam majú aj regeneračné čaje, ktoré obsahujú mnoho minerálov a byliniek. Príroda nám poskytuje veľa skvelých produktov a jedným z nich je aj čaj.“ Tibetskí mnísi vraj kedysi objavili blahodarnú bylinku, rakytník, ktorá
podľa znalca obsahuje eukarytín. „Je to látka, ktorá zbavuje telo tukov a má priaznivý účinok na pokožku, pleť, celulitídu, vypadávanie vlasov, lámanie nechtov i cholesterol,“ vymenoval. Nezabudol však spomenúť ani čaje s obsahom echinacei či ibišteka, ktoré sú dôležité najmä preto, že obsahujú vitamín C a antioxidanty. Svoj organizmus by sme však na zimu mali pripravovať už počas leta. „Pretože práve vtedy sa človek nadmerne potí a stráca veľa soli, minerálov i vitamínov. To, čo v letných mesiacoch stratíme, získame na jeseň v podobe chrípky a prechladnutia. Človek pritom denne potrebuje vodu, minerály i vitamíny. Ak zanedbávame prírodu a jej dary, zvyšuje sa chorobnosť obyvateľstva. Aj preto by sme sa mali vrátiť k prírode, vážiť si ju a zveľaďovať. Rozhodne tieto vedomosti máme, len pod tlakom mnohých úloh a starostí ich nevieme zo svojho vedomia vytiahnuť a použiť vo svoj vlastný prospech,“ myslí si Sliva. Keby sme ich však začali využívať a aplikovať, určite by sme podľa neho boli zdravší a nemali toľko zdravotných problémov.
Petra Nagyová
Mnohí z nás si čaj pripravujú nesprávne
Ak najprv do šálky vložíte vrecúško čaju a potom ho zalejete vriacou vodou, tak vedzte, že si ho pripravujete nesprávne. Z prevarenej vody totiž musíme dostať kyslík. Čím viac ho vo vode ostane, tým viac bude náš čaj nekvalitný.
Po tom, čo necháme vodu zovrieť, ju vlejeme do hrnčeka a necháme odstáť. Tým ju práve zbavujeme nepotrebného kyslíka. Až tak doňho namočíme vrecúško čaju alebo bylinky, ktoré by sa mali nechať lúhovať päť až osem minúť pri teplote 60 až 80 ºC. Tým sa nám v čaji zachovajú vitamíny, ktoré sú inak termopremelivé a pri vyššej teplote strácajú svoj účinok. Okrem vitamínov by sa nám tiež stratila aj vôňa a ďalšie účinné látky a ostali by iba minerály a voda, čo je obrovská škoda. Tiež nie je správne, ak si čaje dochucujeme cukrom. Je dôležité vedieť, že cukor na seba viaže minerály a vitamíny a vyplavuje ich von z tela. Má ešte ďalšiu nepríjemnú vlastnosť, že na seba priamo naväzuje vápnik, čo môže spôsobovať aj rednutie kostí. Preto sa odporúča, aby sme konzumovali čo najmenej cukrov, pretože v bežnej potrave ich máme dosť. Namiesto neho je vhodnejšie do kávy i čaju použiť med. ich teplota by však mala byť menej ako 50 stupňov, pretože enzýmy sa strácajú, menia na sladidlo funkcia medu sa tak stráca.