nava.
Myšlienku tohto podujatia sa rozhodli rozšíriť medzi študentov aj doktorandky z Katedry chémie Pedagogickej fakulty na Trnavskej univerzite. „Akciu sme nazvali Jablkom proti rakovine, pretože podľa nás by si aj budúci pedagógovia mali uvedomiť touto propagáciou. Ako nastávajúci učitelia by mali mať stále na mysli, že zdravá výživa a zdravý životný štýl je nevyhnutný pre zdravie našej populácie,“ vysvetlila iniciátorka projektu Jana Chmurová. Jednou z možností ako predísť nádorovým ochoreniam je aj konzumácia ovocia a zeleniny. Aj preto si doktorandky zvolili ako symbol boja proti tejto chorobe jablko, ktoré patrí k najdostupnejším druhom ovocia na Slovensku. „Konzumácia celého jablka so šupkou môže poskytnúť účinnú protirakovinovú prevenciu. Ide o jednou z najľahších, najdostupnejších a najchutnejších ciest ku zdraviu,“ vysvetlila Chmurová. Chemicky neošetrené ekologické jablká, ktoré pochádzali z ekofarmy pri Častej, rozdávali študentom i pedagógom pred aulou. „Hlavným cieľom tohto podujatia bolo predchádzať nádorovým ochoreniam. Zároveň sme chceli spropagovať konzumáciu tohto ovocia a prispieť tak k zvýšeniu spotreby jabĺk na Slovensku. Dospelý človek by mal ročne skonzumovať 32 kilogramov jabĺk a u nás sa spotreba pohybuje len okolo 15 až 17 kilogramov,“ dodala Jana Pribulová, ktorá neskrývala radosť z toho, že akcia s názvom Jablkom proti rakovine mala mimoriadny úspech medzi študentmi aj vysokoškolskými pedagógmi. Preto nie je vylúčené, že sa zopakuje aj na budúci rok.
-pn-, foto: -jp-