až 28. apríla. Konali sa vo forme banketov či rautov v reštauračných zariadeniach, v ktorých vykonávali žiaci počas štúdia odbornú prax.
Zaujímavosťou praktických maturít, ktoré sa uskutočnili 26.apríla bolo, že sa ich mohli zúčastniť i samotní rodičia. „Je to veľmi dobre, že máme možnosť pozorovať naše deti pri praktických maturitách a vidieť, čo sa počas štúdia naučili,“ povedala nám Oľga Gereková, mama jedného z maturantov. Rovnako ocenili účasť rodičov na maturitách aj samotní žiaci. „Mňa prítomnosť mojich rodičov na maturitách veľmi povzbudila,“ prezradila nám Marcelka, ktorá maturovala v študijnom odbore kuchárka.
Zručnosti maturantov sledovali pozorným okom členovia dvoch hodnotiacich maturitných komisií. Študenti študijného odboru kuchár sa prezentovali prípravou studených predjedál, teplých jedál, múčnikov a rôznych druhov zeleninových šalátov. „Niektoré jedlá sa musia pripravovať už deň vopred, takže sa nám maturity začali vlastne už včera,“ povedal nám Majo. Podľa vyjadrení študentov prebehlo všetko bez problémov. „Na obed bola ešte atmosféra napätá, ale potom ako sme sa pustili do práce, to z nás opadlo,“ skonštatoval Marcel.
Študenti študijného odboru čašník – servírka predviedli svoje zručnosti pri prestieraní stolov, obsluhe, miešaní nápojov, flambovaní jedál a podávaní vín v úlohe someliéra.
Renáta Kopáčová