,,Ľudia sa nemusia strachovať,“ potvrdil MY-Trnavským novinám riaditeľ Biogalu Špačince Eduard Ruisl. Firma sa zaoberá chovom hydiny. Všetky nosnice sú ustajnené v klietkach a celý proces chovu prebieha v uzatvorených halách. Možnosť prieniku divo žijúcich vtákov je nulová. Ventilácie na halách majú osadené kryty, takisto aj vetracie otvory sú zabezpečené sitami. ,,Máme vytvorenú stálu zábranu kontaktu vonkajšieho vtáctva a chovnej hydiny, ide o bežné opatrenia, ktoré musí mať každá chovná farma,“ vysvetlil riaditeľ. V hydinárni prijali už v novembri opatrenia proti možnému preniknutiu vtáčej chrípky. Podľa nových inštrukcií zamestnanci doma nesmú chovať voľne sa pohybujúcu hydinu. Naďalej platí zákaz vstupu a pohybu cudzích osôb v objekte firmy. ,,Farma máme pod neustálou zooveterinárnou starostlivosťou a dohľadom. Výnimočnú situáciu nepredpokladám, pretože sme ďaleko od vodných zdrojov,“ skonštatoval E. Ruisl.
,,V Špačinciach sme zaviedli aj opatrenie, že každá žena musí mať igelitové vrecúško, v ktorom sú uložené jednorázové prezúvky a respirátor,“ doplnila veterinárna lekárka Edita Štefániková, ktorá monitoruje špačinskú farmu. Takisto naďalej musia byť aktívne dezinfekčné brody pred halami. Každý týždeň vydávajú správu o stave opatrení.
,,Zatiaľ žiadne výhrady voči nám nemali. Spĺňame kritériá slovenských noriem, naša hydina je zdravá,“ doplnil E. Ruisl.
Riaditeľ i veterinárka odporúčajú zákazníkom kupovať len slovenské výrobky. ,,Pri dovážaných nie je isté, či sú čerstvé, aj keď by mali spĺňať normy Európskej únie. Síce majú o pár halierov nižšie ceny, ale zdravie je prvoradé,“ zdôraznil riaditeľ.
V súčasnosti produkuje špačinská farma brojlery v počte asi 135 tisíc kusov na jeden turnus a sliepok v počte približne 120 tisíc kusov. Denná produkcia vajec je 100 tisíc kusov.
Pri tepelnom spracovaní nad sedemdesiat stupňov celzia hynú všetky cudzorodé i vírusové látky v hydine i vo vajíčkach.
Rasťo Piovarči