Ponúkajú zaujímavé odbory
Študenti odboru obchodný pracovník sa môžu uplatniť v oblasti obchodno-prevádzkových funkcií.
Tí, ktorí si zvolia odbor čašník, servírka, kuchár, či hostinský, nájdu svoje uplatnenie v reštauračných a stravovacích zariadeniach.
Uchádzači o odbor pracovník marketingu nájdu svoje pôsobisko nielen v marketingu, ale i v reklamných obchodných službách, či ako obchodní agenti, makléri alebo poradcovia v obchode.
Žiaci študujúci v odbore predavač môžu pracovať v oblasti obchodno-prevádzkových funkcií.
Odbor kaderník ponúka možnosť uplatnenia sa žiakov v kaderníctvach.
„Absolventi všetkých učebných odborov môžu pokračovať v nadstavbovom štúdiu na našom SOU a získať maturitné vysvedčenie. Poriadame tiež barmanské či somelierske kurzy a kurzy strojopisu,“ doplnila J Hečková.
Žiakov na ich budúce povolanie pripravujú učitelia teoretických predmetov, ako i majstri odbornej výchovy. Teoretické vyučovanie prebieha v dvadsiatich klasických triedach, na odborné predmety majú študenti k dispozícii špecializované učebne. Patrí k nim učebňa strojopisu, výpočtovej techniky, jazyková učebňa a dve učebne technológie a stolovania. Odborný výcvik vykonávajú v rôznych reštauráciách a hoteloch v Trnave.
Žiaci sa učia jeden alebo dva cudzie jazyky, nemecký a anglický podľa toho, či si zvolia učebný alebo štúdijný odbor.
Exkurzie aj štúdijné pobyty
Každoročne škola organizuje rôzne odborné exkurzie akými sú napríklad Veľtrh cestovného ruchu v Bratislave, návšteva Viedne a Paríža, Salima Brno, návštevy hotelov a špecializovaných výrobných závodov, Inter Beauty Bratislava a mnoho ďalších.
V minulom roku študenti a pedagogickí pracovníci učebného odboru kaderník absolvovali štúdijný pobyt v Talianskom mestečku Cattolica. Odborní školitelia im predvádzali rôzne techniky strihov, farbenia a melírovania vlasov. Veľa sa dozvedeli aj o módnych trendoch v pánskej a dámskej móde.
V súťažiach žnú jeden úspech za druhým
„Naši žiaci dosahujú veľmi dobré výsledky v súťažiach Teší nás tretie miesto v celoštátnom kole matematickej olympiády, a rovnako prvé miesto v odbornej výtvarnej súťaži. Výborné výsledky majú aj naše hádzanárske družstvá,“ pochválila študentov J.Hečková.
Tu však ich úspechy zďaleka nekončia.
Žiačka tretieho ročníka štúdijného odboru obchodný pracovník Radka Beňová úspešne reprezentovala SOU SD Jednota na súťaži odbornej tvorivosti JUVYR, kde predvádzala balenie darčekového balíčka priateľke k narodeninám. Svoje kvality tu predviedli i študentky učebného odboru kaderník, tretiačka Jana Bošácka a jej modelka prváčka Zuzana Jankovičová.
Na 32.ročníku celoštátnej súťaže žiakov v odborných zručnostiach Gastrocoop Slovakia 2005, ktorá sa v októbri konala v Prešove si svoje sily zmerali študenti stredných odborných učilíšť a hotelových akadémií zo Slovenska ale i z Maďarska. Súťažili v odboroch predavač, barman, kuchár, čašník, someliér, kaderník a v príprave stolov pre štyri osoby.
Žiačky Lucia Molnárová a Radka Beňová tam získali zlaté medaile za prezentáciu potravinárskych výrobkov z pozície dealera a tiež za balenie darčekového kozmetického balíčka. O ich úspechu rozhodla najmä komunikácia, vystupovanie pred verejnosťou, odbornosť, technika predevedenia tovaru a tiež dodržanie časového limitu.
Vo voľnej účesovej tvorbe sa v Prešove prestavili v odbore kaderník , Jana Bošácka, ktorá získala zlatú medailu a Michaela Kupkovičová, ktorá si vysúťažila striebro.
V súťažnom odbore barman boli úspešní Martin Remenár a Petra Žitňanská, ktorí získali striebrorné medaile a za prípravu miešaného nápoja Free stylom vo dvojici si priniesli zlato.
V kategórii čašník sa zasa darilo Pavlovi Mancovi, ktorý vybojoval zlatú medailu a Danke Štrkovej, ktorá získala striebro za dezert a za predjedlo. V kolektívnej súťaži príprava slávnostnej tabule si odniesli zlato.
Medailu kovu najcennejšieho sa podarilo získať aj kuchárovi Petrovi Dobšovičovi a Adrianu Cuczovú za jedlo z kačacích pŕs s teplou omáčkou a za suši so studenou omáčkou, ocenili striebrom.
Someliéri Martin Kosír a Maroš Nemeček získali zasa strieborné medaile za degustáciu odrodových vín a podávanie bieleho vína so servisom pre dve osoby a tiež zlato za prípravu ponukového vínneho stola.
SOU SD Jednota získalo v súťaži družstiev druhé miesto.
Na 13.ročníku medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov EUROCUP 2005, ktorá sa konala v novembri v Prešove sa predtavilo osemdesiatsedem súťažiacich zo Slovenska, Česka, Poľska, Rakúska, Slovinska, Macedónska, Nemecka a Ukrajiny. Martin Remenár získal striebro, Petra Žitňanská bronz. Ako družstvo si zo súťaže odniesli striebornú medailu.
„Žiaci majú takto možnosť získavať a prehlbovať si svoje vedomosti, zručnosti či skúsenosti a vďaka súpereniu sa môžu neustále zdokonalovať. Nápaditosť, šikovnosť a kreativita je motiváciou aj pre ostatných našich študentov,“ pripomenula J.Hečková.
Deň otvorených dverí
Na SOU SD Jednota v Trnave každoročne organizujú deň otvorených dverí. Inak tomu nebolo ani v januári tohto roka. Pre asi tri stovky žiakov deviatych ročníkov a tiež pre rodičov, ktorí si rovnako nenechali tento deň ujsť, pripravili študenti SOU ukážky studených mís, slávnostné tabule, flambovanie, prípravy miešaných nápojov, či výstavu darčekových košov a balíčkov.
Čo všetko chystajú
Žiaci sa pripravujú na súťaž Klub mladého barmana a tiež na juniorskú someliersku súťaž Vitis Trophy Junior Somelier 2006.
Pre študentov učebného odboru predavač a obchodný pracovník pripravujú v marci súťaž o najkrajšie zabalený dezert a fľašu.
Pre žiakov učebného odboru kaderník zasa súťaž v dámskej kategórii Účes ulice a Spoločenské účesy.
V máji sa študenti zúčastnia barmanského kurzu a kurzu pre somelierov.
V rámci tematického plánu žiaci učebných odborov hostinský, čašník a štúdijných odborov kuchár, čašník, servírka absolvujú praktické cvičenia vo flambovaní jedál a miešaní nápojov.
Renáta Kopáčová
Foto autorka a archív SOU SD Jednota