Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
STREDNÉ ODBORNÉ UČILIŠTE SPOTREBNÝCH DRUŽSTIEV JEDNOTA V TRNAVE (SOU SD JEDNOTA) PATRÍ MEDZI NAJVÄČŠIE ŠKOLY V TRNAVSKOM REGIÓNE.

Stredné odborné učilište spotrebných družstiev Jednota v Trnave

Žiakom ponúkame možnosť študovať v štvorročných štúdijných odboroch s maturitou a v trojročných učebných odboroch,“ povedala nám riaditeľka SOU SD Jednota v Trnave Janka Hečková.

Ponúkajú zaujímavé odbory


Študenti odboru obchodný pracovník sa môžu uplatniť v oblasti obchodno-prevádzkových funkcií.
Tí, ktorí si zvolia odbor čašník, servírka, kuchár, či hostinský, nájdu svoje uplatnenie v reštauračných a stravovacích zariadeniach.
Uchádzači o odbor pracovník marketingu nájdu svoje pôsobisko nielen v marketingu, ale i v reklamných obchodných službách, či ako obchodní agenti, makléri alebo poradcovia v obchode.
Žiaci študujúci v odbore predavač môžu pracovať v oblasti obchodno-prevádzkových funkcií.
Odbor kaderník ponúka možnosť uplatnenia sa žiakov v kaderníctvach.
„Absolventi všetkých učebných odborov môžu pokračovať v nadstavbovom štúdiu na našom SOU a získať maturitné vysvedčenie. Poriadame tiež barmanské či somelierske kurzy a kurzy strojopisu,“ doplnila J Hečková.
Žiakov na ich budúce povolanie pripravujú učitelia teoretických predmetov, ako i majstri odbornej výchovy. Teoretické vyučovanie prebieha v dvadsiatich klasických triedach, na odborné predmety majú študenti k dispozícii špecializované učebne. Patrí k nim učebňa strojopisu, výpočtovej techniky, jazyková učebňa a dve učebne technológie a stolovania. Odborný výcvik vykonávajú v rôznych reštauráciách a hoteloch v Trnave.
Žiaci sa učia jeden alebo dva cudzie jazyky, nemecký a anglický podľa toho, či si zvolia učebný alebo štúdijný odbor.

Skryť Vypnúť reklamu

Exkurzie aj štúdijné pobyty

Každoročne škola organizuje rôzne odborné exkurzie akými sú napríklad Veľtrh cestovného ruchu v Bratislave, návšteva Viedne a Paríža, Salima Brno, návštevy hotelov a špecializovaných výrobných závodov, Inter Beauty Bratislava a mnoho ďalších.
V minulom roku študenti a pedagogickí pracovníci učebného odboru kaderník absolvovali štúdijný pobyt v Talianskom mestečku Cattolica. Odborní školitelia im predvádzali rôzne techniky strihov, farbenia a melírovania vlasov. Veľa sa dozvedeli aj o módnych trendoch v pánskej a dámskej móde.

V súťažiach žnú jeden úspech za druhým

„Naši žiaci dosahujú veľmi dobré výsledky v súťažiach Teší nás tretie miesto v celoštátnom kole matematickej olympiády, a rovnako prvé miesto v odbornej výtvarnej súťaži. Výborné výsledky majú aj naše hádzanárske družstvá,“ pochválila študentov J.Hečková.
Tu však ich úspechy zďaleka nekončia.
Žiačka tretieho ročníka štúdijného odboru obchodný pracovník Radka Beňová úspešne reprezentovala SOU SD Jednota na súťaži odbornej tvorivosti JUVYR, kde predvádzala balenie darčekového balíčka priateľke k narodeninám. Svoje kvality tu predviedli i študentky učebného odboru kaderník, tretiačka Jana Bošácka a jej modelka prváčka Zuzana Jankovičová.
Na 32.ročníku celoštátnej súťaže žiakov v odborných zručnostiach Gastrocoop Slovakia 2005, ktorá sa v októbri konala v Prešove si svoje sily zmerali študenti stredných odborných učilíšť a hotelových akadémií zo Slovenska ale i z Maďarska. Súťažili v odboroch predavač, barman, kuchár, čašník, someliér, kaderník a v príprave stolov pre štyri osoby.
Žiačky Lucia Molnárová a Radka Beňová tam získali zlaté medaile za prezentáciu potravinárskych výrobkov z pozície dealera a tiež za balenie darčekového kozmetického balíčka. O ich úspechu rozhodla najmä komunikácia, vystupovanie pred verejnosťou, odbornosť, technika predevedenia tovaru a tiež dodržanie časového limitu.
Vo voľnej účesovej tvorbe sa v Prešove prestavili v odbore kaderník , Jana Bošácka, ktorá získala zlatú medailu a Michaela Kupkovičová, ktorá si vysúťažila striebro.
V súťažnom odbore barman boli úspešní Martin Remenár a Petra Žitňanská, ktorí získali striebrorné medaile a za prípravu miešaného nápoja Free stylom vo dvojici si priniesli zlato.
V kategórii čašník sa zasa darilo Pavlovi Mancovi, ktorý vybojoval zlatú medailu a Danke Štrkovej, ktorá získala striebro za dezert a za predjedlo. V kolektívnej súťaži príprava slávnostnej tabule si odniesli zlato.
Medailu kovu najcennejšieho sa podarilo získať aj kuchárovi Petrovi Dobšovičovi a Adrianu Cuczovú za jedlo z kačacích pŕs s teplou omáčkou a za suši so studenou omáčkou, ocenili striebrom.
Someliéri Martin Kosír a Maroš Nemeček získali zasa strieborné medaile za degustáciu odrodových vín a podávanie bieleho vína so servisom pre dve osoby a tiež zlato za prípravu ponukového vínneho stola.
SOU SD Jednota získalo v súťaži družstiev druhé miesto.
Na 13.ročníku medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov EUROCUP 2005, ktorá sa konala v novembri v Prešove sa predtavilo osemdesiatsedem súťažiacich zo Slovenska, Česka, Poľska, Rakúska, Slovinska, Macedónska, Nemecka a Ukrajiny. Martin Remenár získal striebro, Petra Žitňanská bronz. Ako družstvo si zo súťaže odniesli striebornú medailu.
„Žiaci majú takto možnosť získavať a prehlbovať si svoje vedomosti, zručnosti či skúsenosti a vďaka súpereniu sa môžu neustále zdokonalovať. Nápaditosť, šikovnosť a kreativita je motiváciou aj pre ostatných našich študentov,“ pripomenula J.Hečková.

Skryť Vypnúť reklamu

Deň otvorených dverí

Na SOU SD Jednota v Trnave každoročne organizujú deň otvorených dverí. Inak tomu nebolo ani v januári tohto roka. Pre asi tri stovky žiakov deviatych ročníkov a tiež pre rodičov, ktorí si rovnako nenechali tento deň ujsť, pripravili študenti SOU ukážky studených mís, slávnostné tabule, flambovanie, prípravy miešaných nápojov, či výstavu darčekových košov a balíčkov.

Čo všetko chystajú

Žiaci sa pripravujú na súťaž Klub mladého barmana a tiež na juniorskú someliersku súťaž Vitis Trophy Junior Somelier 2006.
Pre študentov učebného odboru predavač a obchodný pracovník pripravujú v marci súťaž o najkrajšie zabalený dezert a fľašu.
Pre žiakov učebného odboru kaderník zasa súťaž v dámskej kategórii Účes ulice a Spoločenské účesy.
V máji sa študenti zúčastnia barmanského kurzu a kurzu pre somelierov.
V rámci tematického plánu žiaci učebných odborov hostinský, čašník a štúdijných odborov kuchár, čašník, servírka absolvujú praktické cvičenia vo flambovaní jedál a miešaní nápojov.
Renáta Kopáčová
Foto autorka a archív SOU SD Jednota

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 579
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 546
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 061
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 032
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 831
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 528
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 529
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 752
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 647
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 605
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Za týždeň sa nemocnici vyliečilo 14 ľudí z ochorenia COVID-19, zomreli 4

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava je aktuálne hospitalizovaných 27 pacientov na COVID oddeleniach, pričom na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených osem pacientov.

Testovanie na Covid-19.

Prišli sme neskoro, ferraty v Taliansku už pochoval sneh

Pohorie Brenta má čo ponúknuť. Zaistené cesty, neskutočné výhľady a množstvo zaujímavých trás. A žiadni ľudia. Napokon, kto by aj v takom počasí, ako my, chodil na hory.

Východ slnka v talianskej Brente.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Vonkajšie terasy pred gastropodnikmi zostanú v prevádzke aj v zime

Mesto Trnava umožní prevádzku exteriérových terás reštaurácií, kaviarní a podobných podnikov aj v zimných mesiacoch.

Gastronómia prežíva ťažké časy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?