Ak by kňaz pri obrade použil víno, ktoré nie je spracované podľa predpisov, omšu by museli vyhlásiť za neplatnú. Zakotvuje to kánon cirkevného práva.
Zlatistý mok nesmie obsahovať napríklad žiaden repový cukor. ,,Omšové víno je samo o sebe špeciálne, je to vlastne kabinetné vínko bez prímes,“ tvrdí vedúci hospodárskeho oddelenia Spolku sv. Vojtecha (SVV) Jozef Viskupič. Vie o čom hovorí, veď on sám je zanietený vinár, ktorého doma po práci čakajú hektáre vlastných viníc.
Spolok je Konferenciou biskupov Slovenska poverený zabezpečovať omšové víno a vykonávať dohľad nad presnými postupmi výroby. Vínny majster a niektorí ďalší zamestnanci musia zložiť prísahu u konferenčného biskupa.
,,V omšovom víne sa môže nachádzať len prirodzený hroznový cukor. Podmienkou je dosiahnutie 19,6 percenta cukru. To zaručuje, že produkt dostatočne prekvasí. Žiadne zásahy mimo vínnej síry nie sú dovolené. V omšovom víne musí byť zachovaný život,“ vysvetľuje majster vinár. Je vhodné aj pre diabetikov. Majú garanciu, že víno neobsahuje repový cukor.
SSV ho distribuuje do 21 predajní po celom Slovenku, takže je dostupné aj pre širokú verejnosť.
Litrovka, sedemdecovka alebo malá fľaštička – to sú tri miery omšového vína. ,,Záleží od počtu svätých omší. V Hrubom kostole v Trnave ich môže byť za deň aj niekoľko. Spotreba vína tu bude väčšia ako niekde na malej dedinke, kde je omša raz za deň,“ objasňuje J. Viskupič. ,,Pri obrade sa použije len zlomok tej fľaše. Keď je však víno otvorené, nemôže stáť dlho. Kedysi sa to príliš často prelievalo do menších fľašiek a tá hygiena potom nebola taká, ako u nás v práci.“
Fary nemusia kupovať omšové víno výlučne zo SSV. Niektoré majú svojich dodávateľov, či vlastné vinice. Kňazi však vedia, čo by nasledovalo po použití vína nespracovaného podľa predpisov.
Stalo sa už, že s vínom nebolo niekedy všetko v poriadku? J. Viskupič to nevylučuje, nespomína si však na prípad, kedy by svätú omšu museli vyhlásiť za neplatnú.
Ján Karásek, foto: autor