Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky
,,1F 2LB, NIE JE PRVÁ FÁZA A DVA LITRE BIELEHO, ALE TENTO KAMEN NENATÝRAT DVAKRÁT LAKOM BEZBAREVNÝM...“

Na koštovke vína v najatraktívnejšej pivnici sveta

Po pohári červeného vínka vstupujeme do pivnice. Stráži ju automatický pes, ktorý funguje na fotobunku. Keď sem príde nepozvaný hosť, rozšteká sa. Teraz našťastie mlčí. Remeselník s obrovskými skúsenosťami Ján Škubla nás pozýva do svojho kráľovstva. Ak v

ňom strávime celú noc popíjaním likérov, vareného i surového vína či pálenky, ráno nás prebudí okrem boľavej hlavy, zachrípnutého hrdla aj kikiríkanie umelého kohúta. Pretože v pivnici sa často spieva, najmä ľudové červenícke piesne.
Už pri vchode nás uvítajú dve tanečnice. Jedna vo forme sochy a druhá na obraze od Alfonza Muchu. Obidve nás lákajú ďalej. Dvakrát sa núkať nenechávame a prekračujeme prah a dvere vedúce do okúzľujúcej pivnice. Zacítime vôňu štrnásťročnej slivovice, ktorá si už predsa len niečo pamätá.
,,Celú pivnicu som začal stavať pred dvadsať jedna rokmi. Trvalo mi to celých päť rokov. Kopal som iba pomocou murárskeho kladiva, pán Boh zaplať a tak som i robil,“ s nadšením vysvetľuje J. Škubla. Vinárska pivnička vznikla celkom náhodne. ,,Deti potrebovali detskú izbu, tak som rýchlo začal konať.“
Vykopal základy, ktoré neskôr, keď už deti odrástli, prehĺbil a rozšíril. ,,Potom som po ležiačky podkopával celú izbu. Bola to horšia práca než majú baníci.“ Na svoju prácu je dnes hrdý, pretože ,,už tu boli tisíce ľudí, pozrieť sa na európsky unikát. Inžinieri, docenti, profesori i vinári z Moravy, všetci sa nevedeli vynačudovať.“ Len vraveli, toto keď zbadajú naši, padnú na kolená.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď majster tesár utne...
Pri stavbe nikoho nekopíroval. Sám dostal takýto spontánny nádpad vybudovať pivničku, v ktorej by sa mohol stretávať s blízkymi a známymi. Aj návrh projektu si vypracoval sám.
Sadáme si za stôl a okúšame prvý pohárik červeného v pivnici. ,,Stôl je robený akoby pre dvanástich apoštolov.” Len si musíme dávať pozor na dvoje hliadkujúce oči, ktoré nás neustále pozorujú. Tie ukryl majster murár do obkladačkovej mozaiky. Jedny majú za úlohu kontrolovať, aká neplecha sa deje nad stolom a ,,úlohou druhých je dozerať na to, čo sa odohráva pod stolom. A tam sa vám dejú veci, najmä keď sú tu pekné slečinky, to by ste neverili...” Keď sa zohrejú, idú i tričká dolu. No to nie je všetko, za našim chrbtom číhajú ešte jedny oči, svokrine. ,,Tu budeme trošičku potichšie, aby sme ju nerušili, lebo sa na nás nenahnevá,“ tajnostkársky šepká majster.
Na opačnej strane sa krčí malá plachetnica. ,,Loďka každý týždeň vyráža na cestu po mori, smeruje do Belgicka. Vozí so sebou neporiadnikov a tých hádže cez palubu. Pretože nechcú poslúchať v žiadnej krajine,“ zasväcuje nás do tajomstva.
Dolievame si vínko, aby nám nevyschlo dno. A pokračujeme v debate. I keď sme sem neprišli pre reči, ale na koštovku. ,,Prišlo ma navštíviť minimálne dvadsať stolárov zo široka - ďaleka. Divili sa, čudovali, premýšľali, ale také niečo ešte nevideli. ,,Päťdesiat rokov robím s drevom, ale niečo takéto som ešte nevidel a ani nerobil. Neverím, že niečo také je vôbec možné zostrojiť,“ parafrázuje stolárov náš hostiteľ. Stôl vyložil a skrášlil obkladom. Teraz sa podobá na tie, aké mali páni králi v dávnych časoch na hradoch a zámkoch. Na vykladaných stoloch pracuje i v noci. ,,Nedávno som dal takéto stolíky kostolom i márniciam. Teda slúžia i na oveľa vážnejšie veci ako je ochutnávka vína.“ Trošku sme zvážneli, i v pohároch ubudlo. Ale už nám domáci opäť napĺňa poháre a náš teší zvuk glgajúcej fľaše.

Skryť Vypnúť reklamu

Sám si vydláždil cestu k vínu
,,Mám tu cez tristo druhov dlažby a obkladačiek,“ chváli sa. Známi i menej známi a dokonca aj neznámi mu podarovali jeden či viac kusov. Niektoré sú raritné. Pred päťdesiatymi rokmi sa staval v Piešťanoch hotel a kamarát mu odložil zopár kúskov z obkladu. ,,A nielen Piešťany, ale i ja sa ním teraz pýšim.“ Obkladačka s názvom Kováč kuje kona pochádza z Anglicka. Skoro dvadsaťpäť rokov ležala v starom sekretári, kým ju majster pivničiar vymámil od jej vlastníčky. ,,Jednu dlažbu mi daroval akýsi bezdomovec. Len prišiel a spýtal sa, či potrebujem nejaké obkladačky. Hneď ich aj vyložil. Tak som mu dal liter vína. Taký bol rád, že spadol z bicykla,“ vysvetľuje. Ďalšie obklady a dlažby pochádzajú z Talianska, Nemecka, Francúzka, ale väčšina je z kútov celého Slovenska. Teda zastúpenie vyspelej Európy.
,,Dokonca raz som vymenil staré za nové. Takmer každá má svoju odžitú históriu a ďalšiu budúcnosť. A nesmiem zabudnúť ani na hviezdu z Nemeckej spolkovej republiky. To bola vtedy rarita. A dnes ju mám tu.“
Okrem mozaiky obkladačiek dal na stenu aj štrkový kameň. Zbierať ho bol v Maduniciach na Váhu, spoločne s vnukmi. Po štyroch ťažkých dňoch preberania sa im nakoniec podarilo fúru kamenia previezť do Červeníka. ,,Na to existuje špeciálna technika ako ho zamurovať do stien.“ Väčšina pivníc má kamene, ktoré sú dve tretiny v stene. A tu je to presne naopak. ,,Reprezentujem murárov, je to stavbársky imidž a revolúcia týchto pivníc.“ Samozrejme, že takáto práca je príliš náročná. Menej zdatní jedinci by ľahko mohli prísť i o nervy a rozum. ,,A mne všetci hovorili, že som od fachu, to ti je ľahko robiť. Ale nedám na reči, aj ja som sa riadne narobil.“
Keď sa mu stena, obkladačka alebo kameň nepozdávali, začal odznova. ,,Čo som v noci dokončil, to som ráno prerábal.“ Precíznosti sa dnes šesťdesiatpäťročný majster naučil ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Ako pätnásťročných ich vzali zo školy na stavbu. ,,Tam pracoval murársky majster, ktorý si vzal ráno kameň a celý deň ho osekával podľa šablóny. Navečer mu praskol. On ho bez mihnutia oka odložil bokom, nezahrešil, len vzal druhý a začal odznova.“ Tri roky mu trvalo, kým dokončil iba základy... Úderník Stachanov by sa možno i nahneval.
Pomaly dopíjame ďalší pohárik. Už dozrel čas okoštovať štrnásťročnú slivovicu, ktorá sa túli v litrovej fľaške. A retiazkuje. Dovnútra vchádzajú speváci, znie harmonika. ,,Boli tu i huncúti, ktorí mi potiahli jednu-dve fľašky. Ľudia sú všelijakí, dobrí i zlí, presne takí, ako to Pán Boh rozdelil,“ zafilozofuje si majster. Napriek tomu si zachováva svoj optimizmus, naďalej pozýva hostí do svojej pivničky a teší sa z každej maličkosti, ktorú mu život prinesie.

Skryť Vypnúť reklamu

Rasťo Piovarči
Foto: autor

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 713
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 242
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 472
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 232
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 825
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 604
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 208
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 839
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 535
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 740
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Pre aplikáciu je potrebné zaregistrovať svojej osobné údaje, administrátori na odberovom mieste ich potom načítajú priamo cez QR kód.

1 h

Od 5. januára zaočkovali vo Fakultnej nemocnici Trnava približne 3 500 osôb.

1 h

V priebehu týždňa urobili policajti v Trnavskom kraji viac ako 3400 dychových skúšok.

4 h

Celkový počet doteraz ukončených laboratórnych PCR testov na Slovensku je viac ako 1,6 milióna.

5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

7 h

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

24 h

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Už ste čítali?