TRNAVA. Aj napriek tomu, že minuloročná ovocinárska sezóna na Slovensku bola plná kompromisov, podarilo sa dopestovať najlepšiu úrodu za posledné roky. Ide o približne 40-tisíc ton jabĺk, broskýň, čerešní či marhúľ.
Potvrdil nám to Marián Varga, prezident Ovocinárskej únie Slovenskej republiky (OÚSR).
„Na jar boli mrazy, cez leto zasa krúpy, bolo veľmi sucho a na jeseň zase v čase zberu neúmerne pršalo. To spôsobovalo praskanie plodov. Zaevidovali sme viacero problémov, ale kto ich dokázal zvládnuť, najmä jarné mrazy, sa tešil bohatej úrode,“ dodal Varga.
Pripomenul, že dopestovať kvalitné ovocie v dnešnej dobe klimatických zmien je najmä o zvýšených vstupných nákladoch.
Nedostatok vody
Minulý rok zaevidovali obrovský problém s vodou, respektíve jej nedostatkom. Podľa odhadov prišli ovocinári na Slovensku pre sucho približne o 20 percent úrody.

„Toto percento bude každý rok už iba rásť,“ dodal Varga s tým, že bude potrebná zmena legislatívy, aby ovocinári mohli využívať na závlahu aj podzemné vody.
V súčasnosti sa to síce dá, ale naráža to na zdĺhavý proces, ktorý môže trvať aj štyri roky.
„Je to zle legislatívne nastavené, treba si uvedomiť, že keď nebude voda, nebude ani vegetácia. Voda je pre ľudí, zvieratá, ale na rastliny sa zabúda, respektíve sú až na konci. V prípade dlhotrvajúceho sucha to nemáme vôbec legislatívne ošetrené. Vodné nádrže, ktoré sa kedysi budovali primárne pre potreby poľnohospodárov, sa už taktiež nedajú naplno využívať, môžeme prečerpať iba stanovené množstvo vody,“ zhrnul Varga.