Napriek mladému veku vstúpil do kolotoča života vinára. Svoje inovatívne nápady prepája s dlhoročnými skúsenosťami svojho otca a postupne sa pripravuje na to, že tradičné rodinné vinárstvo Skovajsa raz bude celé stáť na jeho pleciach.
Vo veku, keď mnohí vaši rovesníci ešte len hľadajú svoju kariérnu cestu, vy ste sa už zaviazali k postupnému preberaniu rodinného vinárstva. Ako by ste popísali svoju cestu k rozhodnutiu stať sa vinárom a vinohradníkom?
Rozhodnutie pokračovať v rodinnej tradícii bolo pre mňa úplne prirodzené. Už Michal Čech, pradedo môjho otca a vtedajší richtár Pezinka, sa venoval vinohradníctvu a vinárstvu. Dokonca aj dnes naše vinárstvo sídli v jeho dome.
Keď si zaspomínam na detstvo, s určitosťou môžem povedať, že mojou najobľúbenejšou aktivitou bola oberačka - celé dni som sa mohol s otcom voziť v traktore, ktorý bol pre mňa a brata v tých časoch najväčším lákadlom. Práve tieto momenty vo mne vzbudili nadšenie pre vinohradníctvo a vinárstvo už v útlom detstve a to pretrváva dodnes.
Ako prebieha proces preberania vinárstva od vášho otca? Aké sú kľúčové lekcie, ktoré ste sa naučili počas tohto prechodu?
Je to nesmierna zábava i škola zároveň. Tento proces je veľmi dynamický, neexistuje návod, ako to urobiť správne, čo mňa osobne veľmi baví. Verím, že príchod novej generácie má byť o inovácii. Do firmy sa snažím vnášať nové nápady a pohľady na všetko, čomu sa venujeme.
Avšak z toho vyplýva aj jedna z najcennejších lekcií, ktorú som vo vinárstve získal. Keďže žijeme v dobe rýchlych zmien a krátkodobých trendov, v úvode som sa hnal za tým vyskúšať všetko nové a pre nás neznáme. Po niekoľkých pokusoch, ktoré nevyšli úplne zdarne, som pochopil, že to, čo je dobré a dlhodobo funguje, netreba za každú cenu nahrádzať niečím novým len preto, že je to teraz v móde.

Čo považujete v tomto fachu za najnáročnejšie? Predsa len, vinárstvo je alchýmia, pri ktorej dopestovanie dobrého hrozna je len začiatkom...
Vinárstvo, ak sa naň pozeráme ako na podnikanie, je veľmi komplexné a vyžaduje ohromné množstvo zručností a vedomostí. Zďaleka už nie je len o tom, vypestovať kvalitné hrozno a vyrobiť z neho chutné víno. Ponúkať kvalitu je dnes štandard. Zároveň od doby, kedy otec vinárstvo založil, sa niekoľkonásobne zväčšil počet vinárstiev na Slovensku. Nemôžem opomenúť ani skutočnosť, že náš trh je plný lacného dovozového vína, ktoré je v tých najhorších prípadoch dokonca vydávané za slovenské.
Keď teda opomeniem večný súboj s počasím, najväčšou výzvou je presadenie sa na konkurenčnom trhu. S tým je spojená schopnosť víno predávať za primeranú cenu, ktorá vinárstvu pokryje neustále rastúce náklady na výrobu a zároveň umožní reinvestovať do zveľaďovania vinohradov, vinárstva či rastu produkcie.
Spomeniete si na nejakú krízovú situáciu, ktorú ste vo vašom rodinnom vinárstve zažili? Ako ste ju riešili a čo vás naučila?
Samozrejme, k podnikaniu krízové situácie jednoducho patria. V našom prípade je ich častým pôvodcom práve počasie. Zmeny klímy prinášajú extrémy, ktoré sú neraz nepredvídateľné a vinohradník sa na ne nedokáže pripraviť.
V minulom roku to bol napríklad enormný tlak hubových chorôb, konkrétne peronospóry, ktorá atakovala vinohrady v celej Európe. My sme vďaka otcovým bohatým skúsenostiam a správne načasovaným zásahom peronospóre odolali s iba zanedbateľnými stratami. Každopádne, opäť sa mi potvrdilo, že pokiaľ to máme robiť poriadne, musíme tráviť veľa času vo vinohrade, sledovať vývoj a poctivou prácou predchádzať možným rizikám počasia.

A čo najväčší úspech vášho vinárstva?
Osobne za najväčší úspech a zároveň pýchu nášho vinárstva považujem to, že sme schopní zabezpečiť uzatvorený kolobeh výroby vína. Celú produkciu od prvého dňa vyrábame z vlastného hrozna z našich vlastných vinohradov, ktorým po celý rok zabezpečujeme čo najlepšiu starostlivosť.
Dnes vďaka záujmu konzumentov o pôvod hrozna je vlastný vinohrad trendom, na ktorý postupne nastupujú všetci. O to viac som hrdý na to, že u nás sú vlastné vinohrady záležitosťou našich hodnôt, ktoré otec zadefinoval ďaleko predtým, ako sa vôbec stali trendom.
Vráťme sa teda do súčasnosti. Skúste nám trochu priblížiť vinárstvo Skovajsa. Kde sa nachádzajú vaše vinice a akému hroznu sa v tomto podnebí darí? Na akú produkciu sa zameriavate?
Naše vinárstvo Skovajsa sa nachádza v Pezinku, v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Aktuálne obhospodarujeme osem hektárov vlastných vinohradov, z toho sedem hektárov sa nachádza v Pezinku a jeden v Limbachu. Z aktuálnej výmery vieme ročne vyprodukovať okolo 40 tisíc fliaš vína, pričom tu opäť zohráva úlohu príroda, ktorá nám dokáže poriadne zamiešať karty. Ďalšie dva hektáre vinohradníckej pôdy máme pripravené na výsadbu nových vinohradov, ktorej sa postupne začneme venovať od jari 2025, kedy vysadíme prvého pol hektára odrody Pálava.
Malé Karpaty sú známe produkciou výnimočných bielych vín, ktoré tu majú priamo ideálne podmienky na pestovanie. Na toto reflektujeme aj v našom vinárstve, nakoľko aktuálne predstavujú biele vína približne 70 % našej produkcie. Zároveň sme výrazne zameraní na pôvodné a tradičné odrody, ako Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Pinot blanc, či Silvánske zelené.

Ako sa snažíte implementovať nové myšlienky v tradičnom prostredí vinárstva, ktoré vedie váš otec? Máte príklady konkrétnych zmien, ktoré ste začali uvádzať do praxe?
V roku 2020, kedy som sa popri vysokej škole začal vinárstvu výraznejšie venovať, som rýchlo pochopil, že našimi slabými miestami sú obchod a marketing. Aktuálne sú to oblasti, v ktorých robíme najväčší progres a zavádzame najviac noviniek. Jednou z tých výraznejších zmien bolo zavedenie komplexného obchodného systému, vďaka ktorému sme v priebehu jedného roka systematicky oslovili veľký počet potenciálnych obchodných partnerov, čo nám v kombinácii s rebrandingom značky a stabilnou kvalitou našich vín prinieslo v roku 2022 medziročný nárast o 30 %. V priebehu ďalšieho roka sme sa dokonca dostali na vrchol našej aktuálnej produkcie. Tú chceme pomaly a postupne zvyšovať, no nakoľko je naším prvotným cieľom výroba vína z vlastného hrozna, musíme v prvom rade investovať do rozšírenia našich vinohradov.
Ako vnímate spoluprácu s vaším otcom? Aké sú hlavné výhody toho, že môžete naďalej spoliehať na jeho skúsenosti, zatiaľ čo zavádzate svoje vlastné inovácie?
Priznám sa, že niekedy je to náročné. S otcom máme okrem iného aj jednu spoločnú vlastnosť a to, že obaja si vytrvalo ideme za tým, čomu veríme. Preto občas nastane situácia, ktorá skončí výmenou názorov. Každopádne, máme spoločný cieľ a víziu, vďaka čomu sa nakoniec vždy dokážeme dohodnúť. Postupne sme prišli na to, že každý máme cit na iné činnosti, preto sa istým veciam výraznejšie venujem ja a iným zase on. Nesmiem zabúdať ani na mamu a brata, ktorí s nami dennodenne spolupracujú. Častokrát sú prostredníkmi našej komunikácie, bez ktorých by takéto fungovanie nebolo možné.

Môžete opísať, aký vplyv mala vaša generácia na sortiment vín, ktoré vinárstvo ponúka?
S bratom sme sa podpísali na najnovšom prírastku do našich línií vín s názvom FRESH. Tá reprezentuje najmladšiu líniu vín z produkcie nášho vinárstva. Zahŕňa mladé a svieže vína s nízkym obsahom alkoholu, ktoré majú byť vypité, pokiaľ sú plné života a sviežosti. S radosťou sledujeme, že tieto vína sú veľmi obľúbené aj medzi mladými ľuďmi. Vo finále sa musím priznať, že tieto vína bavia aj nás, pretože sú ideálnymi spoločníkmi na blížiace sa leto a vínne festivaly.
Aké sú vaše dlhodobé vízie pre vinárstvo a ako plánujete tieto vízie realizovať spolu so staršou generáciou?
Musím uznať, že môj pohľad na vinárstvo sa so skúsenosťami postupne vyvíja. Pokiaľ sa obzriem do roku 2020, vtedajšie ambície boli úplne iné ako tie dnešné. A som si takmer istý, že s ďalším vývojom sa moje ciele budú opäť meniť.
Samozrejme, sú aj ambície, pri ktorých viem zaručene povedať, že sa nezmenia. Ide predovšetkým o hodnotové aspekty. Jedným z nich je ten, že vinárstvo Skovajsa bude produkovať vína z vlastných vinohradov a taktiež, že vždy bude mať prednosť kvalita pred kvantitou. Toto sú hodnoty, ktoré mi vštepili rodičia a sú pre mňa dôležitejšie než akýkoľvek finančný alebo biznisový cieľ.

Ako si predstavujete budúcnosť vinárstva Skovajsa o 10 rokov a aké kroky podnikáte teraz, aby ste tieto ciele dosiahli?
Verím, že vinárstvo Skovajsa sa stane popredným producentom slovenského vína z vlastných vinohradov a značkou kvality, ktorá bude rezonovať nielen medzi odborníkmi, ale aj širokou verejnosťou.
Keďže sme na vrchole našej výrobnej kapacity, verím, že sa nám podarí v priebehu niekoľkých rokov vybudovať nové priestory vinárstva. Mali by už byť viac, než len výrobou a poskytnúť aj ubytovanie a doplnkové služby. Takéto zázemie je nevyhnutné pre rozprúdenie vínnej turistiky, ktorá na Slovensku, bohužiaľ, zaspala dobu.
A keďže žiadna veľká vízia nemôže stáť na jednotlivcovi alebo jednej rodine, v neposlednom rade verím, že sa nám podarí dať dokopy skvelý tím ľudí, ktorý bude spoločne pracovať so zápalom pre zachovanie a rozvoj vinohradnícko-vinárskej tradície na Slovensku.
Na záver nám ešte prezraďte, ktoré z vín Skovajsa je vašou srdcovkou a prečo.
Čo sa týka mojich preferencií vína, som veľmi sezónny a rád skúšam nové, pričom nahliadam aj za hranice Slovenska. Túto potrebu vo mne vzbudil môj vzácny priateľ a známy slovenský vinár Miroslav Fondrk. Vďaka Mirovi sa dostávam do kontaktu so špičkovými svetovými vínami a už dávnejšie som vďaka nemu pochopil, že pokiaľ chceme v budúcnosti dostať slovenské vína na svetovú vinársku mapu, musíme sa inšpirovať za hranicami Slovenska, u tých najlepších.
Ak sa mám zamerať len na naše vína, v poslednej dobe sa mojou srdcovkou stali vína z našej jedinečnej línie SKOVAJSA TERROIR. Vína v tejto línii vyrábame z výberového hrozna, ktoré následne šetrne spracujeme a necháme niekoľko hodín macerovať pri nízkych teplotách. Takto získaný mušt, ktorý je vďaka naležaniu obohatený o látky tvoriace štruktúru a arómu vína, potom nechávame kvasiť na prirodzenej kvasinke pochádzajúcej priamo z vinohradu, odkiaľ je aj dané hrozno. Týmto spôsobom dôveryhodne odzrkadlíme TERROIR našich vlastných Malokarpatských vinohradov.
Na záver by som mal jeden odkaz pre konzumentov vína a jeden pre vinárov. Konzumentom vína by som chcel odkázať, aby si dávali záležať na pôvode vín, ktoré pijú a pokiaľ možno dávali prednosť lokálnym poctivým výrobcom, ktorí popri produkcii kvalitných vín zároveň zveľaďujú svoje okolie a udržujú tradíciu slovenského vinohradníctva a vinárstva.
Kolegom vinárom by som rád odkázal, aby napriek mnohým problémom, ktoré náš sektor postihujú, neprestávali premýšľať nad tým, ako to môžeme robiť lepšie a ako môžeme viac spolupracovať. Pretože to je jediná cesta, ako využiť potenciál slovenského vinohradníctva a vinárstva a presadiť sa aj v zahraničí.
