TRNAVA. Jablká, hrušky, orechy, v záhradách a sadoch je zber úrody v plnom prúde.
O tom, aká je tá tohtoročná, ako sa rast cien energií premietne do cien ovocia a ako treba pripraviť ovocné stromy na zimu, sme sa porozprávali s Mariánom Vargom, prezidentom ovocinárskej únie Slovenska.
V prvom rade nás zaujíma, aká je tohtoročná úroda ovocia u nás?
Očakávali sme rekordnú úrodu, ale veľké suchá a teplo počas leta, kedy nestíhali ani závlahy, čo sa trocha odzrkadlilo na veľkosti plodov. Ale celkovo, môžeme hovoriť o slušnej úrode, lepší priemer. Hlavne s jablkami môžeme byť spokojní.
V článku sa ďalej dočítate
- Ako sa prejavia zvýšené náklady na cene jablka?
- Čo plánujú spraviť s nadpriemernou úrodou?
- Dokážeme pokryť potreby Slovákov vlastnou produkciou jabĺk?
- Čo orechy? Aká je ich tohtoročná úroda?
- Čo ich najviac ohrozuje?
- Ako sa proti tomu dá bojovať?
Čo ostatné?
Jahody a čerešne, tie unikli suchu a teplu, marhule, slivky a broskyne, tie to zachytilo vo finálnej fáze. Tí pestovatelia, ktorí nemali závlahy, isto zaplakali.