Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Správnou výživou bojuje proti covidu

Bývalý spartakovec Martin Chudý má svoj vlastný recept na zdravie.

Martin ChudýMartin Chudý (Zdroj: FC Spartak Trnava)

TRNAVA. Martin Chudý (31) síce nie je rodákom z Trnavy, ale do pamäti miestnych fanúšikov sa zapísal vďaka svojim brankárskym výkonom v drese trnavského Spartaka natrvalo.

Počas sezóny 2017/2018 získal s domácim klubom titul v najvyššej slovenskej lige a o rok sa s ním prebojoval aj do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA. Bývalý brankár FC Nitra či Dukly Praha sa vo voľnom čase venuje aj zdravému životnému štýlu. Podľa skúseného brankára môže byť otázka stravy podstatná aj v boji proti súčasnej pandémii.

Skryť Vypnúť reklamu

Momentálne pôsobíte v Gorniku Zabrze, ako by ste zhodnotili váš doterajší pobyt v tomto klube?

- Začiatok tu bol skvelý, začal som v základnej zostave. Potom sa objavili problémy s chrbtom, ktoré mi to trošku znepríjemnili. V minulej sezóne sa nám podarilo zachrániť a fanúšikmi som bol zvolený za najlepšieho hráča v tíme, na čo som pyšný. V tejto sezóne máme na dosah najvyššie miesta, takže sme so sezónou spokojní. V lete mi končí zmluva, uvidíme, čo bude. Samozrejme, ak príde ponuka posunúť sa ďalej, tak budem rád, spokojný som však aj tu.

Ako spomínate na pôsobenie v Trnave, aký máte k mestu vzťah?

Prečítajte si tiež: Voderady nechcú pokračovať v 5. lige Západ Čítajte 

- Na klub spomínam rád, ako aj na celé mesto. S manželkou sme si neďaleko Trnavy kúpili dom a bývalo sa nám dobre. V Spartaku som dosiahol zatiaľ najväčšie úspechy a podarilo sa mi vďaka tomu posunúť sa ďalej. Aktuálne je to iný tím ako ten, ktorý vyhral titul. Káder prešiel výraznou obmenou, no dúfam, že čoskoro sa znova Trnava dostane na vrchol tabuľky. Na krásny štadión a všetko okolo spomínam veľmi rád.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako vás vnímajú Trnavčania aj po odchode z klubu?

- Ľudia ma spoznávajú doteraz. Som rád, že moje meno je spojené s najväčšími úspechmi Trnavy. Je to pekné a v meste sa cítim stále veľmi príjemne.

Ako vnímate situáciu ohľadom pandémie?

- Priznám sa, že televíziu nepozerám viac ako desať rokov. Pandémiu sledujem okrajovo a hlavne pohľadom výživy. Zaujímajú ma informácie od lekárov a odborníkov. Bohužiaľ, na vakcínu sa čaká dodnes a nie je úplne isté, či skutočne vyrieši naše problémy a my budeme môcť žiť normálne. V tomto smere mám pocit, že sa okrem kampane na vakcínu mohla spustiť aj kampaň na lepšiu stravu, ktorá by mohla ľudom pomôcť.

Prečo ste sa začali zaoberať zdravou stravou?

Prečítajte si tiež: Na hernú kvalitu si v Hlohovci musia ešte počkať Čítajte 

- Ako dieťa som mal rôzne alergie a ekzémy a býval som aj pravidelne prechladnutý. V rámci pôsobenia v Nitre som sa stretol s Vladom Zlatošom, ktorý mi robil prvý jedálny lístok. To čo mi hovoril, ma zaujalo natoľko, že som sa výžive neskôr začal venovať popri hráčskej kariére. Pozornosť som jej venoval hlavne po zranení v osemnástke, kedy som pribral. Ak som chcel byť stále dobrým brankárom, musel som na sebe zapracovať aj v tomto smere. Po zmene výživy som telo vyčistil a upravila sa mi nielen hmotnosť, ale zmizli aj ekzémy. Vtedy som si uvedomil, že výživa má obrovský vplyv na moje zdravie.

Skryť Vypnúť reklamu

Aký je váš recept na zdravie?

- Cestu za zdravším životným štýlom môžeme hľadať u našich predkov. Ľudia predtým jedli nespracovanú lokálnu stravu. Je to napríklad domáce mäso, zelenina, kosti, orgány zvierat, obilniny, vločky, orechy, masť, ovocie. Ak budeme konzumovať nespracovanú lokálnu stravu, tak máme väčšiu istotu, že sú v nej potrebné minerály a vitamíny. Keď si ale kúpime papriku, ktorá k nám dlho cestovala, o všetky tieto zložky mohla medzitým prísť. Často už je tesne pred skončením záruky alebo po záruke. Netvrdím, že každý banán, ktorý k nám príde, je zlý. Záleží však na tom, ako s ním bolo narábané.

Aké máte skúsenosti s upravenou stravou?

Prečítajte si tiež: Na hernú kvalitu si v Hlohovci musia ešte počkať Čítajte 

- Dôležité je povedať, že sa cítim perfektne. Tiež som sa už stretol s ľuďmi, ktorí boli pozitívni na covid a nedostal som to. Verím, že aj vďaka imunite, ktorá priamo súvisí so stravou. V kabíne máme tiež každý rok nejakú tú virózu, no mňa to rok čo rok obchádza. Samozrejme, občas cítim, že niečo na mňa lezie, no imunita sa s tým nakoniec vysporiada.

V čom podľa vás robíme pri stravovaní najväčšie chyby?

- Problém je vo vnímaní toho, čo je normálne. Normálne je dnes jesť to, čo je v reklame a následne v obchodnom regáli. Často si neuvedomíme, že v týchto produktoch je veľa zložiek, ktoré nám škodia, navyše neobsahujú dosť minerálov a potrebných živín. Napríklad, keď si zoberieme detské cereálie. Je v nich cukor, umelé sladidlá a do toho sa pridávajú umelé vitamíny, aj z toho môžu byť následne deti choré.

Čo by sme podľa vás mali pri stravovaní obmedziť?

- V prvom rade by to mal byť cukor a biela múka. Cukor nie je pre naše črevá vôbec vhodný, kŕmi v nich baktérie. Ja cukor nekonzumujem vôbec, manželka si ho dáva do kávy. Vyhnúť by sme sa mali aj sladeným nápojom, ktoré sú obrovským zdrojom takýchto cukrov. Treba ho obmedziť čo najviac, aj keď je to náročné. No už teraz vieme, že z pohľadu covidu je obezita veľkým problémom, rovnako ako cukrovka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  2. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  3. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  4. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  5. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  3. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  4. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  5. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  8. 26 years of providing you with essential information
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 21 192
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 976
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 374
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 984
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 947
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 734
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 148
  8. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 114
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 008
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 5 750
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Koronavírus SARS-CoV-2

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Vírusy a vírusové ochorenia, Zdravá strava, FC Spartak Trnava

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Ilustračná fotografia.

Testovať budú počas oboch víkendových dní.

3 h

V súčasnosti je v trnavskej nemocnici obsadených 134 COVID lôžok, 19 pacientov potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu.

3 h

Majiteľovi objektu spôsobil vysokú škodu.

5 h

Evidujú aj vyše tritisíc nových prípadov nákazy.

7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Epidemiologická situácia sa v ružomberskom okrese zhoršila. Okres Liptovský Mikuláš farbu nemení.

24 h

Územný plán mesta dovoľuje zastavať všetky lúky až po vstup do doliny.

12 h

Od stredy vstupujú do platnosti nové opatrenia.

24 h

Prinášame zoznam výnimiek, ktoré vám umožnia opustiť domov.

2. mar

Už ste čítali?